Lopakodjunk

Lockheed F-117A Nighthawk

1:72, Revell No.04333
Újabb Desert Storm-os gépet szeretnék nektek mutatni.
A típust gondolom nem kell bemutatnom,jellegzetes formáját még a laikusok is ismerik.Szögletes gép,"repülni is tud a tégla".
Amikor a makettet megvettem,4 gyártó kitjét lehetett kapni.
Italeri:fantázia szülte bombatér,és a gép formája sem volt az igazi.
Academy:alakhibás és a hajtóművek beömlője előtt is túl nagy a lépcső.
Hasegawa:nem láttam a készletet,de gondolom "majdnem" tökéletes lehet a neten látható képek alapján,viszont beszerezhetősége és az ára miatt kimaradt (aki tökéleteset akar,ezt vegye meg,de azt hiszem nincs bombatér a készletükben).
Revell:beszerezhető volt,formája szerintem tökéletes,bár munka volt vele rendesen,mint utóbb kiderült...

A doboz kibontása után szemügyre vettem az alkatrészeket.Nem sokat találtam,viszont a szárnyakat külön öntötték,és ez nem a legjobb ötlet volt a Revelltől.Másik dolog,ami szembeötlött,hogy a bombatér felső részének kb. 1/3-a lejtősre sikeredett.Na ennek kijavítását nem vállaltam,maradt olyan,amilyen volt(Az eredeti bombatér teljesen téglatest formájú.A makettezőnek miért kell mindig kompromisszumokat kötnie,ha nem azt kapja,amit szeretne vagy lusta?).

Az építést a pilótafülkével kezdtem.Tudtam,hogy úgysem sok fog látszani belőle,mert a pilótafülke teteje nem nyithatóra lett öntve de azért ráfért a feljavítás,mert az ülést egybeöntötték a kabinnal.Az ülést marógéppel eltávolítottam,és egy új ACES II-t tettem bele maradék alkatrészből,miután a helyét sztirollappal befoltoztam.
Ezután jött a műszerfal.Azt is lecsiszoltam,és egy régi 1:48-as Monogram Lopakodó műszerfalát tettem bele.Szerintem az is alakhibás, mert simán belefért,még farigcsálnom se kellett,viszont fényképek alapján egészen valósághűnek tűnt.
A Revell makett egyik nagy hibája,hogy a pilótafülke üvegezését egybeöntve adja,alulról kell beragasztani a felső törzsfélbe,de annyira vastag,hogy semmi nem látszik miatta.Eldobtam és átlátszó vékony műanyaglapokból vágtam a helyükre új ablakokat.Humbrol Clearfix-el ragasztottam be őket,majd átfestettem őket a Clear Smoke festékkel.

A két törzsfél összeragasztása előtt kivágtam az orrfutó melletti lézeres célmegjelölő helyét,és legyártottam házilag.Az üvegezése az előbb leírt módon készült,a szélvédő előtti lézercélzó üvegezését is így csináltam.(A valóságban mindkettőn nagyon apró szövésű rács van.)

Következett a szárnyak összeépítése és beillesztése.Na,itt kezdett hullani a hajam szerintem,mert a szárny-törzs találkozásánál rések voltak.Tömítés után ezt úgy megcsiszolni,hogy mindegyik panel síkja egyenletes maradjon,kész rémálom volt.Így visszagondolva lehet,hogy nem az építési leírást kellett volna követnem,hanem a felső szárny darabját a törzs felső részéhez az alsót pedig az alsóhoz ragasztanom,majd a utána a két részt összeilleszteni.

Miután ezzel is végeztem,maradék alkatrészekből beépítettem a lenyíló bombatartók munkahengereit.Az ajtóké is így jártak,miután lecsiszoltam őket,mert ráöntötték az ajtókra mindet.Végezetül lecseréltem az áramlásterelő rácsokat maradék fotó maratott rácsokra az eredeti tömör műanyagöntvények helyett.

Következett a festés.Húha,melyiket is válasszam?A feketét vagy a feketét?Viccet félretéve,két matricavariációt találunk.Az egyik egy 1993-as Holloman légibázison állomásozó gép,a másik egy Desert Storm-os Szaúd Arábiai támaszponttal.Nekem erre esett a választásom a "nose art",ööö akarom mondani a "bomb bay door art" miatt.
Szóval jött a festés feketével,de nem teljesen fekete színnel.Azt hiszem a Revell 9-esét használtam.Matricáztam,majd befolyattam azt a pár panelvonalat ami látszik sötétszürkével,és ugyanezzel a színnel száraz ecseteltem a rácsokat és a kiálló alkatrészeket.
Végül egy matt lakkozás következett és kész is volt a "bogárka"(Nem olyan?).
Fegyverzetként csak az egyik GBU-27 lézervezérlésű bomba került fel,hogy látszódjon az "It's hammertime" festés a bombatér ajtaján.
Mindent összevetve nem rossz makett ez annak,aki szereti a feljavításokat,a kényelmesebbeknek inkább a Hasegawa makettjét ajánlanám.
DSC00072
DSC00072
DSC00074
DSC00074
DSC00077
DSC00077
DSC00082
DSC00082
DSC00086
DSC00086
DSC00087
DSC00087
DSC00088
DSC00088
DSC00089
DSC00089
DSC00091
DSC00091
DSC00095
DSC00095
2013.10.16.
Utolsó módosítás: 2013.11.25.
Szabó László (medor), Nyíregyháza/Pécs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
HueyHog
2013.10.17. 20:20:22
Szia!
Nagyszerű gép lett, gratulálok hozzá! A bombatér is gyönyörűen kidolgozott. Így tovább! :)
medor
2013.11.13. 18:18:33
Szia Huey!
Köszi.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció