Makettező lexikon - 1. rész: A makettező szerszámai
Munkalap. A zöld színű lap amin vannak a szerszámok, az egy OLFA vágólap, a szike nem vág bele azon a nyomáson, amit az ember makettezéshez használ, Vékony, de kemény műanyag borítású lap, én 3200 Ft-ért vettem a Magorban. Létezik kisebb is Tamiyában, azt én ~10 éve vettem, nem tudom, hogy még lehet-e kapni. Továbbá öreg informatikusok emlékezhetnek rá, hogy a Genius egerekhez adtak anno Cutting Pad nevű egéralátétet, az is jó a célra, de a méreténél fogva egyedül az OLFA-n lehet dolgozni is.

Csipesz. Vékony hegyű, recés fogófelületű, 10-15 cm hosszú legyen, az sem baj, ha görbített a vége. Később még 1-2 hasznos fajtát is mutatok, de első körben ez már elég.

Szike. Minden makettezőboltban lehet kapni, sorja farigcsáláshoz, maszkolószalag vágáshoz, stb. Figyelem! Szikével élő ember még nem vágott le makettalkatrészt sérülésmentesen az öntőkeretről!!!

Kisfűrész. Az én példányom Tamiya, de házilag is előállítható ha szükséges. A Verlinden gyártott acélmaratásos verziót is, auz is nagyon kellemes. Ezzel pl. már le lehet fűrészelgetni az öntőkeretről is cuccokat, én a műgyanta csetreszek vagdosására használom.

Gyémántporos körömreszelő. Sorja reszelésére illetve ezzel tudom lefogni a maszkolószalagot a vágólapon, ha szikével keskeny csíkot akarok belőle vágni. A jobb szélen van maszkolószalag letapasztva a váhólapra, ha ezzel fogom le, akkor vonalzóként is működik és gyönyörű csíkokattudok szabdalni. Utána természetesen továbbra is ragadni fog.

Csípőfogó. Olyat kell szerezni, aminek az egyik oldala síkba van köszürülve, mert ezzel vagdossuk le az alkatrészeket a keretről.

Kisolló. Többféle is kellhet, a matricalap vágásától kezdve sok mindenhez. A finomabb kis körömollókkal a legkisebb alkatrész is szépen lecsippanthető a keretről.

Enyvezőcsipesz. Forrása a barkácsáruházak, ezt a típust az OBIban adják, 4 db kerül ~600 Ft-ba, de nagyon megéri. Szárnyfelek összefogásához nagyon jó, illetve ha leszedjük a védőgumit a csippentőkéjéről, akkor festéshet a legparányibb cuccot is megfogja stabilan. Még 3-4 fajtáját megmutatom később, de egy adaggal (4 db) már szépen tudunk makettezni.

Karctű. Ez egy ár amit itt láttok, de srégen megköszörőltem a hegyét, így megfelelő szögben fogva gyönyörűen tudok vele panelvonalat karistolni. Van Tamiya célszerszám is, majd arról később.

Beszerzési források

Előrebocsájtom, hogy vegyészmérnök vagyok, így pár olyan cucchoz is hozzáférek amihez más nem, de ez minden szakmára fennáll. A szerszámaimat, anyagaimat 15 éve gyűjtögetem, nektek sem fog 1-2 nap alatt menni egy komoly készlet összeszedése. Az alapcuccokat egy hétvége alatt viszont be lehet szerezni.

Barkácsáruházak Első osztályú forrás a makettezőknek. Arra kell ügyelni, hogy sok gagyit is árulnak, ami alapjaiban nem baj, sőt sok használható dolog is van köztük, de pl. csipeszből csak profi cuccot szabad venni. Van OBI, Praktiker, Bricostore, meg az apróbb maszekok.

Kínai piacok. Az oroszoktól lehet hihetetlen csemegéket beszerezni, én pl. egy zsilettpenge fogót vettem tőlük pár éve. Majd később lesz fénykép is róla.

Ahol járok... :-) A kémiai laboratóriumok kifogyhatatlan forrást jelentenek oldószerek, apró üvegeszközök, pipetták, törlőpapírok, Parafilm, itatós, spatula, stb. tekintetében.

A makettező éber körültekintéssel járjon mindenfelé, és ha talál valamit, akkor gondoljon a többiekre is. Ami kis műanyag pipettát manapság a Fabulis pár száz forintért árul, én már szereztem 96 körül, s a haveroknak osztogattam is. Parafilmet detto.
Makettező lexikon
Makettező lexikon
2004.01.01.
Utolsó módosítás: 2008.01.05.
Phantom
A cikk az Index Modell és Makett fórumán jelent meg.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció