Messerschmitt Bf-109 G-14 a Magyar Légierőben

Messerschmitt Bf-109 G-14

1:72, Academy No.1653
Pintér György - Múzeumi krimik Hozzájutottam egy Academy által gyártott Messerschmitt Bf109G-14 maketthez (1/72),aminek felettébb örültem, mert használta a Magyar Királyi Légierő is a második világháború alatt. Magát a típust nem hiszem, hogy sokaknak ismertetnem kellene, mert az egyik leghíresebb gép volt, amivel Will Messerschmidt megalapozta a hírnevét, jövőjét.
A kit nem tartalmaz magyar festést, csak Eric Hartman 45-ös veszprémi gépének és egy szintén 45-ös német gép festési mintáját és matricaszettjét.
A magyar géphez a matricákat úgy ollóztam össze, vagy kaptam ismerősöktől (de alapvetően HAD matricaszett). A festési mintához elég sok fórumot átböngésztem és így jött ki a felhasználandó festékek listája. Alul Revell 49, felül pedig Revell 9 és Humbrol 156 adta a magyar terepfestést.
A makett az Academy minőségét tükrözi, ami az árához képest igen magas. Kidolgozottságában lehetne részletesebb, de ebben a méretarányban nem vészes. A belső teret kicsit felturbóztam otthoni anyagokból. Az üléshez szíjak alufóliából, a hevederek vékony rézdrótból készültek. Az oldalpaneleken vékonyabb és vastagabb rézdrótokból készültek a kábelkötegek. A szárnyvégeken lévő irányfény helyeit kivágtam és a helyre csiszoltam átlátszó öntőkeretből búrákat. Ezt többször is elkészítettem, mert szerettek elugrálni tőlem.
Hajlamos vagyok elfelejteni a súlyt, ami egy farokfutós gépnél talán nem annyira veszélyes, de itt eszembe jutott.
A törzsfelek szépen passzoltak, minimális tömítésre volt csak szükség. A szárnytöveknél már kicsit több munka kellett, de ez sem volt annyira vészes. A panelvonalakra vigyázni kell, mert határozott, de nem túl mély, vagyis könnyen eltűnhet tömítés csiszolás alkalmával.
A festésnek ecsettel álltam neki, de a foltokat nem tudtam szépen megcsinálni, és mivel akkortájt leptek meg egy légecsettel, így lemostam az egészet (körömlakklemosóval),és leteszteltem,milyen is fújni. Kicsit furcsa volt, mert eddig szigorúan ecsettel festettem,és ott már azért bennem volt a hígítási arány. A belső ettől függetlenül már megvolt ecsettel, így azt hagytam. Bár ez is kétszer lett lekenve, mert első festés után úgy gondoltam,híg feketével átmosom, hogy megüljön a sarkokban, de az lett a vége, hogy felmarta a régi festéket. Tanultam a hibámból.
A koptatáshoz ezüst ceruzát használtam.
Matricázás előtt lefújtam fényes lakkal. A hozzáadott matricaszettből nem sok mindent hasznosítottam, mert mint korábban leírtam a magyar géphez nem volt benne semmi. Amit viszont felraktam, avval meg is gyűlt a bajom. Elég vastag matrica, ami ugyan nem szakad, de nem a legszebb felrakás után. Hiába használtam matricarögzítőt és lágyítót is.
A kabintetőt nyitva akartam elkészíteni, ha már a belsejével annyit dolgoztam. Sajnos nem akart megállni a helyén, így cselhez folyamodtam. Korabeli képeken látszik, hogy jó pár gépen van a kabintető és a törzs között egy tartószerkezet (talán huzal?),amit húzott szálból raktam be, így tartja a kabintetőt. Viszont ahhoz, hogy elvégezze a dolgát,kicsit vastagabbra kellett csinálnom, mint szerettem volna. A pitotcsövet két egymásba dugott injekciós tűvel helyettesítettem.
A gép egy dioráma alapra készült, de az még messze van, hogy kész legyen.
Mindent összevetve,jó volt evvel a készlettel dolgozni.
6_kész_bal
6_kész_bal
1_kabin
1_kabin
2_irányfény
2_irányfény
3
3
4_még_hason
4_még_hason
5_kész_has
5_kész_has
7_kész_jobb
7_kész_jobb
8_kültéri_kép
8_kültéri_kép
2014.01.13.
geriand, Bajót
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Zoli
2014.01.20. 19:42:04
Hello Szomszéd!
Már volt szerencsém élőben is látni, de így is nagyon jól néz ki a makett. Jöhet a következő!
z
geriand
2014.01.20. 21:01:52
Így nem látszik az összes hiba:-)
Zsolt8644
2014.01.22. 19:51:02
Üdv!
Nagyon jó lett! gratulálok! én is környékbéli vagyok, még a végén lehetne csinálni valamiféle makettező klubot! :)
Zsolt8644
2014.01.22. 19:51:49
csak egy gyors kérdés, miféle kompresszor/festékszóróval dolgozol?
geriand
2014.01.23. 18:14:24
Szia Zsolt8644!

Egy Straus ST/MACP-44B minikompresszor és egy Alder AD320-as pisztoly a készletem. A kompresszor könnyen melegszik, ezért folyamatosan nem nagyon lehet használni (15-20 perc alatt keményen felmelegszik) de a pisztollyal még semmi gondom nem volt eddig.
Klubot? Benne vagyok, bár nekem van a környéken egy kisebb társaság, akikkel "klubnak" nevezzük magunkat:-)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció