Makettező lexikon - 7. rész: Segédanyagok - ragasztók
Tömítőpaszták - 2
A szemfülesebbek felfedezhetnek megint egy Squadron putty-t. Vajh miért van kettő, s az egyik zöld, a másik meg fehér? Így akármilyen színű is a sztirol, az egyik paszta színe csak el fog ütni tőle.

Műgyanta tömítők
A Tamiya az ismert, bár a Verlinden is gyártott. Cora áruházban nemrég kaptam Henkel epoxy gyurmát, még nem teszteltem. A lényeg, hogy akár kis darabokat is megmintázhatunk belőle, vagy irdatlan méretű lyukakat tudunk tömni vele.

Figyelem!!!

Túl nagy likat nem töltünk fel nagy mennyiségű tömítőpasztával, mert elmarja a sztirolt.

Gyakori probléma, hogy farnehéz egy gép, az orrába ilyenkor ólomsörétet teszünk. Ezt TILOS úgy csinálni, hogy tömítőpasztával tapasztjuk be a golyókat, mert a paszta miatt reggelre lekonyul a gép orra. Ezt egy F15-ösön egy hétig javítottam.......

Például ide jó az epoxy putty, vagy a géles pillanatragasztó.

Parafahasáb
Csiszoláshoz sokszor kell egy kis, kézbefogható sína felület amire a smirgli kerül. Erre jó egy ilyen hasáb. Barkácsboltok festő osztályán akad.

Óraüveg
Jobb helyen lett volna az előző képeken, de ide keveredett a lelkem :-)
Ebbe cseppentünk festéket, ha ecsettel festünk.

Zimmerit applikátor
Tamiya. Maratott acél, még nincs szétbontva. Kis fésűs élű lemezkék, a német zimmeritezést lehet velük megcsinálni.

RAGASZTÓK

Alapvetően három féle ragasztót használunk. Kettővel a sztirolt ragasztjuk, a műgyanta és maratott fém kizárólag pillanatragasztóval ragasztható. Ritkán, de ragasztunk műanyagot is ciánakriláttal, pl. egy futóműszárat vagy kereket. Viszont elhibázni csak egyszer lehet......

Folyékony ragasztók
Általában etil-acetát alapúak, ez egy általános sztirol oldó és ragasztószer. A Technokol Rapid (a piros) ilyen. Mindenki mást szeret ebből, nekem a Humbrol is nagyon bejött, a kúpos üvegű Gunzéra azt mondják, hogy egy kevés műanyag is oldva van benne. Majd kipróbálom egy üveglapon, a felirata alapján nem láttam erre utaló jelet.

Használatuk: ecsetkével (általában a kupakjukba van beleapplikálva) kenjük a felületre - célszerűen mindkettőre - majd összetesszük. Előnye: be is lehet folyatni eldugott helyekre, valamint gyorsan szárad.

Tubusos ragasztók
Etilacetátban oldott műanyag. Az acélcsövecskés változat a használható, mert kis mennyiséget pontosan tudunk vele adagolni.

Ciánakrilát ragasztók - pillanatragasztók
Elsősorban réz és műgyanta alkatrészekhez használjuk, azokról lepereg az oldószeres ragasztó. Szoktunk velük mélyedéseket is tömíteni, a megszilárdult ciánakrilát jól csiszolható, de szilárd anyag.

Vannak kimondottan makettezéshez készült pillanatragasztók, elég drágák, de tényleg jobbak.

Összefoglalva

Az oldószeres ragasztók is különböznek egymástól összetételben. A különbség kicsi, de érezhető. Részben ízlés kérdése, részben objektív tényezőké, hogy ki mit használ. Nekem a Revell tubusos jött be, meg a Humbrol folyékony. A Flash pillanatragasztót nemrég szereztem, eddig remek, rá is fogok állni. (Na nem lábbal... :-)

Javaslat: próbáljunk ki több félét, ami kevésbé jön be az is el fog fogyni, kárt nem okozunk vele, viszont lesz egy preferált típusunk mindenből.
Makettező lexikon
Makettező lexikon
2004.01.01.
Phantom
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció