Marder II

Sd.Kfz. 131 Marder II

1:35, Tamiya No.35060
Szeretném bemutatni nektek frissen elkészült makettemet, a Marder II-es tankvadászt.A választás abszolút tudatos. Próbálok szisztematikusan haladni a német tankvadászokkal.A makett Tamiya gyártmány, amellyel kapcsoltban eddig nem volt tapasztalatom, és hírből nagyon sokat vártam tőle, de azért egy kis csalódás is ért.

Ám előbb nézzük meg az eredetit.

A Marder II-esről:

Mint sok német tankvadászra, a Marder II-esre is jellemző a két fő ismérv. A szükségszerűség és nem a tudatos tervezés hívta életre, illetve gyengébb, elavultabb tankalvázra épült. Ha éppen nincs elég erős tankod, végy egy elavult régi tankot és tégy rá egy erősebb löveget és majd lesz valami. Ezt az irányelvet alkalmazhatták, mikor ezt a fegyvert alkották.

A Barbarossa hadművet folyamán a német hadseregben megfogalmazódott az igény a Panzerjäger I-es tankvadásznál erősebb fegyverre, hogy biztonságosabb távolságból tudjanak harcba szállni az orosz T-34-es és KV tankokkal.

A tank alvázának a Panzer II-es alvázat használták, melyet már akkor nem igazán tudtak tankként frontvonalba küldeni. Két fő típust gyártottak, úgy mint, a Sd. kfz. 132, ami a Panzer II Ausf. D/E és a Flammpanzer II alvázra épültek. A Flammpanzer II egyébként Christie felfüggesztésű volt, akár a T-34-es.Fő fegyverzete a szovjet 7,62 cm-es löveg, melyet nagy számban zsákmányoltak a hadjárat kezdetén, majd áthuzagolták őket, hogy működjön a német 7,5 cm-es PaK 40-es lőszerrel.Ezt a típust 1942 elejétől 1943 elejéig gyártotta az Alkett és Wegmann gyár.

A másik típus a Sd. kfz. 131, mely a Panzer II, aktív szolgálatból már kivont A és C, illetve a legújabb F típus alvázát kapta.
Fő fegyverzete a német 7.5 cm PaK 40-es tankelhárító löveg. A tank magassága még így is magas, ám a 132-es típusnál 40 cm-el alacsonyabb, 2,2 m lett.A jármű így 10,8 tonna, 6,36 m hosszú, 2.28 m széles és 2,2 m magas lett. Három fő üzemeltette,és 37 darab lőszert szállított. A meghajtásról a 138 lóerős Maybach HL 62 TRM motor gondoskodott, mely maximálisan 40 km/h sebességre gyorsította.
A MAN és a Daimler-Benz 576 darabot gyártott a 131-es típusból. 1942 júniusától 1943 közepéig. Ez a szám még 75 darabbal bővült, ahogy a szolgálatból kivont Panzer II-eseket átalakították.

A tankot sebezhetővé tette a nyitott felépítménye, mely nem adott védelmet sem a tüzérségi támadás, repesztalálat, gránát és gyalogosok ellen. Ebből kifolyólag városi és közelharcban roppant veszélyesnek bizonyult a bevetésük. Igazi erőssége főleg a védelmi és fedezetbiztosítási feladatokban mutatkozott meg.

A makettről:

Mint a bevezetőben is írtam, nagy várakozással fogtam neki a makettnek. A Tamiya azért mégis csak jól hangzó név, japán gyártó. Már akkor is ismertem a nevét hallomásból, amikor még nem is maketteztem.

A doboz kibontása után már pozitívan észleltem, hogy végre egy makett, ahol kapok egy igen komoly leírást. Szép, ábrákkal illusztrált, sőt, az egyes alkatrészeket nevükön nevező leírást, ahol az egyes pontokon még szövegesen is kifejtették, hogy mire figyelj, ha odaérsz.Ugyanakkor azt kell mondjam, ennél a ténynél meg is állt a pozitív csalódások sora és jöttek a negatívok. Először is az alváz alján találtam egy AA elem foglalatot, a hozzá tartozó, a makett hasán virító ON/OFF feliratokat, a hozzá tartozó lyukakkal.Elképzelésem nincs, hogy milyen célt szolgálnak, de el kellett tüntessem őket. Az elemtartót más elemek takarták, az alvázat viszont rendesen kellett csiszolni és hézag tömíteni.
Eztán jött a következő csalódás, miszerint az alkatrészek ugyan pontosnak tűntek, de a csőben ellentmondást nem tűrően maradt egy csavarodás, amit nem igazán tudtam korrigálni. Az egész PaK40-es löveg rosszul kitalált módon csatlakozik az alvázhoz, amire természetesen szinte csak az utolsó lépésekben derül fény. Akárhogy néztem, bárhogy alakítottam volna, valami biztosan rosszul állt volna, és így is maradt benne némi asszimmetria.
Ám ez a kellemetlenség eltörpült a lánctalphoz képest. A mellékelt gumilánctalpat eszem ágában sem volt feltenni, ám puszta kíváncsiságból kipróbáltam volna, nagy vonalakban milyen lenne. De csak próbáltam volna,ha elég hosszú lett volna. De nem volt elég hosszú. Ez azért szerintem gáz. Nem kicsit volt rövid, hanem nagyon. Semmiképpen nem lehetett volna feltenni anélkül, hogy ne nyúlt volna meg nagyon csúnyán.Ám ez nem csüggesztett,mivel beszereztem hozzá egy szemenkénti lánctalpat a Bronco-tól. Viszont azt csak az előkészítés pillanatában vettem észre, hogy nem lesz rá jó. Ezt maximálisan az én hülyeségem, Annyira nem gondoltam, hogy többféle tánctalpat használtak a németek még adott típuson belül is, hogy ez lett majdnem a vesztem.Most egyébként amikor írom ezt az anyagot, és nézem a dobozt, teljesen egyértelmű, miért nem volt rá jó, hiszen az a D változathoz való, amiről fél perce írtam le, hogy az a 132-es alváza volt. Valószínűleg a jövőben előbb fordítanom kéne a sorrenden és előbb utána nézni annak, amit építek.Ezért új lánctalpat kellett rendelnem, ami már jónak tűnt. Persze csak addig, amíg le nem fújtam és diadalmasan rá nem tettem volna a tankra, ugyanis ennél meg a fogaskerék lyukai nem voltak szinkronban a szemekkel. Itt már feladtam. Nem tudom, hogy talán 3 féle lánctalpverzió létezett volna a különböző Panzer II-es modellekhez, vagy csak pontatlan a Tamiya? Ezt feladványt meghagyom a cikk olvasóinak.
Így tehát nagyon nagy dilemma adódott. Volt egy felrakhatatlan, ocsmány gumi lánctalpam és egy gyönyörű, szemenkénti, működő, ami nem ment fel a tankra. Végül csaltam és a fogaskerék pár fogát, melyek amúgy sem látszanak, lereszeltem. Így a még látszódó 5 fog tűrhetően mutat, a többi hiányát jótékonyan elfedi a sárhányó. Ha valaki még hibát fedez fel, igaza van. Ugyanis a hatodik, vagyis a legalsó fog egy kicsit elnyomja a lánctalpat, ettől az egy kicsit rendellenesen áll.

Amik nagyon tetszett, az a fadobozok kidolgozottsága. Azt próbáltam minél szebben festeni.

A kerekeknél előbb egy Revell 37+84-es kombinációval rozsdaszínt festettem, amire akril matt lakk és pasztellkréta keverésével sarat imitáltam.

Az alapzáshoz a jól bevált Revell 91+9-es kombinációt használtam. Erre jött a Gunze 66-es akrilja. Az álcázófestésnél nem a dobozon is lévő zöld pöttyöset, hanem a barna csíkosat használta, amihez a Gunze 47-es Red Brown festékét használtam. Mindezt hajlakkos technikával A belső térhez a Gunze 44-es flesh színe jött. Erre jött a fényes lakkrétegek után egy pasztellkrétás bemosás.

A fadobozokat előbb Gunze 37-es wood brown-al alapoztam, majd zománc fényes lakkoztam, utána Gunze 66-os hajlakkos technikával festettem és koptattam.

Én ennyit tudtam kihozni a makettből. Saját mércém szerint ez a legmutatósabb darab, amit eddig összehoztam.

Lánctalp: Bronco PzKpfw II (Sd Kfz 121) Workable track link set
P1020639
P1020639
P1020641
P1020641
P1020646
P1020646
P1020649
P1020649
P1020650
P1020650
P1020660
P1020660
P1020661
P1020661
P1020662
P1020662
P1020667
P1020667
P1020632
P1020632
P1020659
P1020659
P1020634
P1020634
P1020621
P1020621
2014.04.15.
rgyozo, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Jamie76
2014.04.18. 20:34:22
Szia!

Gyönyörű.

A lánctalp és elemes játék probléma a régi Tamiya makettek velejárója volt. Valóban, a láőnctalpat akkor sem szabad felhasználni, ha végigér, mivel a belső fele általában egyáltalán nem kidolgozott.

Gratula.

Üdv,
Jamie
mate5200
2014.04.19. 00:17:39
Üdv nekem nagyon tetszik amit kihoztál belőle.Nekem is megvan Sd. kfz. 132 változat igaz még nincs kész :)
crusader
2014.04.19. 00:33:27
Szia !

Szépen haladsz , csak így tovább !
A lánctalp és a páncélteknő ügyében csatlakozok Jamie76 gondolatmenetéhez. Nem szabad felhasználni a gumit , nem csak a Tamiyánál , de akármelyik másik gyártónál sem! Sokkal jobb (na meg persze ha van rá lehetőséged ) ha Friul Modell lánctalpakat használsz , de minimum Dragon magic track , vagy ahogy az tetted , más gyártó műanyag szemenkénti(!) készleteit.A friul rendkívül élethű , nemzetközi berkekben szinte mindeki ezt használ vagy a dragon magic trackal dolgozik . Utóbbival csak az a baj hogy nehéz szépen elkészíteni , mert azért ragaszgatni oldalanként 100-120 szemet eléggé melós , és tényleg nehéz szépen formára elkészíteni.Ezzel szemben a friul-t csak szépen leszabdalod a drótokat és összeállítód. Ezeknek a lánctalpaknak az alapanyaga , a fehérfém is magában ad egyfajta élethűséget. Egyszóval , én úgy vagyok vele hogy az ilyesfajta gumilánctalpakra úgy tekintek hogy ez a teljes készletből a hulladék...
A festésről. Tetszik , eléggé szép lett , látszik hogy próbálgattad filterezést (ha jól láttam). Annyit a festékválasztáshoz , hogy a revell festékeket szerintem fújáshoz felejsd el . Szerintem nagyon rossz festékek. Hamar kötnek , nem elég finom a pigment anyag benne , szóval rossz. Ha a festékszóró használata elején jársz ajánlom inkább a humbrol festékeket , kezdésnek azok jók , aztán érdemes Vallejo és Tamiya festékeket használni , előbbit ecsettel való munkákhoz , utóbbit csak is kizárólag fújni.
Egy kis házi feljavítással feldobhatod még a makettet. Például a kapaszkodókat vékony drótra lecserélheted. Aztán a drótkötelet drótsodronyra. Ezek a kis apróságok rendkívül sokat dobnak a kész maketten . A küzdőtérbe jól mutatna még egy kis kopás , karcnyom , esetleg egy kis sár , vagy por .

Amúgy összességében szép lett , tetszik a barna fújt minta. jó úton haladsz , csak így tovább!
Ne haragudj ha túl csipkelődős voltam , ezek csak jó tanácsok .

Üdv. C.
rgyozo
2014.04.19. 00:48:39
Nagyon köszönöm a dicséreteket és a hasznos tanácsokat!
A Fruil Modell lánctalppal egyébként szemeztem, de igazából az ár döntött. Az dupla annyi lett volna és mivel már egy szettel ráfaragtam, nem akartam kockáztatni. De ha azt mondod, jó a cucc, akkor legközelebb mindenképpen azt preferálom.
tyimosenko
2014.04.21. 23:36:29
Szia,

Jo lett a pancelvadasz!

A lanctalpcsere temaval kapcsolatban. Szerintem is persze a friul lenne idealis minden makettre, de itt erdemes az aranyossagi szemleletet kovetni. Kiserteku makettekre velemenyem szerint nincs ertelme 30 euros lancot rakni. Akkor mar erdemes az osszegbol megvenni egy dragabb dragon alapkeszletet, amiben tobbnyire benne van a szemenkenti lanc.
Udv
bagdady
2014.04.27. 09:09:07
pofás kis járgány lett, tetszik a terpeszin én egyébként a friul lánc magas ára miatt gyakorlatilag áttértem a gumikerekes harcjárműre vagy olyan kittet veszek ahol vállalható szemenkénti van csomagolva
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció