Mérőeszköz fújósablonként
Bizonyára vannak még páran, akiknek gondot okoz a futóművek kisméretű felnieinek festése a repülőgép-maketten vagy a görgők gumifelületeinek kontúros megjelenítése a harcjárműveken.

Biztos kézzel, megfelelő technikával ez könnyen elvégezhető ecsettel, és retuspisztollyal is megoldható, ha van megfelelő sablon.
A sablon elkészítése már elgondolkoztató, hogy is kellene csinálni, mivel, miből... És akkor még mindig ott a dilemma, hogy mit fessünk
előbb a felnit, vagy a gumit...

Nemrég az egyik barkácsáruházban láttam egy mérősablont, amivel a fúrószárak átmérőit lehet meghatározni, ha nem vagyunk benne biztosak, hogy mekkorák (ha nem tudnánk bánni a tolómérővel).
Ez nem más mint egy festett (szinterezett?) fémlap különböző nagyságú lyukakkal és számokkal.

Ezt lehet használni karc-sablonként, de közvetlenül a felületre is.
Egyszerű használni, a feketére/gumiszínre festett kereket a sablon túloldalára rögzítjük a megfelelő lyukhoz (pl maszkolószalaggal) és lefújjuk a felnit.

Az eszköz olcsó, 1-13 mm között 29(!) különböző méretű lyuk van rajta, a munka végén egyszerűen letörölhető róla az olajfesték.
Az eszköz hátránya, hogy csak olyan felületen használható ahol a felni kiemelkedik a felületből, illetve egy síkban van a gumival.
A sablon
A sablon
A kész kerék
A kész kerék
2009.02.18.
Varga Péter (hondarider), Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
warbirds
2009.02.23. 07:40:37
Látom jönnek itt a jó ötletek...:)
novakgabor
2009.02.23. 09:27:09
Szia !
Ez jó kis dolog, nekem is van, de én nem közvetlenül szoktam használni a felületeken, hanem ráteszem maszkoló szalagra vagy (írásvetítő?) fóliára, szikével kivágom a kört és így festek.
Mellesleg első használat előtt érdemes átrajzolni a lyukakat vékony ceruzával egy papírra és ellenőrizni körkörösséget, mert az enyémen több festék megfolyás is volt, főleg a kisebb méreteknél. Ha gond van, ha nincs, az a legjobb ha konkrét fúrómérettel átmegyünk rajta, attól lesz tuti !
Muzzy
2009.02.23. 10:04:22
Szia Hondarider!
Már régóta kerestem ezt az eszközt, meg tudnád mondani merrefelé (melyik barkácsboltban) láttad? Annó állítólag a tesóban is volt hasonló párszáz forintért, azóta sem láttam.
Egyébként én sima körsablont használok erre a célra. Ha köztes méret kell, akkor műanyag lapból mérőkörzővel (az egyik szárba az olfa körkivágó pengéjét fogattam) ki lehet vágni a szükséges kört. (az írásvetítő fólia szerintem jobb, hajlékonyabb, majd kipróbálom én is.
Muzzy
hondarider
2009.02.23. 10:32:20
Szia Muzzy!
Ez egy Obi volt, Kispesten az Europark mögött de még tavaly vettem. Érdemes megnézni a konkurenciánál is (Praktiker, Baumax stb...)
Ha menet közben belebotlok egybe, küldök infót a fórumra.
hondarider
Muzzy
2009.02.23. 12:27:24
Szia Hondarider!
Köszi! Itt Újpesten is van egy boltjuk, de soha sem láttam benne. A fúrókat árusító részlegnél találtad?
Még egyszer köszi!
Novákgábor!
A maszkoló szalag szerintem túl lágy, tegnap éppen egy mossy kerekét próbáltam maszkolni, az írásvetitő fóliáról majd beszámolok. Egyébként van olyan körsablonm, amit tusrajzhoz is lehet használni, szerintem az jobb, mint a sima körsablon.
Muzzy
Muzzy
tankos_srac
2009.02.23. 12:29:40
Ha szabad egy személyes tippet hozzáadnom: én a maszkoló szalag kivágását úgy szoktam megoldani, hogy vettem egy lyukasztó készletet (2-10 mm-ig), ez lyukas és élezett végű fémhengereket jelent. A maszkoló szalagot régi telókártya (vagy bármilyen más műanyaglapra) ragaztom, ráteszem a megfelelő méretű lyukasztót és kalapácssal ráütök, így tökléetesen szabályos kört, vagy lyukat kapok. Tetszőlegesn lehet választani, hogy mit akarok fújni/maszkolni. Hiányossága, hogy csak 2, 2.5, 3, stb. mm méretű kör kivágására alkalmas.
A cikkben bemutatott eszköz több méretet kínál.
hondarider
2009.02.23. 16:07:38
Muzzy!
Vagy ott, vagy a szerszámosztályon. Az jutott eszembe, ha nem találsz, akkor egy valamilyen műhelyben (karosszériás, lakatos, kovács, TMK stb) akár le is gyártathatod, ilyen helyeken mondenféle méretű fúrójuk van a szakiknak.
hondarider
ventus
2009.02.26. 10:08:13
Sziasztok!

A felnik korrekt festésével régebben én is nagyon sokat szenvedtem, de aztán beugrott egy pofonegyszerű megoldás. Először is lefújom a kereket a felni színére, majd vágok egy a felninél lényegesen nagyobb darabot Tamiya szalagból, és ráteszem a felnire. Alaposan rásimítom mindenhol, ha kell, ki is lyukasztom a tengelynél, hogy legyen mire feltűzni festéskor. Egy új szikepengével ezután a felni és a gumi között szinte az összes keréken meglévő markáns résben futtatva a szikét óvatosan körbevágom a maszkolót közvetlenül a felni körül. Ez a rés nagyon szépen vezeti a pengét, kis gyakorlással szinte tökéletes kört lehet vágni, ami természetesen pontosan passzol az adott felnihez. Ezzel készen is vagyok, csak le kell fújni a gumit a megfelelő színre.

ventus
apcyrobi
2009.03.01. 19:56:30
Hello hondarider! Tudnál-e szerezni egyet nekem,Szolnoki átadással? Apcyrobi
hondarider
2009.03.01. 21:51:09
apcyrobi!
Ha találok, akkor nem várok Szolnokig. Adj meg egy címet az e-mail címemre és postázom!
hondarider
cilus
2011.08.01. 10:49:42
Azt hiszem az rb model is kiadott ilyen sablont, de az pontosan megvan melyik mire használható, persze drága pénzért.Ez jobb megoldás.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció