Master Box BMW R75

BMW R75

1:35, Master Box No.MB3528
Sziasztok!

Kb. egy éve kezdtem el makettezni, így még elég sok tanulnivalóm van a "szakmában". Úgy gondoltam megosztok veletek pár képet a legutóbbi munkámról, hogy a makettező társak véleményét is megtudhassam, esetleg tanácsokkal láthassatok el, amit a jövőben fel tudnék használni.
A választásom a Master Box BMW R75-jére esett. A dobozt kinyitva kicsit kétkedtem a készletben. Azt láttam, hogy az öntés jobb mint az általam eddig összerakott Revell maketteknél, de azért nem is Dragon minőségű. Van ennek a készletnek egy fotómaratásokkal ellátott változata is, így visszagondolva lehet, hogy inkább azt kellett volna választanom, de az épp nem volt raktáron, kb. 1 hónapot kellett volna rá várnom, én meg türelmetlen voltam...
Ahogy elkezdtem építeni, nagyon meglepődtem az illesztések pontosságán, nagyobb sorját pedig csak a küllők közt találtam. Ami lehetne jobb is ezen a készleten, az a hűtőbordák kidolgozása a motorblokkon. Lényegében ahogy eltávolítottam róla a sorját, a bordák el is tűntek (szinte nincs mélységük), így azokat sajnos újra kellett vésnem, de nem igazán úgy sikerült, ahogy elképzeltem. A neten a képeket nézegetve van egy olyan érzésem, hogy a gumiabroncsok kicsit vékonyabbak az eredetinél, és a futófelületükön alapból nincs minta. Ezt is megpróbáltam rájuk vésni, de ez a feladat meghaladta a képességeimet. Úgy voltam vele, hogy akkor már inkább így hagyom, mert még így is szebb, mintha össze-vissza karcolnám. A vezető ülése alatti rúgó helyére inkább egy saját készítésű rúgót (kötöződrótból) tettem.
Az építés során a fentieken kívül nem voltak gondok, a legnagyobb problémám talán az volt, amikor levágtam a keretről a váz egyik felét és az eltört.
A festésnél a Revell homokszínét (16)használtam a vázhoz, tankhoz, sárvédőhöz stb, és két réteg matt fekete alapozás után a Humbrol polírozható "Metal Cote" festékét a motorblokkhoz. Matricázás után
szintén Humbrol selyem-matt lakkot kapott. Finom porréteget imitálva pasztellkréta port ecseteltem a megfelelő helyekre, pótoltam a fékcsöveket és a gyújtáskábeleket cérnával (a képeken a baloldali fékcső leesett a kormányról, ezt azóta visszaragasztottam).
A motor alatt található "macskaköves" felület csak próbálgatás részét képezi, nem az lesz a végső helye.
A képek sajnos nem a legjobb minőségűek, kölcsönbe kapott fényképezőt használtam, nem igazán jöttem rá, hogyan lehetne jobb képeket készíteni vele.
DSCF0120
DSCF0120
DSCF0121
DSCF0121
DSCF0122
DSCF0122
DSCF0123
DSCF0123
DSCF0124
DSCF0124
DSCF0125
DSCF0125
DSCF0126
DSCF0126
DSCF0127
DSCF0127
2011.02.20.
higherrr, Pécs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Novák Máté
2011.03.12. 00:09:07
Szép lett. Némi kopás szerintem jól mutatna rajta, legfőképp az éleken. A macskakövet pedig úgy tudnád élethűbbé varázsolni, hogy az egészet beszórod homokkal, vagy homok színű pasztelporral és a felesleget (akár az ujjaddal is) letörlöd, így a résekben benne marad a por.
Satyak
2011.03.12. 13:41:50
Szia.

Pár észrevétel:Az uccsó képen a kerék összeillesztésénél lászik a sorja.A gumit nem árt megcsiszolni mivelnem új gumikkal rohangáltak. A térdvédő gumit revell 9 el, Antracittal fesd le.Ugyan így az első ülés mögötti kör alakú derékvédő gumit is.A BMW jelet szintén (fehér-kék).Amelyik tipusokon nem volt festve azokon préselve volt a tankba az embléma.A bal oldalon a kuplung van, ne pedig a fék. :)De oda se neki.A kilóméter órát fehérre fesd le,majd száradás után, feketével szárazecseteld a széleit.Így tudod imitálni a számlapot.MAjd vékonyan húzd bele a mutatót is.
Amúgy összességében jól néz ki a makett. Gratulálok.
avirex
2011.03.12. 14:27:54
Szia!
A többiek nagyjából mindent elmondtak,én még a helyedben befolyatnám egy sötétebb színnel, pl égetett umbra és white spirit nagyon híg keverékével. Ez kiemelné az apró részleteket. A másik észrevételem a macskakővel kapcsolatos,a mintázat így nem megfelelő, mert ezt mindig kötésben rakták le, kivéve a kisebb igénybevételű járdákat. Az építésed szép,kicsit nagyobb hangsúlyt fektess az alkatrészek csiszolására és sorjátlanítására.
Ezeket az apró hibákat javítod, nagyon jó lesz ez a makett!
Gratulálok,további jó munkát,
üdv:Robi
cooper
2011.03.12. 15:15:47
nagyon tetszetös darab,de tudomásom szerint az SS sosem használz ilyen jármüvet csak a wageneket,igy tovább
higherrr
2011.03.13. 19:43:43
Sziasztok!
Köszönöm szépen az építő jellegű kritikákat, igyekszem ezeket megfogadni a jövőben!
Ja igen, elírtam, nem a "bal fékcsövet", hanem a kuplunghoz vezető cérnát pótoltam:)
Üdv:
Zoli
higherrr
2011.03.13. 19:45:11
Sziasztok!
Köszönöm szépen az építő jellegű kritikákat, igyekszem ezeket megfogadni a jövőben!
Ja igen, elírtam, nem a "bal fékcsövet", hanem a kuplunghoz vezető cérnát pótoltam:)
Üdv:
Zoli
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció