Matricagyártás házilag
Többször előfordult, hogy az építendő maketthez nem volt megfelelő matrica. Ekkor kézenfekvő, hogy más makettekből megmaradt matricák közül mazsolázunk.
Igen ám, de amikor sehol máshol nem létező, vagy csak drága pénzért rendelhető matricát akarok pótolni, akkor más megoldást kell keresnem.
Adva van egy csomó maradék matrica. Adva van az elképzelés, hogy mit kéne csinálni, kezdődhet az összeollózás.
A mai technika lehetővé teszi a színes nyomtatást, és a széles körben hozzáférhető rajzolóprogramok segítségével tulajdonképpen bármit megrajzolhatunk tetszőleges méretben.
Most már csak az alapot kell megkeresni. A régi nagyfelületű maradék matricák tűnnek alkalmasnak, viszont ezekből csak az átlátszó, illetve a fehér (esetleg nagyon világos) felületek jöhetnek szóba.
Egy régi Airfix Blound Hound légvédelmi rakéta Land Rover vontatójárművét akartam megcsinálni. Az interneten találtam fotót róla. A maketthez természetesen semmiféle matrica nem volt, megpróbáltam tehát a saját nyomtatást.
Egy F-16-os „Thunderbird” farokmatricáját találtam alkalmasnak.
Megterveztem az angol kokárdát és a rendszámtáblát (CorelDraw 9.0) rogrammal, majd kinyomtattam. A nyomtatott képre ráragasztottam az előkészített matricalapot, amit úgy igyekeztem betájolni, hogy a rajzokat fehér felület fedje. Mivel a rajzaimban található fehér szín, ezért csak fehér alapra nyomtathattam, hiszen azt a nyomtató nem tudja produkálni. (Ha az alakzat nem tartalmaz fehér színt, akkor elvileg átlátszó felületre is lehetne nyomtatni. Ilyen matricaívet vagy 20 éve Csehszlovákiában lehetett kapni)
Miután megszáradt, újra beküldtem a nyomtatóba a – már matricát tartalmazó – lapot.
Tökéletes lett az eredmény. Kivágás után ugyanúgy áztatható, mint a gyári.

A nyomtató Hp 1000 Laser Color típusú.
a kiválasztott "maradék matrica
a kiválasztott "…
a megtervezett felségjel és rendszámtábla
a megtervezett fels…
a nyomtatásra ragasztott matricalap, úgy hogy a fehér felületek fedjék a képeket
a nyomtatásra…
az "újranyomtatott" lap, immár a házi matricákkal
az "újranyomtatott…
Házi matrica a Land Roveren
Házi matrica a Land…
Land Rover RAF
Land Rover RAF
2017.03.12.
Utolsó módosítás: 2017.03.13.
csosza, Izsófalva
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
denkmeyer
2017.05.11. 09:18:28
Klassz ötlet! Grat!

denk
pmheros
2017.05.11. 09:26:58
Szia!

Szerettem volna e-mail -ben megírni hol látok a cikkedben javítani valót, de az adatlapodon ilyet nem tettél nyilvánossá.
Így itt kapcsolódó hozzászólásként jelzem, hogy a [I]"(Ha az alakzat nem tartalmaz fehér színt, akkor elvileg átlátszó felületre is lehetne nyomtatni. Ilyen matricaívet vagy 20 éve Csehszlovákiában lehetett kapni)"[/I] sorok törölhetők, mert jelenleg mind lézeres mind tintasugaras nyomtatóhoz léteznek és kaphatók átlátszó valamint fehér lapok is.

Mivel az általad vázolt téma makettező szempontból nagyon is érdekfeszítő, így bátorítanálak hogy kicsit jobban fejtsd ki.

Üdv.: pmheros
Gotha
2017.05.16. 22:05:37
Holi matricalapnak hívják, lehet kapni fehéret és átlátszót is. Én régóta használom rengetegféle matricát gyártottam vele.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció