Makettező lexikon - 8. rész: A festékek-higítók
Matricafeszítő-lágyító
Nu... ez egy kakukktojás itt :-)
Aki már matricázott valaha, az tudja, hogy a matrica egy igen rakoncátlan jószág. Matt felületen az őrületbe kergeti az embert, mert hamar megszárad az alja és ott tapad le ahol nem kéne, száradáskor meg tejüveg-szerű lesz a háttere. Fényesre ugyan tapad, de a panelvonalba nem süllyed be, a domború vonalakra meg széles hézaggal mászik fel. Görbült felületen meg az elmebajig jut el az ember, mert nem akar hajlani....

Erre találták ki a matrica lágyító és feszítő anyagokat.

A képen a Gunze van (zöld kupakkal), ez egybe tartalmazza a feszítő és lágyító funkciókat.

Jó alaposan bekenjük vele a felületet is meg magát a matricát is, aztán áztatunk, majd felcsúsztatás és megint kenegetés. Hadd tocsogjon.
Matrica típustól függően egy idő után lágyulni kezd, addigra legyen a helyén minden. A matrica alól a levegőbuborékokat kinyomkodjuk, majd fohászkodunk reggelig, amikoris látjuk az eredményt. 10-15 repülő után már egész jól fog menni, addigra tudni fogjuk azt is, hogy mit jelent a kemény matrica, a vastag matrica, meg minden ilyen fura jelentésű dolgot.

Ez gyakorlat, gyakorlat, gyakorlat....

Legyen itt egy példa is, ez a matricázás a lágyító nélkül nem ment volna. Maga a munka nem sikerült túl szépen, de a fényképen ez nem látszik :-)))Higítók
Festeni higító nélkül nem lehet.

Látunk itt Humbrol enamel, Revell enamel, Gunze Mr.Color higítót. A Gunze higító nekem bejött a Humbrol polírozható metal festékekhez is, bár ahhoz van a Humbrolnak egy Cellulose Thinner nevű anyaga, az hasonló illatú mint ez.

A Revellnek van egy kellemes anyaga, az Airbrush Cleaner, ezzel az ecsetről és a pisztolyból a festéket lehet jól kimosni.

A festék
Van sprayben és tégelyben.

Figyelem!!! A spray összetétele egy azon gyártónál is más lehet mint a tégelyes! A Humbrolnál ezt nem tudtam anno, ráfújtam sprayvel a festett felületre, lekapta mint a Kromofag....

Szóval festeni (ha lehet), akkor egy gyártó egy típusával. Ez nyilván arra az esetre vonatkozik, ha egymásra is fednek a festékek.

Fém színű festékek
Ízelítőül a Humbrol kínálata jobboldalt, ezekre jellemző, hogy ecsettel nem festhetők, csak pisztollyal.
Makettező lexikon
Makettező lexikon
Makettező lexikon
Makettező lexikon
2004.01.01.
Phantom
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Raybrig_89
2008.05.14. 01:11:51
Szia!

Jó cikk,csak egyetlen dolog van amit hozzátennék:) Bár én autókat építek és ott tapasztaltam/jöttem rá,de azért a gunze lágyítóval ajánlatos csínján bánni:) Például öreg matricáknál nagyon vigyázni kell,mert ha túl sokat kap akkor csúnyán megráncosíthatja,és azt utána ember nem simítja ki többé... de szerintem új matricánál is csak módjával szabad,aztán lehet a repülők matricái teljesen máshogy viselkednek,akkor nem szóltam:)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció