Makettező lexikon - 10. rész: A szórópisztoly
A képen két szétszedett pisztolyt látunk.

A felső az egy Single Action típusú, Badger 200-as, az alsó egy Double Action, elvileg japán gyártmány, de inkább ezt ne feszegessük, a kiviteléből adódóan inkább kínai.

A Single Action azt jelenti, hogy a nyomógombjával csak a levegőmennyiséget tudjuk szabályozi, a festéket azt nem. A festéket egy tűvel tudjuk adagolni, fix állásba lehet állítani a tűt, így a kifolyási keresztmetszet csak akkor változik, ha tekergetjük a tűt. A három kézzel ellátott makettezők így double action jelleggel is használhatják, nekem csak két kéz jutott...:-)

A Double Action pisztolyba a tű pozícióját a gomb hátrahúzásával tudjuk változtatni, így a kifolyó festék mennyiségét is. Külön hasznos a dolog akkor, ha dugul a pisztoly, ugyanis a tű mozgatásával ilyenkor meg lehet szüntetni a dugulást.

A képen a pisztolyok nem véletlenül vannak szétszedve. A tisztításuk nem abból áll, hogy átfújunk higítót is rajtuk. Szét kell teljesen szedni és az alkatrészeket egyenként megtisztítani, mert ha egyszer beleszárad...... a Kromofág sem segít.

A pisztolyok fontos alkatrészei a tömítések. A jobbaknál (Badger) teflonból vannak, a kevésbé jobbaknál gumiból. Az idő és az oldószerek a gumit tönkreteszik egy idő után, a teflonnál csak a mechanikai hatások játszanak, de egy idő után deformálódik.

Ilyenkor a pisztoly falsot fúj/szív, köpköd, mindent csinál, csak festéket nem fúj. Ilyenkor nem szétverjük a berendezést első pipából, hanem szétszedjük, a tömítéseket ellenőrizzük, a meneteket meghúzzuk. Figyelem, ez nem erőemelő világbajnokság, ezek általában sárgaréz alapú cuccok, könnyű beleszakítani a menetet. Olyankor vége a pisztolynak.
Makettező lexikon
Makettező lexikon
2004.01.01.
Phantom
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció