Makettező lexikon - 2. rész: Az alapkészlet további részei
Jobbról balra haladnék

Önzáró csipesz. A csipesz alapállapotban zárt, nyomásra nyílik. Apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál illetve festésnél.

Hegyes csipesz. Tűhegyes a csipesz, apró alkatrészek megfogásához ragasztásnál.

A csipeszek alatt:

Lyukasztó készlet. Azért került bele az alapszettbe, mert olcsó és kapható. Felhasználásáról majd később, de megjegyzem, hogy elsősorban maszkolószalag lyukasztására használom.

Fúvókatisztító készlet
Négysögkeresztmetszetű, igen éles, kemény szerszámacél. Igen hegyes, de ez nem számít. Lyukak tágításához, illetve szórópisztoly tisztításához kell, amikor a düzni bedugul, olyankor mással nem lehet. Anno 6-7 éve vettem a Nagy Lajos Király útján, a Thököly sakától 50 méterre a Budapest Bank mellett a Beta szerszámboltban. Nagyon fontos cucc, mert amikor kell, mással nem lehet pótolni.

Smirgli, magyar hangja dörzspapír. Finomság (durvaság:-) szerint árusítják.

A makettező kb. a 240-estől felfelé használja. A számjegy minél nagyobb, annál finomabb szemcsézetű a papír. Általában vízállóak, de ha lehet választani, akkor olyat vegyünk. 100-től felfelé polírpapírnak hívják, a barkácsboltokban 1200-ig lehet kapni, 2000-est már csak festék szakboltokban.

A napi gyakorlatban kell 240-es, 400-as, 600-as, 800-as, meg néha 1200-as. Általában vizes (vízbe márott) papírral csiszolunk, külön előnye, hogy nem száll a por. Először a durvábbal csiszolunk, majd fokozatosan egyre finomabbal.

Spatula. Kémiai laborban használják, de van a Tamiyának is. Főleg tőmítőpaszta felkenésére szolgál. Ügyes kezű versenyzők bicikliküllő végének a laposra kalapálásával is előállíthatják, ennek előnye, hogy olyan alakúra csinálja, amilyenre akarja. Viszont nem rozsdamentes.

Műanyag cspeppentő Oldószerek adagolásához nagyon fontos, festék adagolásánál azonnal tisztítsuk, mert ha beleszárad akkor szívás van. Polietilénből készül, nekem még semmilyen vegyszer nem marta meg. A Fabulisnál (SAS most már) 5 db 450 Ft, ennyit megér.

Normál ecsetek

A normál ecseteket eredetileg 0-tól felfelé számozták, aztán jöttek a nagyon vékonyak, azok egyre több 0-át kaptak. A legvékonyabb az 5 nullás, 5/0 illetve 00000 jelölésűek.

Ami kell: 3-as, generál ecset, akár makett felületi festésére is. 1-es, 0-ás, az apró cuccokhoz. 3/0-ás ill. 5/0-ás a figurák szemének festéséhez, illetve a nagyon apró részletekhez. (Kezdetnek nem fontos)

Lapos ecsetek

A képen az átlátszó nyelű nagy ecset olyan, illetve a mellette lévő, az keskenyebb. A szőre legyen rövid és kemény, de finom szálú. Szárazecseteléshez fogjuk használni.

A pici fekete nyelű (a jobbszélső) az mikroecset, a Fabulisnál (SAS) 4 féle létezik. Egy csomag (10 darab) 6-700 Ft, ritkán használjuk, de akkor nagyon kellhet. Beszerzése első körben ráér.

Eddig az alapkészletre elköltöttünk ~10ezer forintot. Ezzel már nekiugorhatunk gyakorlatilag bárminek. A szórópisztoly természetesen más történet, de az ecsettel festéshez ez a készlet kell.
Makettező lexikon
Makettező lexikon
2004.01.01.
Phantom
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció