MÁVAG Héja II.

MÁVAG Héja II.

1:72, Special Hobby
A készletet még szeptemberben szereztem be. Előtte is nézegettem már, de akkor még visszariasztott a műgyanta látványa, mivel még nem dolgoztam ezzel az anyaggal. Történelmi hátteret nem írok, mert akit érdekel, az úgyis tudja, vagy megbízhatóbb forrásból olvas utána.

A makett

Két szürke öntőkeretet, egy nagy "kupac" műgyanta öntvényt és valami átlátszó anyagból vákuumozott kabintetőt tartalmaz, illetve fotómaratást és matricákat. Kabintetőből kettőt is, gondolom, ha az elsőt elrontja a "munkálkodó"... :)

A minőség

Első látásra minden szépen kidolgozottnak és majdnem, hogy tökéletesnek látszik. Sőt az összeépítési útmutató alapján maga a kabin is szokatlanul kidolgozott 1:72-höz képest (kár, hogy nem látszik belőle semmi a kész makettnél).

Problémák, észrevételek

A gond főleg a szürke műanyag alkatrészekkel volt, mivel ezek vagy nem méretarányosak (például futómű), vagy egyszerűen nem illeszkednek egymással (a hátsó vezérsíkokból le kellett vágnom és reszelnem 2 mm-t, hogy illeszkedjen normálisan!). A mesterien kidolgozott pilótafülke részletessége ellenére egyszerűen nem fér be reszelés nélkül a helyére... A pilóta mögött lévő rádió pedig egyszerűen hiányzik, anélkül pedig üres a makett kabintető alatti hátulja. Megoldásnak azt írja az útmutató, hogy az utolsó (hátsó) ablakot fessük be ezüstre-krómra, de én inkább a dobozkép alapján legyártottam magamnak házilag húzott szálakból.

A műgyanta elemeknél csak egy hibát fedeztem fel: az első két "Safat" géppuska csöve csak a harmada a megfelelő csőhossznak. Az utolsó probléma ami említésre méltó a festéssel és a gép küllemével kapcsolatos: a dobozgrafikán és a leíráson szereplő képen lévő magyar háromszínű festés (zászló) színsorrendileg különbözik. Én ezt régi fekete-fehér fotók alapján kalkuláltam ki (remélem helyesen). Illetve a festési útmutató nem nevez meg konkrét színeket, és mivel az egyetlen színes képet a gépről a dobozon találtam, így ilyenre festettem. Fekete-fehér képeken található gépek is hasonlóan néznek ki (csak ugye azok szürke árnyalatokkal gazdálkodnak. :)

Festés

Ide csak annyit szólnék, hogy a saját makettemet majdnem teljes mértékben ecsettel és fogpiszkálóval festettem, csupán a zöld foltokat alkottam szórópisztollyal, majd nagyjából (életemben először) kihúztam a vonalakat. Én ezt jól felhigított fekete temperával csináltam, majd matricáztam és matt lakkal ecseteltem. Először fújni akartam, de a lakk túl sűrűnek bizonyult, és harmadik pisztolypucolásnál már meguntam, pedig mindig egyre hígítottam a lakkon...

Mindenesetre nagyon szép makettet kapunk, ha vesszük a fáradtságot, és megcsináljuk ezt a kitet. Nekem remek szórakozást nyújtott a temérdek harcjármű után, illetve, hogy hat éve nem csináltam repülőgépmakettet.

Végszónak csak annyit írnék, hogy teljesen kezdő kollégáknak még egyelőre nem ajánlanám. Bár én sem vagyok profi, de már majdnem haladónak érzem magam. :)

És mivel az imént kifejtettem, hogy a kit mégsem tökéletes, és én sem vagyok egy ezermester, így egyértelmű, hogy a makettem sem lett makulátlan, így várom a hozzászólásokat, észrevételeket.
A doboz
A doboz
A doboz tartalma

2
A doboz tartalma
Építési útmutató0

3
Építési útmutat…
Építési útmutató1

4
Építési útmutat…
Építési útmutató2

5
Építési útmutat…
Építési útmutató3

6
Építési útmutat…
Festési útmutató

7
Festési útmutat
A Héja szemből

Hááát... Ilyen lett
A Héja szemből
Héja felülről

8
Héja felülről
A kabin

Sajnos a műszerfalból semmi sem látszik, illetve maszkoló eszközök híján a kabin festése sem az igazi.
A kabin
A motor

9
A motor
Héja II

9
Héja II
Oldalt

10
Oldalt
Ismét felülről

Talán látszik valami a fülkéből...
Ismét felülről
Héja alja

11
Héja alja
Héja farka

12
Héja farka
2008.12.28.
Hrothgar, Budaörs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rag
2009.01.09. 18:47:10
Szia!
Én sem tudnám szebben megcsinálni vagy pontosabb - én nem tudnám szebben megcsinálni, de egy apró észrevétel: a festése szép lett, de -szerintem- a zöld foltok kicsit "erősebbek" is lehettek volna.
Egyébként szerintem nagyon szép lett!
warbirds
2009.01.12. 11:58:08
Szia!

Remélem nem veszed bántásnak, én szeretnék "belekötni" pár dologba, persze csak építő jelleggel!
Először is a gép fekete orra és a lajstromszám szerintem nem passzol össze. A festési útmutató nem jelzi a fekete gyűrűt az orron, a doboztetőn lévő festés pedig másik lajstromhoz tartozik (találtam arról a gépről is egy képet, de sajna olyan szögben áll, hogy nem látszik pontosan az orra). A szárnyak alsó szürkéje túl sötét, a valóságban sokkal világosabb árnyalat volt.
Aztán mintha a szárny belépőélén nem lenne eltömítve az illesztés. Hosszanti irányban végigfut egy csík, ahol a két félnek érintkeznie kell. Persze lehet, hogy csak a szemem csal, de ha mégsem, akkor legközelebb erre figyelj oda. Manikűrös körömreszelő lappal és némi tömítővel szépen el lehet tüntetni.

Ahhoz képest, hogy legutoljára 6 éve építettél repülőt nem rossz a végeredmény, csak kicsivel több háttéranyagot kellett volna keresni, meg picit jobban odafigyelni az alkatrészek összedolgozására. De azért így is mutatós. Üdv! warbirds
Hrothgar
2009.01.14. 17:41:36
Köszönöm a hozzászólásokat!
Warbirds: Egyáltalán nem veszem bántásnak, sőt köszönöm, hogy figyelmeztetsz egy-két dologra (ezekre a közeljövőben jobban oda fogok figyelni) A festésre annyi "mentségem" van, hogy (legalábbis az alsó szürkére) színes képet nem találtam a gépről, és az útmutató is csak annyit mond: "szürke". És hát mivel ez az első magyar "témájú" makettem azt sem tudom, hogy milyen szürke-és így kiválasztottam a nekem tetsző színt (Bár bevallom ez így nagyon nem szakszerű)
Rag: Ja a zöld foltok... Nagyon nem akartam eltúlozni, illetve most használtam először a szórópisztolyomat (Mivel új és még nem vagyok hozzászokva)
ecsetes
2011.04.13. 14:45:59
Szia!
Csak most néztem meg a makettedet, nemtudom alkotsz-e még. Ezen még a szárnyaknál nem tökéletes az illeszkedés, lehetett volna csiszolni-tömíteni kicsit. A kabintető festése is lehetne eg yárnyalattal határozottabb. Esetleg a végén kis koptatás, panelezés.
Mindent összevetve tetszik a gép, remélem látunk még újabbakat is Tőled!
Nézdd meg és véleményezd az én Héjjámat, ne kímélj :)
cserbal
2014.11.27. 09:47:17
Szia!

Fontolgatok én is egy Héja építést, a készletedet az Italerivel összehasonlítva ez valahogy jobb alapanyagnak tűnik.
Ha nem haragszol, akkor lenne pár kérdésem:
-a Héjákon tényleg fekete volt az orrgyűrű? Én ilyen fotót eddig nem láttam. (az más dolog, hogy a dobozgrafikán miért lett fekete)
-A foltozás direkt lett ilyen fakó?
-A törzs alja nem túl sötét?

A kabintető festéséhez ha elfogadsz egy ötletet: Én úgy szoktam csinálni, hogy maszkolás után a keretet a kabinbelső színével lefestem, így belülről az lázszik. Ez után kerül rá az egész gépre a külső szín. Így lesz egy plusz réteg festék a kabintető keretén, amit már nem tud átvilágítani a fény.

Amúgy nagyon jól néz ki a makett. Megkérdezhetem, hogy hol vetted és milyen ára volt?

Üdv

Balázs

Ui.: Természetesen ha az én makettjeimmel kapcsolatban van hozzászólásod, akkor azt szívesen fogadom!
Hrothgar
2014.11.27. 13:00:07
Szervusz Cserbal!

Én úgy látom, hogy a Special Hobby madara részletesebb, illetve tartalmaz önmagában maratást és gyantát. (Valaki pont ezekkel szeret dolgozni) Míg az Italeri készlete egyszerűbb és gyorsabb építés szempontjából. (Az is megvan nekem, bár még nem kezdtem hozzá, így illesztési vagy egyéb problémákról nem tudok nyilatkozni) Az itt látott Héja II-nél viszont van egy-két illesztési gond (A képeimen látszik is, hogy ezeken nem, vagy nemigen orvosoltam->szárny végeknél és a szárnytőnél)

A fekete orrgyűrű nem volt jellemző a gépre (Én úgy tudom, hogy volt egy, aminek volt, de ebben nem vagyok biztos, szóval lehet, hogy rosszul tudom) Az én makettemen azért van fekete orrgyűrű, mert a dobozon megtetszett, illetve a nyomósabb ok: először dolgoztam gyantával, és az orr részt sikeresen eltörtem, és ezt a javítást a fekete gyűrű remekül takarja. :)

A foltozás sajnos nem direkt ilyen fakó: Ilyenre sikerült (Utólag bátrabb lennék a festékszóró használattal)
A sötétszürke pedig ahogy mondod: túl sötét. (Itt van a Special Hobby egy másik - internet vagy szakirodalom által orvosolható - hibája: Nem ad meg színkódokat, csak színeket (Ha jól emlékszem)

A tanácsot elfogadom, jó ötletnek tartom! (Ez után a makett után én elkezdtem a kabintetőket belülről lefesteni a kabin színével, kívülről meg a gép színével. Ez persze vastag műanyagból készült kabintetőkkel nem néz ki jól. Viszont a te ötleted jobbnak és egyszerűbbnek tűnik.

Az biztos, hogy ha újra csinálnám ezt a makettet akkor sok mindent máshogy készítenék el rajta.

Én még anno a Replica-ban vettem... 4-5000 körül ha jól emlékszek (Az sem most volt... valahogy 2008 környékén) Viszont mintha láttam volna különböző webshopok oldalain is.

Remélem tudtam segíteni!
cserbal
2014.11.27. 22:11:05
Szia!

Koszi az infokat!

Balazs
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció