Let L-410 UVP-E ABC Air Hungary

Let L-410 UVP-E

1:72, NKR models
Végre elkészült ez a nagyon különleges ritkaság: L-410 UVP-E az ABC Air Hungary színeiben. L-410-es makettet találni manapság lehetetlen,az UVP-E pedig még ritkább.
Akik nem tudják, azoknak csak infóképpen: apró különbségek vannak csupán a sima UVP és az UVP-E között. Ilyenek az extra üzemanyagtartály a szárnyvégeken és az öttollú légcsavar a háromtollú helyett.

Amikor felvettek ehhez a céghez,akkor döntöttem el, hogy kell egy ilyen makett. Ennek már lassan két éve, a makett pedig csak most készült el. Ennek pedig a fő oka az volt, hogy lehetetlen L-410-est találni – így ezúton kérem a kedves fórumos társakat, hogy akinek van eladó 1/72-es L-410-e,ne habozzanak jelezni, szeretnék még építeni. Folyamatos keresgélés mellett végül itt, a cserebere rovatban találtam rá erre, amire azonnal le is csaptam.

A makett kb. 30 darab műgyanta alkatrészekből áll, nem számítva az általam készített kiegészítőket. Először eléggé féltem is ettől, mivel ilyet ezelőtt még nem építettem. Félelmem nem volt alaptalan: a kész törzsfelek összeragasztása, majd tömítése utáni csiszolás közben a ragasztó elengedett, kezdhettem előröl – ugyanígy jártam a szárnnyal is. Ja,a szárnyak: ragasztás után több mm-es rés volt a szárny és a törzs között, amit csak nagymennyiségű tömítőanyaggal sikerült eltüntetni.
Magával az építéssel ezeken kívül nem volt sok gond, a festés aprólékos munka volt, de meg lehetett csinálni (referenciának ott az internet, de én főleg saját fotókat használtam).

A készítés alatt a legnagyobb kihívás a matrica gyártása volt. Előtte még sose próbálkoztam ezzel, így alapos körüljárás után vágtam csak neki. Tintasugaras nyomtatóhoz való átlátszó matricalapot használtam, majd végül a formákat Microscale Liquid Decal Film-el rögzítettem.
Nem gondoltam, hogy ilyen jól fog sikerülni, a végeredmény nagyon tetszik.

Végezetül pár szót a cégről. Jelenleg az ABC AIR HUNGARY Magyarország legnagyobb L-410 üzemeltetője, 4 gép tartozik a flottához: HA-LAZ, HA-LAV, HA-LAD és HA-LAS, mindegyik teherszállításra átalakítva. És hogy miért pont a LAV-ot készítettem el? Egyszerű az indok: mert ezzel repültem először.
3
3
1

Ez is a makett, csak photoshoppal kitöröltem a tartót és felpörgettem a légcsavarokat:)
az eredeti kép lejjebb van
1
2
2
4
4
5
5
6
6
7

Az eredeti gép és jómagam:)
7
Repülés közben érdekesek a légcsavarok:)
XVIII. kerület panoráma - 13R hosszú fal.
Repülés közben é…
hó - csak érdekesség képpen
hó - csak érdekess…
hó - csak érdekesség képpen 2
hó - csak érdekess…
8
8
2010.02.25.
Utolsó módosítás: 2010.03.12.
viper
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gavallér
2010.03.23. 16:49:32
Gratulálok hozzá, nagyon szép! Nekem van egy vákumos, de nem akarom eladni, mert nekem is nagy kedvencem a gép, lassan elkészülget...
Üdv.: Gábor
Balázs286
2010.03.23. 18:36:23
Hello!
Gratulálok gyönyörű lett, egyébként én is nagy híve vagyok a típusnak.
Az lenne a kérdésem, hogy hol lehet beszerezni a matricalapot? Van lézeres is?
Üdv.: Balázs
viper
2010.03.24. 11:59:44
Köszönöm a kommenteket!

Gavallér:
ha esetleg meggondolod magad szólj:)

Balázs286:
A matricalapot a HO-KI modellnél vettem, keress rájuk a neten! Ők csak tintasugaras nyomtatóhoz valót árulnak.
Lézereset a jatekmakettcentrum-nál láttam egyszer.
De amúgy keress rá a neten. Van több webbolt is amelyik árul!

Üdv
Feri
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció