Knight Rider 2000

Knight Rider 2000

1:25, AMT
Pintér György - Múzeumi krimik Az eredeti autó

A 80-as évek klasszikus sorozatáról szerettek volna egy kis bőrt még lenyúzni, ezért 1991-ben elkészült egy különálló film. Ebben a nem túl távoli jövőben játszódó filmben nem az eredeti fekete, hanem egy piros autó jászotta a főszerepet, mert a történet szerint a régit KITT-et szétszerelték, csak néhány darab maradt meg belőle. A film harmatgyenge, így a videós korszakban is csak kazettán volt elérhető. Egyesek szerint Dodge Stealth volt az eredeti donor, mások szerint a Pontiac egyik prototípusa volt a filmbeli autó alapja.

A makett

Az AMT gyorsan reagált, így a film megjelenése után rövid idővel a makett is a piacon volt. A saját példányom is a 90-es évek közepén került hozzám, azóta már egyszer újrakiadta a cég. A snap kategóriás autó alkatrészszáma alig haladja meg a 30 darabot. Néhány hibája ordító.

A felni túl széles, így a vastagságából le kellett vágnom, és egy megmaradt jóval keskenyebb Monogram Michelin gumigarnitúra került az eredeti "úthengerek" helyére. A kerekek tengelyen futnak, és nincs a felnik mögött semmi, így a féket megmaradt alkatrészekből (féknyereg) és sztirollapból (tárcsa) imitáltam. A felniken lévő szelepek is pótolva lettek.
Az egy darabból öntött - egyébként részletes - alvázon a kipufogónak nincs kivezetése, így azt szintén maradékból pótoltam. Arra érdemes figyelni, hogy a filmben sem látszik a csővégződés, így diszkrét legyen, és fekete, mint az alváz.

Az utastérben van a legnagyobb, sajnos javíthatatlan hiba. Az középkonzol alján hiányzik egy sor kapcsoló, így viszont a műszerfal túl alacsonyan van. Ennek eredményeképpen a kormány majdnem hozzáér a vezetőüléshez. Sem az ablak alulról történő csiszolásával, sem az alváz lejjebb engedésével nem lehet kellő mértékben korrigálni, csak egy teljesen új alváz és utastérteknő segíthetne, de ennyi fáradságot meg egyszerűen nem ér. Az ülések kétszínüek voltak, ezt szövetimitációval jelzik is. A műszerfal Polished Steel (Humbrol), polírozás nélkül. Lehet, hogy csak egyedi hiba, de az egy darabból öntött szélvédő és hátsó ablak egyik fele soha nem illeszkedett, így két darabra vágtam, és külön ragasztottam be. Az utastérben egyébként ugyanolyan szépen kidolgozták a részleteket, mint a többi AMT autónál.
Maratott alkatrészből lett pótolva a két hátsó övcsat.

Pótolni kell a két első ablaktörlőt is, illetve a ragasztott üvegek fekete keretét fel kell festeni. Ez egy kissé macerás, mert sehol sem jelzik, itt is a film adhat támpontot. A motorháztetőn a hét darab szegecset enyhe fúrással imitálhatjuk, de figyeljünk a szimmetriára. A középen lévő futófény és a hátsó lámpák piros műanyagból vannak. A futófényt 9 egyenlő részre érdemes osztani, 1,5 vagy 2 kocka mögé Bare metal fóliát téve, a többi kockát Smoke színűre festve életre kelthetjük KITT-et.

Összeségében érdekes sziluett makett, néhány bosszantó hibával, de kezdőknek nem ajánlanám, mert túl sok gond van vele. Viszont egy kis rutinnal a legtöbb hibáján javíthatunk.
Knight Rider 2000 doboztető
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000
Knight Rider 2000
Knight Rider 2000
Knight Rider 2000
Knight Rider 2000 beltér
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000 038 (7)
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000 beltér 2
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000 kerék
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000 beltér hátul
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000 alváz+utastér
Knight Rider 2000…
Knight Rider 2000
Knight Rider 2000
2008.07.30.
Franky1234, Nyíregyháza
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció