Made in Poland (What if...)

PZL P.7a

1:72, Mister Craft
Pintér György - Múzeumi krimik Ez az első munkám, amit megosztanék veletek itt, a Makettinfo oldalán.

A készlethez egy kedves ismerősöm révén jutottam, aki szintén nagy rajongója a magyar repülésnek. Ő ajánlotta ezt a készletet, hogy ha érdekel, némi átalakítással lehet belőle magyar festésű gépet készíteni. A készlet egy P.7a verziót tartalmaz, nekem meg egy P.11a-ra kellett volna átszabni. Jobban belemerülve a témába a kép már ennél jóval árnyaltabb volt. Egy ilyen mérvű átalakítás már meghaladta a makettre fordítani szánt munkamennyiséget, így egyenlőre félre tettem.
Az idei zalaegerszegi versenykiírásában láttam „A háború foglyai” kategóriát. Eszembe jutott ez a kis gép, és az is, hogy a festési lehetőségek közt szerepeltek zsákmány lehetőségek is. (Nem feltétlen a románra gondoltam… )Ebből a lelkesedésből kiindulva neki is álltam az összeépítésnek.
Aztán ahogy ilyenkor lenni szokott, lassabban folyt a munka a tervezettnél, így természetesen nem készültem el vele a versenyre. Ebből kifolyólag át is értékeltem a munkát. Már nem volt "muszáj" német zsákmányt építeni, hanem akár egy elképzelt magyart is lehetne! A gondolatot tett követte, így lett a kis gép a MKHL G.190 számú gyakorló gépe, a tényleg létező G.191 PZL P.11a "kistesója".

Ami az építést illeti, nem egy bonyolult makett, hamar össze lehet rakni.
Nekem nagyon nem tetszett a szárny és a törzs csatlakozása, így azt egy kicsit megfaragtam, ezáltal jobban ül a szárny a törzsre. Ehhez hozzá kellett igazítani a kabint is. Ezen kívül csak kisebb javításokat végeztem a maketten. A futószárakkal nagyon vigyázni kellett, mert amíg nem volt beragasztva a középső drót merevítés, igencsak gyengécskék voltak. Alig bírták el a makett súlyát!

A festéshez Humbrol festékeket használtam, mivel ecsettel festek. Az aljára 65-ös kéket, felülre 117-es zöldet, 159-el fakítva a panelek közepén. A matricákat a készlettel együtt kaptam, házi nyomtatás! A lajstromot karakterenként kivágva raktam össze. Ezeknek a szegélyét sajnos nem tudtam eltüntetni így ez kicsit látszik, de ez már így marad. A végső fényességet a Vallejo matt lakkjával állítottam be. Higítva ecsettel is kiválóan festhető, és egyenletesen szárad!

A talapzatot az egyik klubtársam készítette. Faipari ragasztóval bekent felületre szórt földet, és a saját maga által készített "statikus műfű szóró kézi készülékkel" műfüvet.

Dióhéjban ennyi ennek a kis makettnek a története.
Köszönöm, hogy elolvastátok!
DSC03447
DSC03447
DSC03448
DSC03448
DSC03449
DSC03449
DSC03450
DSC03450
DSC03455
DSC03455
DSC03456
DSC03456
DSC03457
DSC03457
DSC03459
DSC03459
2014.10.08.
Utolsó módosítás: 2014.10.10.
solyom, Tokorcs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
denkmeyer
2014.10.13. 10:05:42
Szép lett, grat!

M
ecsetes
2014.10.13. 15:52:02
Szia!

Jól sikerült madár! Talán a tartódúcokat-futószárakat lehetett volna kicsit koptatni, mivel a szerelők előszeretettel léptek azokra. Én is ecsettel festek, így aztán főleg értékelni tudom a munkádat, szép a festés! Gratulálok!
(egyébként én 2. vh.-s magyar gépeket építek, de csak amik tényleg léteztek. Ha valaki nem olvasta a cikket azt megtévesztheti a felségjel, de ez nem von le a makett színvonalából.)
solyom
2014.10.13. 18:03:24
Sziasztok!

Köszönöm a jó szavakat!

Egy kis koptatás valóban elkelne az említett helyeken, ezeket alkalom adtán pótolom a kipufogó korom nyomokkal egyetemben.
A megtévesztést elkerülendő írtam a téma címébe, hogy "What if" - "Mi lett volna, ha.."
Én a magam részéről jópofa dolognak tartom az ilyen sci-fi maketteket.
Ennél a gépnél - mint ahogyan a cikkben is említettem - a véletlen hozta, hogy így alakult.
Az egyik következő meg direkt lesz ilyen.
Érdekel, hogy egyik-másik gép hogy mutatott volna magyar mundérban.
Természetesen javarészt én is valódi gépek kicsinyített mását építem, de néha elszáll a fantázia... :)

BB
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció