Mahogany Yacht

Chris-Craft DCFB Catalina (1953)

1:56, Revell (1956)
A hajó

A floridai székhelyű Chris-Craft hajóépítő üzem a XIX. század végétől az 1950-es évekig híres volt a mahagóniból készült testű hajóiról. Az 50-es évek végére a cég palettáján több mint 160 modell szerepelt, mely közül az egyik legnagyobb és legnépszerűbb a DCFB (Dual Cabin Flying Bridge) Catalina volt.

A makett

A makett egy 1956-os Revell készlet újrakiadása. Témája miatt mindenképpen kuriózumnak számít. A dobozból a hajónak egy halász változatát lehet megépíteni. Én ezzel szemben egy képzeletbeli, ma is működő, gyári állapotban lévő példányt szerettem volna készíteni. Első lépésben gyári fotók alapján kiválasztottam egy nekem tetsző színvariációt, majd kezdődhetett az építés, mely a sok probléma miatt eléggé elhúzódott.
Sajnos a készletről nem lehet túl sok jót elmondani. Az alkatrészek meglehetősen sorjásak és az illeszkedéssel is akadtak problémák. Szinte nem volt olyan elem, mely pontosan illeszkedett volna, ezért az építés nagy részét a tömítés és csiszolás tette ki. Másik negatívum, hogy régi makett lévén sok alkatrészt egyszerűen ráöntöttek a hajótestre, mint pl. a horgonyt, köteleket, mentőöveket, stb. Mivel nem akartam szétfűrészelni a készletet, (és ezzel a művelettel, magamat ismerve, halálra ítélni :) ezért ezek a kiálló elemek nagyban megnehezítették a festést.
A makett 99%-ban dobozból készült. Néhány olyan apró optikai tuninggal igyekeztem feldobni, mint a saját készítésű radar, kifúrt oldalablakok, a belsőt eltakaró, szövetből készült függöny, vagy a rézdrótból készült ablaktörlők. A hajó neve Vainglorious, jelentése: beképzelt, hencegő, öntelt. Nem túl hízelgő név, majd megkérdezem a tulajt, hogy ezt miért kellett. :)
A makett kb. 1 hónap alatt készült el, napi átlag 2 óra munkával. Fele ennyi idő alatt is meg lehetett volna építeni, de a sok tömítés, csiszolás és a velük járó stressz eléggé próbára tették az idegeimet. Többször úgy voltam vele, hogy hagyom az egészet a francba, de a hajó bája mindig erőt adott…
Ezek után nagyon kíváncsi vagyok, milyen lesz az új, 2008-as Revell Sunseeker…
hírdetés

korabeli plakát
hírdetés
1

próba
1
2

hajótest festése folyamatban
2
3

alakul...
3
4

a kész makett
4
5

a kész makett
5
6

alul a gyári, felül az én agyszüleményem...
6
2008.01.15.
Bill
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció