Kőszeg, a jelen és a múlt.
Kőszeg

2010.11.06. Szombat

Rögtön a legelején jelezném, hogy mint tőlem már megszokhattátok, írásom nem kifejezetten a makettekről szól. Engedjétek meg, hogy kicsit most még önzőbb legyek,és vigyek a történetbe némi kis nosztalgiát is, mivel 1986-ban, 20 évesen, Kőszeg- Keresztkúton voltam katona. Így hát az alkalmat kihasználva, mi inkább kirándultunk a környéken. Ebből adódóan mostani írásom valójában egy úti beszámoló. Tehát, akit kifejezetten a makettek érdekeltek volna, az most abbahagyhatja az olvasást,és keresse mások képes beszámolóját a versenyről.

Az utunk Kőszegre nyugodt, eseménytelen volt, egészen a város előtti utolsó kanyarig. Itt hirtelen felgyorsultak az események, ugyanis az előttünk haladó autósnak vészfékeznie kellett, mivel szemből egy megcsúszott jármű száguldott felé. Az ütközést sikerült elkerülniük, ám a bajban lévő végül egy, általában WRC-n látható szaltóval az árokban kötött ki. Rögtön a segítségére siettünk, ekkor derült ki, hogy az előttünk haladó kocsiban Kovács Gabiék ültek. Szerencsére személyi sérülés nem történt, tehát továbbhaladtunk.

Megérkezve meglepett, hogy a csarnokban már igen sokan voltak. Kipakoltunk, üdvözöltünk mindenkit, majd továbbmentünk elfoglalni a szállást. Gyorsan rendbe szedtük magunkat,és indultunk kirándulni.

Amit tudtam, hogy Kőszegtől nyugatra a hegyen lévő erdőben volt az őrs, ahol szolgáltam. Az évek folyamán egyre többet tudtam meg róla. Végül hála Kampits Balázs, a Google Earth és a GPS segítségének, sikerült megtalálni mindent, ennyi év után is. A betáplált koordináták alapján a helymeghatározó kivezetett minket az erdőbe. Itt emlékeztem rá, hogy a D-344 aszfaltozott úton csühögött velünk felfelé. Az út ma is tökéletes. Elindultunk hát felfelé a fák közt. A látvány csodálatos. Szerencsére az időjárás kegyes volt hozzánk,és gyönyörűen sütött a nap. Ebben a megvilágításban az őszi erdő, a lehullott levelek, a fák közt átsejlő napfény…nem lehet elmondani,milyen. Egyszerűen látni kell!

Menet közben a GPS jelezte, hogy a célhoz értünk, ám valójában semmit nem láttunk. Tüzetesebben megnézve az utat, alig észrevehető leágazást találtam, benőve kétoldalt gazzal. Aki nem tudja, hogy itt lehet valami, az észrevétlenül elmegy mellette. Ráhajtottam az útra,és egy meredekebb emelkedőn felfelé látottaktól egyszer csak előjöttek az emlékek. Megismertem a felhajtót a betonozott visszafordítóval, ami után az őrs gépkocsibehajtója volt. Ráfordultam a kapura, és elszomorodtam. Amit láttam, az maga az enyészet. Emlékeimben máig tisztán él az eredeti épület, a zsalugáteres ablakaival, faborítású tűzfalaival, palával a tetőn, emeleti részén fából készült erkélyekkel. Az udvaron rend, tisztaság, virágok. A garázsok meszelt betonfala, a tetején fa barakk körlet. Nekem, mint nagyvárosinak, akkor ez maga volt a paradicsom. Annak ellenére, hogy nem önszántamból kerültem oda, igaz, akik ismernek, tudják, hogy én szerettem katona lenni.

Valamikor ez volt Keresztkút.

Ma pusztulás mindenfelé.

A főépület ablakai betörve, amit lehetett leszereltek, széthordtak, a lyukas tetőn keresztül beázás mindenfelé, ettől a plafonról pereg a vakolat. A parketta felhullámosodott a nedvességtől. A garázsok ajtói leszakítva, lerohadva. A valaha a tetőn lévő barakknak csak az alapjai maradtak meg. Helyén fenyők nőnek. Innen valamikor egész Rattersdorfot be lehetett látni a fák fölött. A gaz lassanként elural mindent. A fal mellett pad, kitört lábbal, félig eldőlve, valamikor sokat ültem rajta.

Miután jól kinézelődtük magunkat, újabb koordináták betáplálása következett, keressük meg az antennát, amit annak idején védtünk. Vissza az erdei útra, és tovább felfelé a hegyen. Kicsit feljebb, a régi tiszti házak felújításával, turistaszálló épült. A szerpentin egyes részein a völgyre is csodálatos kilátás nyílt. Egy komolyabb hajtűkanyar után végre megláttuk a célt. Az objektum, mint láttam,máig is üzemel, igaz a fából készült MaFi torony már nincs meg, de az épületek ugyanazok. Ide bemenni nem tudtunk, mivel őrzött terület, így csak egy fotó, és indulás tovább. Lefelé a hegytetőről nagyon szépen lehetett látni az erdőkkel körülvett völgyet, valamint az út egy szakaszán rálátás volt a régi őrs épületére is.

Még mikor Keresztkúton szolgáltam, a közeli Hétforrásnál lévő határőr laktanyának adtunk segítséget határsértő-elfogás esetén. Rögtön adta magát, hogy akkor keressük fel ezt a helyet is. Némi gyalogtúra után, megpillantottuk a laktanyát, pontosabban, ami maradt belőle. Az elmúlt évtizedek történései, és az idő vasfoga itt is megtette hatását. Sajnálatos, hogy annak idején, mikor a sorkatonaság megszűnt, valamint a leépítés elkezdődött, ezeket az objektumokat nem nyilvánították védetté. Turisztikai szempontból szerintem nagy lehetőség volt bennük.

A laktanya előtt a völgyben találhatjuk a híres Hétforrást. Ezt 1896-ban egy bővizű forrás befogásával és hét kifolyónyílás kialakításával készítették. A hét kifolyás a Hét Vezér neveivel van ellátva. A rendszerváltásig, mivel ez határsávban volt, csak vezetővel, előzetes engedélyek lekérésével lehetett ide kirándulni. Mivel már jócskán benne jártunk a délutánban, felszedelőzködtünk, hogy még időben visszaérjünk Kőszegre.

Most tehát, jöjjön egy kis makettezői rész, majd folytatnám a vasárnapi kirándulással.

Tehát, újra a rendezvény helyszínén vagyunk. A zsűrik már majdnem mind végeztek. Mindenfelé látogatók, beszélgető csoportok. A helyi tévé stábja bőszen forgat, riportokat készít. Látványmakettezést néznek néhányan, próbálják ellesni az előadó által mutatottakat. Zárás előtt nem sokkal ismét visszamegyünk a szállásra, felkészülni az esti vacsorára.

A közös esti buli, a Főtér egyik impozáns szálloda-éttermében kerül megrendezésre. Mikor mi odaértünk, már a társaság jó része elfoglalta helyét. Rövidesen megérkeztek a többiek is, és végül igencsak telt házas lett az esemény. A pincér rögtön a legelején elnézést kért, mondván ekkora, tömeges megrendelésre kevésbé vannak felkészülve létszámilag, de leküzdik az akadályt, csak némi türelmet kér. Végül, mint kiderült, némi apróbb bakikkal, de derekasan helytálltak, pedig igencsak volt őrültekháza, a makettezők már csak ilyenek.

A hangulatra véleményem szerint senkinek nem lehetett panasza. A rendelt ételek is finomak, ízletesek, az adagok méretesek voltak. Laci, a pincér, még arra is odafigyelt, hogy a várakozást kedélyesebbé tegye, vicceket mesélt, anekdotázott. Az egész fellépése igazi vendéglátós volt. Rövidesen a társaság elfáradt, elkezdett szedelődzködni. Mi is elindultunk, kicsit hosszú volt már a nap.

2010.11.07. Vasárnap

Borús reggelre ébredtünk. A szokásos reggeli dolgok elvégzése után fizettünk,és elhagytuk a szállást. Tettünk néhány kört a város utcáin reggelizőhelyet keresvén, végül a Főtér egyik kávézóját választottuk. Reggeli után Gerit kitettük a sportcsarnoknál, mi meg továbbmentünk felfedezni a várost. Igaz, néhány éve voltunk már Kőszegen, de akkor a gyerekek még kicsik voltak, és nemigen lehetett velük várost nézni.

Most végre itt volt a lehetőség. Reggel a Panzióban kezembe akadt a helyi horgászklub kiadványa, ebből megtudtam, hogy van csónakázó-horgásztó is a városban. Gondoltam,keressük fel, de mivel a határ felé kell menni, előbb guruljunk ki Rattersdorfba. Hamarosan már a valahai határállomás épületei közt autóztunk, és már kint is jártunk Ausztriában. Rőtfalva egy egész kis, takaros, határ menti falu, itt elég gyorsan végeztünk,és visszatértünk Kőszegre tavat keresni. Egy helybelitől útbaigazítást kérve hamar meg is találtuk. Még az előző napról maradt nálunk némi pékáruféleség, ezt magunkhoz véve elsétáltunk a tópartra, remélvén, hogy mint az ilyen helyeken megszokott, lesznek kacsák. Nem is csalódtunk. Már messziről hallani lehetett hápogásukat. Közeledésünkre ijedten beljebb húzódtak a tavon, ám ahogy elkezdtünk nekik falatkákat dobálni, rögtön visszaúsztak. Ami meglepő volt, hogy kb. kétszer annyian. Mikor elfogyott az eleség, elbúcsúztunk tőlük, és beautóztunk a Főtérhez.

Elsétáltunk a Várhoz, onnan a Jurisics térre. Menet közben találtunk egy utcai pultot, rajta termosz, benne forralt bor. Nem lehetett kihagyni, igaz én nem ittam, mert még vezetni kell hazáig. Mint megtudtuk,a Posta Múzeum melletti Vinotéka jóvoltából adott a borozgatás lehetősége. Az üzletvezető gyorsan meg is mutatta belülről is a boltját. Később még néhány boltba betértünk ajándékokat vásárolni. Majd, vissza a Makettversenyhez, ahol összepakoltuk a MOK-asztalt. Végül pedig elköszönés után elindultunk haza.

Még egyszer elnézést azoktól, akik makettek képeit várták, de végre lehetőségem volt egy verseny alatt körbenézni az adott városban, és ennek tapasztalatait, élményeit szerettem volna megosztani.
Keresztkút, az erdő
Keresztkút, az erd…
Keresztkút, az erdő2
Keresztkút, az erd…
Keresztkút, az erdő3
Keresztkút, az erd…
Keresztkút, az erdő4
Keresztkút, az erd…
Keresztkút, az erdő5
Keresztkút, az erd…
Keresztkút, az erdő6
Keresztkút, az erd…
Keresztkútaz erdő7
Keresztkútaz erdő7
Keresztkút, a felhajtó, balra a fák alatt húzódik az erdei út
Keresztkút, a…
Keresztkút, vízmosás
Keresztkút, vízmos…
Keresztkút, a főépület
Keresztkút, a főé…
Keresztkút, a főépület oldalhomlokzata
Keresztkút, a főé…
Keresztkút, a főépület oldalhomlokzata2
Keresztkút, a főé…
Keresztkút,  a garázs
Keresztkút, a gar…
Keresztkút, a garázs2
Keresztkút, a gará…
Keresztkút, a garázsok, tetején, a barakk helyén facsemeték
Keresztkút, a gará…
Keresztkút, a garázson volt barakk maradék alapja
Keresztkút, a gará…
Keresztkút, valamikor ott fent söröztünk
Keresztkút,…
Keresztkút, a garázstetőről annak idején a fák fölött leláttunk Rattersdorfba
Keresztkút, a gará…
Keresztkút, a hegyre, az antennához vezető út
Keresztkút, a…
Keresztkút, a telephely
Keresztkút, a…
Keresztkút, az energia központ
Keresztkút, az…
Keresztkút, főépület bejárata
Keresztkút, főép…
Keresztkút, főépület, a bejárat feletti erkély
Keresztkút, főép…
Keresztkút, főépület hátulról
Keresztkút, főép…
Keresztkút, előtérben a kazánház, hátrébb, a konyha bejárata
Keresztkút, előté…
Keresztkút, kazánház
Keresztkút, kazánh…
Keresztkút, kazánház2
Keresztkút, kazánh…
Keresztkút, személybejáró
Keresztkút, szemé…
Keresztkút, a lépcső
Keresztkút, a lé…
Keresztkút, a lépcső2
Keresztkút, a lé…
Keresztkút étkező
Keresztkút étkez
Keresztkút, étkező, a konyha felől
Keresztkút, étkez…
Keresztkút, körlet
Keresztkút, körlet
Keresztkút, nem bírta a nedvességet
Keresztkút, nem bí…
Keresztkút, a beázástól hull a vakolat
Keresztkút, a beáz…
Keresztkút, az idő mindent kikezd
Keresztkút, az id…
Keresztkút, beázás
Keresztkút, beázá…
Keresztkút, emeleti folyosó
Keresztkút, emeleti…
Keresztkút, a padlás, feljáró már nem volt meg, így Geri csak felfotózott
Keresztkút, a padl…
Keresztkút, a pad...anno ezen sokat üldögéltem
Keresztkút, a pad…
Keresztkút, a fa élni akar
Keresztkút, a fa é…
Keresztkút, Rattersdorf
Keresztkút,…
Keresztkút, Rattersdorf2
Keresztkút,…
Keresztkút, Rattersdorf3
Keresztkút,…
Keresztkút, a hegytető
Keresztkút, a…
Keresztkút, az antenna objektum kapuja
Keresztkút, az…
Keresztkút, az antenna
Keresztkút, az…
Keresztkút, a táj
Keresztkút, a táj
Keresztkút, a táj2
Keresztkút, a táj2
Keresztkút, a táj...a fák közt bújik a valahai őrs épülete
Keresztkút, a táj…
Keresztkút, az őrs
Keresztkút, az őrs
Hétforrás
Hétforrás
Hétforrás, az erdő
Hétforrás, az erd…
Hétforrás, az erdő2
Hétforrás, az erd…
Hétforrás, az erdő3
Hétforrás, az erd…
Hétforrás, az erdő4
Hétforrás, az erd…
Hétforrás, a kapu
Hétforrás, a kapu
Hétforrás, laktanya maradványa
Hétforrás,…
Hétforrás, omladozó vakolat
Hétforrás, omladoz…
Hétforrás, a bejárat
Hétforrás, a bejá…
Hétforrás, a folyosó
Hétforrás, a…
Hétforrás, a kaptár
Hétforrás, a kapt…
Hétforrás, a kazánház
Hétforrás, a kazá…
Hétforrás, a konyha
Hétforrás, a…
Hétforrás, a vizes blokk
Hétforrás, a vizes…
Hétforrás, valaha itt nyüzsi volt
Hétforrás, valaha…
Hétforrás, zsalu maradék
Hétforrás, zsalu…
Hétforrás, a tető maradéka
Hétforrás, a tet…
Hétforrás, a tető maradéka2
Hétforrás, a tet…
Hétforrás, háttérben a laktanya
Hétforrás, hátté…
Hétforrás, tájékoztató tábla, mellette a határátkelő jelzése
Hétforrás, tájé…
Hétforrás, a forrás
Hétforrás, a forr…
Hétforrás, a tározó medence
Hétforrás, a tá…
Hétforrás, a tározó medencéből itt folyik ki a patak
Hétforrás, a tá…
Hétforrás, a patakmeder
Hétforrás, a…
Hétforrás, a pihenő
Hétforrás, a pihen…
Hétforrás, a pihenő2
Hétforrás, a pihen…
Hétforrás, üldögélünk
Hétforrás, üldög…
Hétforrás, az idő vasfoga
Hétforrás, az id…
Hétforrás, nem bírtak az idővel
Hétforrás, nem bí…
Hétforrás, ősfák
Hétforrás, ősfák
A csarnok
A csarnok
A csarnok2
A csarnok2
Míly meglepő, egyetlen dolgozó személy
Míly meglepő,…
Ez meg vajon mit művel?
Ez meg vajon mit mű…
Ahha...csak a sörike!
Ahha...csak a sö…
Hiába magyarázkodsz, akkor sem hisszük el!
Hiába magyará…
Na megint...mi van a pohárban?
Na megint...mi van a…
Momi próbálja mentegetni Zolit...
Momi próbálja…
Azt hiszik bevesszük, hogy nem vörös bor!
Azt hiszik bevesszü…
Aztán felkerül a diffuzor..
Aztán felkerül a…
Generációk találkozása
Generációk talá…
A lányok...
A lányok
Akkor most hanyadik hónapban is vagy?
Akkor most hanyadik…
Hm..igen..és akkor még hozzá jön az ÁFA...
Hm..igen..és akkor…
RC-k
RC-k
Rendezvény (15)
Rendezvény (15
Kisgépet tessék, fúrót tessék...
Kisgépet tessék, f…
Amíg nézelődsz, én alszom kicsit!
Amíg nézelődsz…
Rendezvény (18)
Rendezvény (18
Ricsi lélekben már a vacsin jár...
Ricsi lélekben már…
Készül a makett...
Készül a makett
Rendezvény (21)
Rendezvény (21
Nahát...mindenki iszik?
Nahát...mindenki…
Hogy is van itt ez a torony?
Hogy is van itt ez a…
Kő egy pofon?
Kő egy pofon
Zolit letámadta egy emberevő pápua!
Zolit letámadta egy…
Igen, az ifjuság feltörekvő...
Igen, az ifjuság…
Ezt vihetitek, nincs rá szükség
Ezt vihetitek, nincs…
Gabi ismét papírozott
Gabi ismét papí…
Azt a drótos mindenit
Azt a drótos…
Éppen a Kisvakond nadrágja című rajzfilmet vetítik
Éppen a Kisvakond…
MOK különdíjas
MOK különdíjas
Halló mentők, van itt egy őrült emberevő...
Halló mentők, van…
Ákos éppen bemutatja, miként kell szétvágni egy kész darabot
Ákos éppen…
A tömeg feszülten figyeli
A tömeg feszülten…
Matton rágyújtott, ezért ki kellett hívni a tűzoltókat
Matton rágyújtott…
A Díjak
A Díjak
A Díjak2
A Díjak2
Azt hiszem ez jó lesz kezdésnek
Azt hiszem ez jó…
Keleti kényelem
Keleti kényelem
Rendezvény (40)
Rendezvény (40
Rendezvény (41)
Rendezvény (41
Rendezvény (42)
Rendezvény (42
Természetesen a rep zsűri dolgozik legtovább
Természetesen a rep…
MOK asztal
MOK asztal
Na akkor most leverjük a fotós csókát?
Na akkor most leverj…
Rendezvény (46)
Rendezvény (46
Gyülekezés
Gyülekezés
Piet már mosolyog magában, "na várj csak, majd ha előveszem az enyim"
Piet már mosolyog…
Gyere ki a hóra egy szóra
Gyere ki a hóra egy…
Egy bolond százat csinál
Egy bolond százat…
Uly keresi a helyét
Uly keresi a helyét
Vigyázz, lézernézésemmel ölök!
Vigyázz, lézernéz…
Lassan megérkezik mindenki
Lassan megérkezik…
Akkor most énekeljük el közösen a "Mint a mókust"
Akkor most énekelj…
Piet végül csak elővette
Piet végül csak el…
Ego, bűbáj köröket ír le Balaxka felé
Ego, bűbáj körö…
A vacsim
A vacsim
Van még időm a deszertre?
Van még időm a…
Ne nézzé...tegnap óta nem ettem
Ne nézzé...tegnap…
Készülődés a kiosztóra
Készülődés a…
Főtér este
Főtér este
Gyönyörű a kivilágítás
Gyönyörű a kivil…
A Templom éjszakai fényben
A Templom éjszakai…
Kőszeg (8)
Kőszeg (8
Kőszeg (9)
Kőszeg (9
Kőszeg (10)
Kőszeg (10
Kőszeg (11)
Kőszeg (11
Kőszeg (12)
Kőszeg (12
Zebrát nem találtunk, de azért az Abbey Road visszaköszön
Zebrát nem talá…
Kőszeg (14)
Kőszeg (14
Kőszeg (15)
Kőszeg (15
Kőszeg (16)
Kőszeg (16
Kőszeg (17)
Kőszeg (17
Kőszeg (18)
Kőszeg (18
Rattersdorf
Rattersdorf
Rattersdorf (1)
Rattersdorf (1
Rattersdorf (2)
Rattersdorf (2
Rattersdorf (3)
Rattersdorf (3
Háborús emlékmű
Háborús emlékm
Rattersdorf (5)
Rattersdorf (5
A határ
A határ
Kőszeg, tó
Kőszeg, t
Kőszeg, tó2
Kőszeg, tó2
Kőszeg, tó3
Kőszeg, tó3
Kőszeg (28)
Kőszeg (28
Kőszeg (29)
Kőszeg (29
Kőszeg (30)
Kőszeg (30
Kőszeg (31)
Kőszeg (31
Kőszeg (32)
Kőszeg (32
Kőszeg (33)
Kőszeg (33
Kőszeg (34)
Kőszeg (34
Kőszeg (35)
Kőszeg (35
Kőszeg (36)
Kőszeg (36
Kőszeg (37)
Kőszeg (37
Kőszeg (38)
Kőszeg (38
Kőszeg (39)
Kőszeg (39
Kőszeg (40)
Kőszeg (40
Kőszeg (41)
Kőszeg (41
Kőszeg (42)
Kőszeg (42
Kőszeg (43)
Kőszeg (43
Kőszeg (44)
Kőszeg (44
Kőszeg (45)
Kőszeg (45
Kőszeg (46)
Kőszeg (46
Kőszeg (47)
Kőszeg (47
Kőszeg (48)
Kőszeg (48
Kőszeg (49)
Kőszeg (49
Kőszeg (50)
Kőszeg (50
Kőszeg (51)
Kőszeg (51
Kőszeg (52)
Kőszeg (52
Kőszeg (53)
Kőszeg (53
Kőszeg (54)
Kőszeg (54
Kőszeg (55)
Kőszeg (55
Kőszeg (56)
Kőszeg (56
2010.11.09.
Utolsó módosítás: 2013.10.22.
Elektrolakatos
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
kinggi
2010.11.10. 21:43:16
A hétfrorrásnál lévő laktanyába megtaláltátok az aláírásom ?:D
G-cart
2010.11.10. 21:59:14
Először is gratulálok az igen szemléletes és részletes útleíráshoz. Azt hiszem sokak már tervezik is, hogy a jövő évi kőszegi verseny ideje alatt ők is kirándulnak a hegyekben. Én tavaly jártam be a környéket Velem-mel, a Szent Vid-del kiegészítve. Azt a csodálatos őszi tájat, azt az őszi erdőt leírni nem lehet, aki nem látja, nem tudja elképzelni.
A laktanyák sorsa lehangoló. Jómagam is a nyugati határszél egyik határőr falvából származok, laza 20 év alatt ott is az enyészeté lett a laktanya. Itt ráadásul egy ilyen turisztikailag is kiemelt helyen, ilyen környezetben ezeket az értékeket veszni hagyni, no comment....
Még egyszer gratulálok!
Géza (G'cart)
pietrino
2010.11.10. 22:57:08
Köszönjük ezt a kimerítő, szemléletes leírást!
Örülünk, hogy jól éreztétek magatokat és hogy megismerhettük az Elektro-családot! :)

Ahogy időm engedi, a klub honlapján fent lesz a képes beszámoló, hasonló stílusban!!! :))

Péter (PIETrino)
Johnie
2010.11.10. 23:07:14
Nosztalgiázok...:-)
92-93-ban teljesítettem sorkatonai szolgálatot a Köszeg 1 örsnél de a Hétforrás, Keresztkút laktanyák akkor már nem működtek. 24 órás szolgálatban mindennap vigyázott az épületekre az aznapra kijelölt határör páros. Hogy nehogy elhordják:-)
De szépek is voltak azok az idők!
cooper
2010.11.11. 09:08:19
életem legszebb éveit töltöttem katonaként keresztkúton ,ez bár hihetetlen lehet egy fiatal számára de igaz
köszönöm a képeket
Mr_baracus
2010.11.11. 18:39:49
Nekem édesapám volt határőr Kőszegen, én pedig 7 évig hordtam a zöld váll-lapos egyenruhát. 3 éve voltunk mi is Kőszegen, akkor végigjártuk ezeket a helyeket. Amúgy ahogy elnéztem a képeket a kiállítás is jó hangulatú volt, és a felhozatalra sem lehetett panasz. Jövőre lehet hogy beiktatom én is.
Keri
2010.11.11. 18:49:56
Na jó,de hol van a versenybeszámoló?!:-))))
dcsabesz
2010.11.11. 21:05:39
Nekem nagyon tetszett a képriport.
Leginkább a nosztalgikus része.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció