Magyar-Szerb határ 2016 dioráma
1:35
Előzmények

Mikor a migráns folyamat 2015 nyarán, hogy úgy mondjam belendült és rendőri, valamint katonai egységeink komolyan védeni kezdték országunk déli határszakaszát, valamint felépült a kerítés, már akkor megfogalmazódott bennem, hogy az ott szolgálatot teljesítők mintegy tiszteleteként készítek egy diorámát. Persze tagadhatatlan, hogy maga a téma is érdekelt, anélkül bele se fogtam volna. Hogy a megvalósítása eddig tartott, több oka is van, ám a történet szempontjából csak egy ami igazán fontos; az alapanyagok beszerzése.

Rengeteget gondolkoztam azon, hogy milyen makett készleteket vásároljak, de nem igazán jutottam semmire. Magyar katona gyanta készletben, csak I. vagy II. vh-s van, tehát mai, modern honi katonákról kb. nincs semmi. Rendőrökről pláne. Így végül már-már kezdett hamvába hullani a terv, mikor megláttam egy fényképet a déli határainkon szolgálatot teljesítő KMZ alakulatokról. Ekkor hasított belém, hogy ennek az alakulatnak a katonái amerikai katonai felszereléseket használnak, sőt, az egyéni és maroklőfegyvereik is részben amerikai, részben osztrák gyártmányok. Ezen felül Humvee járműveket használnak, így végül amellett döntöttem, hogy egy olyan jelenetet örökítek meg, amelyben ez az alakulat szerepel. Így esett a választás a képeken is látható jelenetre, mely azt ábrázolja, ahogy három határsértő átvágva a határkerítést megpróbált beszökni az országba, ám kettejüket elfogták, míg a harmadik visszamenekült. A visszamenekült csuklyás embercsempésznek vagy migránsnak lőfegyvere is van. Mivel ez a téma eléggé megosztó még idehaza is, ezért sietve leszögezem, hogy ez egy képzelt jelenet, tehát értelemszerűen, a valóságban nem történt meg. És bevallom, még így is sokat gondolkoztam azon, hogy kiveszem a gyanta figura kezeiből az AS VAL egyéni lőfegyvert. Gondoltam inkább valami drótból hajlítgatott pajszer utánzat félét teszek a helyére, ám amikor megjelent az a cikk, amelyben hírt adtak arról, hogy megtörtént az első eset, amikor lőfegyvert fogtak a határszakaszon szolgálatot teljesítő katonáinkra és szakértők is azt nyilatkozták, hogy ez csak idő kérdése volt, inkább úgy döntöttem, hogy mégis otthagyom a gyanta figura kezeiben. Hát így lett ilyen ez a jelenet, mely – ismétlem - ebben a formában teljességgel az én képzeletem műve.

Humvee:

Először a Humvee készletet szereztem be. Az Academy M1151 készlete mellett tettem le a voksomat. Nem csak azért, mert ez az egyik legjobb készlet, hanem azért is, mert kizárólag ebből a készletből készíthető ahhoz hasonló Humvee makett, mint amilyeneket nálunk a KMZ-sek is használnak. A többi készletben lévőek sajnos mind komoly eltéréseket mutatnak, elsősorban a tetőn elhelyezkedő fegyverzetet és páncélozást illetően. Viszont ennek a készletnek is van három gyenge pontja; Az egyik, hogy ennek a készletnek a kerekei, hogy úgy mondjam nem a legszebbek. A másik, hogy nincs vadrács, vagy gallytörő rács (kinek hogy tettszik) az elején, míg a KMZ által használtaknak van. A harmadik pedig, hogy a hátsó, csomagtartó része az a honi járműveknek teljesen egyedi módon lett kialakítva, így arra ez a készlet sem hasonlít.

Az első kettőn könnyű volt segíteni, két feljavító készletet rendeltem. A kerekeket a Live gyanta kerék készletével pótoltam, a vadrács hiányát pedig a Legend IDF HMMWV Humvee Ambulance Conversion készletéből az első rácsozat felhasználásával küszöböltem ki. Egyedül a harmadik az, amire sajnos semmilyen megoldást nem tudtam kiötleni. Volt egy olyan lehetőség, hogy különböző maradék anyagok felhasználásával én kezdek farigcsálni, ügyeskedni, de inkább úgy döntöttem nem nyúlok hozzá, hátha több kárt okozok, mint hasznot, így az sajnos olyan maradt.

A színeit Gunze H79 Sandy Yelow, H27 Tan és Tamiya XF-59 Desert Yelow színekből alakítottam ki, a panelezést pedig MIG US Modern Vehicles Wash A.MIG-1007 és MIG PLW Dark Red Brown A.MIG-1605 váltogatott alkalmazásával készítettem. Kopásokat csak nagyon keveset készítettem MIG Heavy Chipping Effect A.MIG-2011 folyadék segítségével.

Figurák:

A Humvee makett készletéhez is járt két műanyag figura, ám ebből végül úgy döntöttem, hogy egyet sem használok. Ami a többit illeti, vegyes lett a szóráskép és így sajnos a minőség is, ami remélem, hogy nem látszik meg túlságosan.

A guggoló katona a Djiti ISAF afgán+US soldiers 35016 gyanta készletéből az amerikai katona. A kerítés egyik felét markoló katona a Black Dog US Soldier special group N1 /Recon Scout XT Robot/ F35075 szintén gyanta figurája. A fegyveres civilre gépkarabélyt szegező katona szintén a Black Dog F35076 számú gyártmánya. A balkézzel mutogató katona pedig a Live LRM-35002 US Army modern soldier szettje, mely szintén gyanta anyagú.

A civil figurákhoz a Black Army Modells Modern driver, a szintén Black Army Modells Modern African guerilla és az Evolution STALKER post apocalyptic EM-35120 készleteit használtam.

Mivel azonban némelyik katona fejével, sisakjával és fegyverzetével nem voltam teljesen elégedett (sajnos nem hasonlított a honi KMZ-sek által használtakhoz), így rendeltem hozzá kiegészítő szetteket is. Ezek szintén gyanta szettek voltak. Az egyik a Live LRE-35202 számú fej készlete, melyben volt 5 db katona fej, amiből három volt olyan, amit használni tudtam a diorámához. A másik a Live LRE-35188 sisak szettje, amiben 6 db teljesen egyforma sisak volt, immáron olyan, amilyent a KMZ-sek is használnak idehaza. A harmadik pedig szintén a Live LRE-35222 pisztoly készlete, amiben 6 db Glock 19 pisztoly volt, Black Hawk CQC műanyag tokokba téve ábrázolva őket. A honi KMZ-sek nem Glock 19-eseket, hanem Glock 17 pisztolyokat használnak, de sajnos olyan kiegészítő készletet nem találtam, így végül maradt ez a szett, ami úgy gondolom még mindig közelebb áll a valósághoz, mintha a készletekhez adott eredeti Sig P226-osokat használtam volna, ráadásul olyan gyöngyvászon tokokban ábrázolva, amilyeneket a KMZ szintén nem használ. A szettekben lévő gépkarabélyokkal nem volt probléma, hagytam az eredetiket, lévén a KMZ M16 SOPMOD amerikai gépkarabélyokat használ, ráadásul nagyjából olyan összeállításban, hogy az nagyon hasonlít a gyanta készletekben lévő M4-esekre. Ezektől jobbat amúgy sem tudtam volna szerezni.

A festéshez a Humvee-hoz is használt két sivatagi Gunze festék dominált. A világosabbal az egyenruhájukat, a sötétebbel a térdvédőiket, bakancsaikat és a Live készlet katonájának kesztyűjét festettem be. A gépkarabélyokhoz és a pisztolyokhoz a Tamiya matt feketéjét használtam. Az arc színezéséhez pedig a Model Color Rojo Beige 70.804 a katonák esetében, a civilek esetében pedig a Model Color Marron Beige 70.875 használtam, lévén úgy gondoltam, hogy az arab származású migránsok sötétebb bőrét mindenképpen érzékeltetnem szükséges. A katonák egyenruháján és bakancsán a világosabb részeket MIG Yelow Grey AMIG-057 színnel húztam ki és az egyenruha sötétbarna mintázatait a Gunze H17-tel készítettem. A katonák napszemüvegeit először Gunze H8 ezüsttel festettem le, utána üveg színekkel mentem rá, egyik esetében Gunze H92 narancs, másik esetében H94 zöld a harmadik esetében pedig H93 kékkel. A migránsok ruházatához a MIG Red AMIG-049, Gunze H45 H56, H325, valamint a Tamiya XF-8-at használtam. Bemosást pedig a MIG US Modern Vehicles Wash A.MIG-1007, MIG PLW Dark Red Brown A.MIG-1605, MIG PLW Green Brown A.MIG-1612 és a migránsok farmerjaihoz pedig MIG PLW Dark Sea Blue A.MIG-1603 folyadékkal készítettem.

Ami a minőséget illeti, a legrosszabb minőségű egyértelműen a Djiti gyanta katonája, a legjobb minőségű pedig a Live katonája. A Black Dog katonák valahol a kettő közöttiek, de én igazából azokat is nagyon jónak mondanám. A Djiti készlete viszont elég sok kívánnivalót hagy maga után, ezért még azon is gondolkodtam, felhasználjam-e egyáltalán, de végül úgy döntöttem, ha már elkészítettem, akkor felteszem a diorámára.
A civil készleteket illetően kétségtelenül az EVOLUTION a legjobb minőségű, lényegében egy szintűnek mondanám a Live katonával. A Black Army Models figurái olyan erős közép szinten vannak, a Djiti katona készletétől mondjuk szerintem egyértelműen jobbak.

Dioráma:

Az alapja egy cseresznyepácolású falap. Ezt nem én készítettem, hanem vásároltam hozzá. Először kimaszkoltam szalaggal a széleit, azután átlósan, egy egyenes vonal mentén apró lyukakat fúrtam bele négyet, a kerítés oszlopainak, majd újabb négy jóval vékonyabb átmérőjűt a nato drótot tartó rudaknak. A fa alapnak azt a felét, amelyik az utat ábrázolja Vallejo Brown Earth alap kencével kentem be, a másik felére pedig a MIG Stony steppe, Köves füves puszta készletét használtam, méretre vágva és felragasztva.

A kerítést egy fém, valószínűleg aluminium újságtartót szétvágva készítettem, az oszlopokat pedig makett vasúti sínekből. Egyszerűen csak méretre vágtam, majd lefújtam Gunze H8 ezüsttel és a kerítésnek valót is. Sajnos a kerítés nem lett teljesen olyan, amilyennek szerettem volna, de jobb ötletem nem volt. Az oszlopokat végül a helyükre ragasztottam, a már előre megfúrt lyukakba pillanatragasztó segítségével.

Ezután elkészítettem a pigmentezést, melyet a Star Dust Vietnam Earth, a MIG Europe Earth és a Humbrol Sand egyfajta keverékéből állítottam össze.

A pengés nato drót a Hauler Razor Wire terméke, melyet először lefestettem szintén a Gunze H8 ezüstjével, majd szikével vágtam és körkörösre hajtogattam, az egyik szike nyele körül. A kerítés aljában lévő három sort kicsit széthúztam és összegubancoltam itt-ott, hogy utánozzam a migránsok próbálkozásait, majd felhelyeztem rá néhány szakadt ruhadarabot, amiket használt pólókból vágtam ki. A felső drótsort pedig sűrűbbre és egyenletesebbre hagytam. Az alsókhoz a tartó rudacskákat fogpiszkálókból farigcsáltam ki, majd MIG Old Rust A.MIG-042 színnel festettem ecsettel, végül ezeket is az előre fúrt lyukacskákba ragasztottam.

A kerítés füves oldalán lévő szemetet, részben alufóliából, részben pedig szintén használt pólókból kivágott anyagokból készítettem. A lehullott levelek pedig a MIG juharlevél készletéből valóak.

A határt jelző táblácskát keménypapírból vágtam ki, rányomtattam a szöveget és ráfestettem a kis Magyar zászlót. A tartó rúdját nagyobb méretű fa fogpiszkálóból faragtam szikével, majd simára csiszoltam.

Módosítás:
A kommentekben felmerült részletkérdések miatt feltettem a végére még néhány fényképet a valódi KMZ egységek határmenti tevékenységéről és az államhatárt jelző táblákról, melyek jól láthatóan befelé, vagyis a mi országunk felé néznek.
2016 KMZ-12
2016 KMZ-12
2016 KMZ-5
2016 KMZ-5
2016 KMZ-6
2016 KMZ-6
2016 KMZ-7
2016 KMZ-7
2016 KMZ-8
2016 KMZ-8
2016 KMZ-9
2016 KMZ-9
2016 KMZ-13
2016 KMZ-13
2016 KMZ-17
2016 KMZ-17
2016 KMZ-19
2016 KMZ-19
2016 KMZ-20
2016 KMZ-20
2016 KMZ-22
2016 KMZ-22
2016 KMZ-25
2016 KMZ-25
2016 KMZ-26
2016 KMZ-26
2016 KMZ-28
2016 KMZ-28
2016 KMZ-29
2016 KMZ-29
2016 KMZ-31
2016 KMZ-31
2016 KMZ-33
2016 KMZ-33
2016 KMZ-34
2016 KMZ-34
KMZ-2
KMZ-2
KMZ-3
KMZ-3
DMOHA201509140041
DMOHA201509140041
KMZ-4
KMZ-4
államhatár tábla-3
államhatár tábla-…
államhatár tábla-2
államhatár tábla-…
államhatár tábla-8
államhatár tábla-…
2016.08.28.
Utolsó módosítás: 2016.08.31.
_DEL_Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
pmheros
2016.08.31. 09:23:22
Szia!

Szép munka nagyon, jár az elismerés.
(Képzeleted műve, vagy sem, ha a katonáink ekkora "csúzlit" látnak tőlük pár lépésre, akkor nem ezt a formációt veszik fel. Kérlek gondold át még egyszer azt a pajszer használatot.) Amin még megakadt a szemem az a ruházatok fényessége néhány képen.
Amúgy az ötlet eredeti, a megvalósítás nagyon rendben van.Csak így tovább!

Üdv.: pmheros
borisz
2016.08.31. 17:38:46
Szia!
Tök jó a mű, viszont én a helyedben egy kicsit arrébb raknám a HUMMWV-t, szerintem túl közel van a kerítéshez.
Nézz rá felülről, tök rányílnak az ajtók. Ahhoz, hogy előre jussanak vagy bujkálni kell így, vagy egymást kerülgetni.
badboy
2016.08.31. 19:28:29
Szia!

Makettépítészeti szempontból jól sikerült a diorámád. De: így még a KMZ sem tevékenykedhet a határ mellett, ugyanis ők is mint minden katona a Rendőrség alárendeltségbe tartoznak. Tehát katona rendőrrel együtt látja el a szolgálatát. Az Államhatár feliratú tábla pedig a szomszéd ország mélysége felé néz. A HUMMWW-t eddig csak a beremnedi határátkelehőlyen láttam még tavaly októberben. Az idán voltam egy szolit KMZ-kel ők viszont, Mercedes terepjárókal voltak. Amúgy a hangulatot jól visszadja, egy télit kellene még építeni, az is hangulatos a barkácsolt sátrakkal és tüzekkel.
badboy
2016.09.01. 19:22:07
Oké, én nem vitatkozom. Csak 12 hetet voltam lenn, Somogy, Baranya, Bács, Csongrád megyékben. Bocs, én láttam rosszul a dolgokat. Ha esetleg valami még kérdéses keress meg e-mail-ban.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció