Makettek fotózása
Sokakban felmerülhetett már a kérdés, hogy mivel és hogyan érdemes megörökíteni készülő, vagy már kész makettünket…

Az első kérdés ez lehet: Mivel fotózzunk? Vagy inkább az a kérdés, hogy mivel ne?
Az eddigi tapasztalatok és a látott példák alapján véleményem szerint telefonnal ne!
Igaz, sokat fejlődött a technika, de fényképezővel sem akarunk telefonálni… :o)
Kényszermegoldásként használható, de a komoly és szépen elkészített munkánkat ilyen módon fotózni elég illúzióromboló lehet.
Inkább vegyünk egy fényképezőt, mivel manapság már kb. 2 átlagos autó makett árából vásárolható egy középkategóriás, jól használható, beépített vakus, makró fotózásra is alkalmas gép!

A makettek bemutatásánál fontos a fotók jó minősége.
Néha elkövetik a cikkek írói azt a hibát, hogy például egy dobozbontásnál nem veszik a fáradtságot, és fóliában fotózzák le az alkatrészeket, miközben jó nagyot villan a vaku. Ez azt eredményezi, hogy egy fényfolton kívül semmi sem fog látszani és az alkatrészek felismerhetetlenek lesznek.

A képek készítésénél szinte a legfontosabb a fény.
Ez lehet természetes vagy mesterséges, mindkettőnek van előnye és hátránya is, de a lényeg, hogy jól látható legyen, amit le szeretnénk fotózni.
A természetes fény abban körülményesebb, hogy nem nagyon tudjuk befolyásolni. Sok esetben ki kell várni, amíg pontosan onnan süt a nap, ami nekünk megfelel.
A mesterséges fény viszont jól variálható, már a legegyszerűbb esetben, a vakunál is, de kisebb lámpák segítségével is jó eredmény érhető el.
A közeli képeknél vigyázni kell a vakuzással, mivel ilyen esetekben túl világos kép készülhet, vagy „belelóghat” a gép saját objektívének árnyéka a kész képbe.
A vaku elé tehetünk egy apró papírdarabot, ami „szétszórja” a fényt a teljes makettünkön, így nem „csillan” meg a fény egy pontban, állítható vaku esetén pedig variálhatjuk a beállítását.

Részletfotók készítésénél mindig használjunk makrót! Ennek az előnye, hogy az apró részek is jól láthatóak lesznek a képen.

Ne vegye el a kedvünket az sem, hogy bizonyos színeket a készített képen nem úgy látunk majd viszont, mint a valóságban. Ezt a jelenlegi fényképezők, monitorok, nyomtatók sajnos még nem tudják kezelni…
2009.11.04.
Németh Gábor (NGPETI), Schwadorf
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció