Messerschmitt Bf-109 F-4/B

Messerschmitt Bf-109 F-4/B

1:48, ICM
Pintér György - Múzeumi krimik Ez az első olyan makettem ami önállóan egy repülős téma. Jó, ok egyszer már dolgoztam a messer és mustang küzdelmén (Pilisvörösvár), de ott a hangsúly a régi messer felújításán és történelmi hűségen alapult.
Itt teljesen az vezérelt, hogy minél hűbben ábrázoljam az adott gépet, és ez nem volt könnyű dolog. Pláne úgy nem, hogy nem rendelkezem festékszóróval. Az építés és festés során rájöttem, hogy ezeket a maketteket nem lehet ecsettel festeni.
Az építésről nem ejtenék nagyobb leírást. Talán csak annyit, hogy volt már rosszabb minőségű makett is a kezeim között.
A motor kábelezésével sem nagyon foglalkoznék. Szigetelt vezetéket használtam, amit a referencia alapján ragasztottam fel.

Inkább a festésről szeretnék pár szót szólni:
Mint már mondtam nincs festékszóróm és ez eléggé megnehezítette a dolgomat.
A festés vízfestékkel végeztem. A panel vonalakat a szénporral próbáltam kitölteni. Ezek után akartam lelakkozni (színtelen fújós lakkal). Nem ismerem az RLM szabványú festést. Illetve nem is mertem belefolyni. Inkább arra koncentráltam, hogy szemre jó legyen (Tudom! Ez nagy hiba!)
Miután megszáradt a lakk, a szénpor miatt teljesen ezüstös színe lett a makettnek, ezért újra le kellet festenem, és lelakkoznom. Ezzel az a baj, hogy a lakk réteg betömíti a panelek réseit, és az újra festés után, már hiába ügyeskedtem, nem sikerült a panelek vonalait kitöltenem….Valamint ami sikerült az előző messernél az nem sikerült ennél. Szerintem a műanyag minősége miatt. Az előző gépnél vizes fülpiszkálóval csináltam a foltokat, addig ennél az ICM gépnél hiába mindenféle próbálkozás. Amit lefestettél az olyan is maradt. Hiába próbáltam már az ecsettel úgy felvinni a festéket, hogy ne kelljen már törölgetni, nem sikerült. Csak sötétebb lett az árnyalat.
A festés mintázata Heppes Aladár gépére esett. Sajnos a matricák felhelyezésével újabb gondom akadt. Majdnem az összes matrica megsérült, hiába voltam óvatos. Így ez eléggé elcsúnyítja az összképet.
Mindent egybevetve. Sokat tanultam ezen a munkámon is.

Elnézést, a rosszminőség képekért. Pótolni fogom.

Remélem sikerült hasznos információkkal szolgálnom olvasóim számára.
BILD5995
BILD5995
Fotó0848
Fotó0848
Fotó0878
Fotó0878
Fotó0914
Fotó0914
Fotó0916
Fotó0916
Fotó1428
Fotó1428
BILD5994
BILD5994
BILD5990
BILD5990
BILD5988
BILD5988
2011.09.19.
Utolsó módosítás: 2011.10.16.
iikk
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Lapidus
2011.10.08. 23:09:28
A messzeres diorámád a blogon marha jó, és szerintem remek ötleteid vannak, csak tényleg hiányzik mellé a technika.. mint ahogy azt te is emlegetted. Szerencsére ez az ICM készlet nem egy akkora érték és jobb ilyenen tanulni mint a fasza feljavított 1/32es hasegawa messzeren! : D

Apropó az én gépemhez nagyon hasonlóan kábelezted be a motort és érdekes, mert ismerek még egy srácot, aki szintén ugyan ezt a kitett építi és nála is ugyan azok a kábelek futnak... ilyen kicsit "egy bolond százat csinál" érzésem van, mert az én cikkemben alaposan megfikázták ezeknek a színét! De sebaj én abból tanultam sokat! : )
Lapidus
2011.10.08. 23:12:34
Az elgépelésért meg elnézést egyszerre voltam fáradt és izgatott, hogy reflexből nyomjam a szóközöket az ugyan-ok után és mintha t-ből is kicsit sok lenne! : )
iikk
2011.10.16. 13:19:50
Köszönöm szépen. A vezetékezésen sokat gondolkodtam, hogy meg kellene csinálni és csak akkor kezdtem el megvalósítani, mikor láttam a te munkádat :) Csak a probléma ott kezdődött, hogy már a gép teljesen készen volt. A vezeték színek nekem szőrszálhasogatásnak tűnnek és csak akkor fogok komolyan foglalkozni, ha már csak az az egyetlen hiba lesz a munkámon :D

A messeres dió cikkét nem sokára fel rakom...
J_K
2011.10.17. 09:21:57
Szia!
Meg ne haragudj, de ezen a gépen tényleg a legkisebb probléma a vezetékek színe. Az sem jó persze, viszont a legnagyobb gond az alapvető technikák ismeretének hiánya és az igénytelenség. Ezt a Messert súlyos építési hibák (pl. az egész törzs ferde), a tömítés elmaradása, a festés és matricázás kritikán aluli szintje, az összeragacsozott kabin jellemzi.
Először talán ezeket kellene megtanulni. Ragasztani és tömíteni, aztán ecsettel festeni (mert úgyis lehet szépen), meg matricát felrakni. Ma már számtalan könyv, újság, videó bemutatja ezeket az egyszerű fogásokat. Nem értem, hogy miért nem használod őket?
iikk
2011.10.17. 10:08:28
Amit mondasz mind elismerem. A matricázás (bár azt az eddig mindig ugyanúgy ragasztottam és a csak ezzel az eggyel volt baj) a ragasztós kabintető, a tömítés elmaradása (igaz csak pár helyen). Ezekért a hibákért mondtam, hogy a vezeték színe egyelőre nem érdekel. Az ecsetes festéssel csak ennél a makettnél gyűlt meg a bajom, mivel a műanyagról úgy fojt el/le a festék, ahogy csak akart (több réteg ellenére is). Nem tudom láttad-e az előző makettjeimet, de ha megnézed láthatod, hogy (a tapasztalatlanságom ellenére) azért tudok bánni valamennyire az ecsettel.

Viszont azt nem értem, hogy a törzs, hol/hogy ferde?
J_K
2011.10.17. 10:37:17
Szia!

Nézd meg az 5. képet. Az egész törzs balra húz. De tehetnék föl újabb kérdéseket. Pl. hol a kabin nyíló része, miért áll V-ben a vízszintes vezérsík, miért van beragasztva a fejpáncél (ami a kabin nyíló részéhez kapcsolódott), stb.?
Megnéztem a többi makettedet is. Imponáló a lelkesedés, de ennél többet inkább nem mondanék.
iikk
2011.10.17. 11:24:30
Szia!

Élőben megnéztem a dogot vonalzóval: optikai csalódás.
A további kérdésekre a válaszom csak annyi, hogy tapasztalatlanság és a harceszközök információinak hiányos ismerete.
ecsetes
2011.10.17. 22:37:45
Sziasztok J_K és iikk!
Már 10 perce azon tipródom, hogy hozzászóljak-e a mondandótokhoz, mint látjátok megteszem. Akár azt is mondhatjátok: nincs közöm hozzá....
iikk: sajnos ez a makett tényleg nem lett túl sikeres, 1-2 dolgot én is javasolnék, de most nem ez a lényeg...
J_K: minden amit leírtál igaz, és a megfogalmazás sem rosszindulatú DE én azt szeretném kérni, hogy aki ilyen komoly kritikákkal szól hozzá(még ha igaz is), tegye meg hogy rak fel saját maga által készített makettről képeket.
Ennyit akartam mondani, üdv és jó makettezést mindkettőtöknek! Ecsetes
ecsetes
2011.10.17. 22:38:32
Sziasztok J_K és iikk!
Már 10 perce azon tipródom, hogy hozzászóljak-e a mondandótokhoz, mint látjátok megteszem. Akár azt is mondhatjátok: nincs közöm hozzá....
iikk: sajnos ez a makett tényleg nem lett túl sikeres, 1-2 dolgot én is javasolnék, de most nem ez a lényeg...
J_K: minden amit leírtál igaz, és a megfogalmazás sem rosszindulatú DE én azt szeretném kérni, hogy aki ilyen komoly kritikákkal szól hozzá(még ha igaz is), tegye meg hogy rak fel saját maga által készített makettről képeket.
Ennyit akartam mondani, üdv és jó makettezést mindkettőtöknek! Ecsetes
Lucky13
2011.10.17. 22:56:39
Szia!
Én csak annyit tennék hozzá, hogy ne engedd, hogy a kedvedet szegjék a kemény kritikával. Mindannyian elkezdtük valahol a makettezést, biztos vagyok benne, hogy lesznek később sokkal szebb munkáid is. Annyit tanácsolnék, hogy próbáld meg minél jobban megismerni annak a típusnak a technikai hátterét amit éppen építesz. Ez legalább annyira élvezetes mint maga az építés, és a lényeg mindig a részletekben van! A másik: a panelezést próbáld meg inkább puha grafitceruzával végezni. Először kihúzod vele a panelvonalakat, majd egy kicsit finoman végigsatírozod a panelvonalak mentén lévő velületeket, majd az egészet egy puha ruhával átdörzsölöd. Sokkal szebb eredményt lehet elérni mint a szénporral.
Üdv és sok sikert!
moki89
2011.10.18. 14:59:49
Sziasztok.
Csak felvakkanok én is, bár én se büszkélkedhetek nagy teljesítménnyel ennyi idő után. Szerintem is kicsit erősek voltak ezek a kritikák, noha tény h van még pár dolog amit csiszolni kell a madáron, de egy Icm makettból nem lehet sokat kihozni, az enyém a kukába landolt :S:S nekem tetszik, én most egy Zvezda messeren dolgozok de a kábelezésed sok ötletet adott nekem is :D Csak igy tovább
Jó makettezést!!
J_K
2011.10.18. 15:00:29
Szia ecsetes!

Nem akarok a szavakon lovagolni, se kötötözködni. Mégis úgy vélem, ha raknék fel képet, az még nem segítene szegény Messeren: nem lenne hirtelen tömített, jól megépített, helyesen lefestett, nem összeragasztózott, ép matricázatú. Azt hiszem, egy cikknek az lenne a célja, hogy abból tanulni lehessen, új információt- vagy esztétikai élményt adjon. Itt egyik sincs meg.
(De ha gondolod, küldök neked magánban néhány fotót.)

iikk!
Nem piszkálni akartalak, csak felhívni a figyelmet az átgondoltabb, türelmesebb munkára. A következő biztosan jobban sikerül!
hobbista
2011.10.18. 16:18:35
Sziasztok!
Engedjétek meg, hogy J_K védelmére keljek. Ecsetes szerint aki szakmai (esetleg csak egyszerűen értelmesebb) kritikát ír, annak azt illik megspékelni képekkel. Ne haragudj Ecsetes, szerintem ez hülyeség. Miért bizonygassam én, hogy tudok makettezni, amikor a tanácsok (szerinted is) helyénvalóak? Mutassa meg Ő, hogy tud tanulni a hibákból. Ha pedig nem bírja a kritikát, hát ne írjon cikket, vagy mutassa meg a munkáját olyannak, aki nem ért hozzá. Egyébként, ha elolvasod a hozzászólások fölött a kiírást, akkor láthatod, hogy itt értékelni kell, és nem bizonyítékokat adni a hozzáértésünkre.
iikk
2011.10.18. 16:26:40
Sziasztok!

Nem ment el a kedvem, és örülök, ha kapok hideget meleget, így legalább tudom hol hibáztam és mindig azon igyekszem, hogy jobbat alkossak.
J_K!
A cikkben arra szerettem volna felhívni a kezdő makettezők figyelmét, hogy lehet vízfestékkel festeni makettet, csak nem minden maketten ugyanaz a festési tulajdonság. 1 mondatban ennyi, a makettező társadalomnak újat nem tudtam adni, de legalább azt elértem, hogy halljak róla kritikát, mert a fórumokon nem kaptam ilyen részletes instrukciókat :D
Ennyi nekem elég.
A "tanácsaidat" megfogadtam azóta a festési módszereimen gondolkodtam..
hobbista
2011.10.18. 16:46:31
OK, iikk! Kelj fel a földről, és mutasd meg, hogy többre vagy képes! Festék megfolyásnál nem biztos, hogy a műanyag minősége számít. Talán ne használj túl híg festéket, vagy eleve modellfestékkel fess. A panelvonalak meg 1/48 méretarányban nem is nagyon látszanak. Szerintem tömítsd be, és festéskor inkább csak érzékeltesd (értem ez alatt: ahol a fotókon jobban látszik, oda húzz egy hajszálvékony vonalat) azokat.
ecsetes
2011.10.18. 20:33:42
Sziasztok!
J_K egyetértek a kritikáiddal, én arra gondoltam hogy azokból jobban tudna bárki tanulni, ha képet is lát arról amiről beszélsz, mondjuk az adatlapodon szereplő, általad készített gépek megnézésével. Főleg a kritikának lenne az a célja, hogy tanuljon belőle az aki kapja. Én is megfogadtam Hobbista tanácsait (amiket korábban adott), ez a lényege a dolognak. Sajnálom hogy szerinte én hülyeséget írtam, de szíve-joga véleményt mondani. Én nem vagyok profi makettező, csak azt szerettem volna érzékeltetni hogy ha már tanítunk, mutassuk meg mire is gondolunk, hogy kell kinéznie egy tökéletes makettnek. Nehogy úgy járjunk, mint a magyar foci..... :) Részemről ennyi, inkább építsük a következő gépet!
Kferro
2011.10.19. 10:56:10
Hobbista!

Rendben, hogy Karcsi kezdő makettező, de ilyen hülyeséget ne írj már légyszíves:

"A panelvonalak meg 1/48 méretarányban nem is nagyon látszanak. Szerintem tömítsd be, és festéskor inkább csak érzékeltesd (értem ez alatt: ahol a fotókon jobban látszik, oda húzz egy hajszálvékony vonalat) azokat. "

Egyfelől a panelvonalak megjelenítése nem egy nagy ördöngősség, másfelől ha nem mer valaki belevágni, akkor inkább hagyja úgy. De eltömíteni? Ehh!

Karcsi!

Az, hogy a vízfesték lefolyt a makettről két dolognak köszönhető:

1. Lemostad a makettet mosószeres vízzel, hogy az összerakás során a kezedről a műanyagra került zsírt eltávolítsd?

2. A vízfesték nem igazán makettre való. Papírra nagyon jó, de ott a papír rostjai beszívják a festéket, a műanyag ugyanezt nem tudja, s mivel a vízfestéknek egy hagyományos akril-, vagy enamel festékhez képest hosszú a száradási ideje, ezért természetes, hogy nem marad ott a műanyagon.

Ha hallgatsz a kapott tanácsokra, akkor kellő kitartással nagyon szép fejlődést érhetsz el. Úgy látom, az egyik alapvető dolog, a lelkesedés megvan, úgyhogy nagy baj nem lehet. :)
hobbista
2011.10.19. 12:34:26
Kedves Kferro!
Láttál már Italeri panelvonalat? Keveset mondok, ha legalább ötszöröse a kellő méretnek. Még a Hasegawa panelvonalai is vastagok, kolléga! Nem beszélve az olyan készletekről, amelyek teljesen kitalált pókhálókat rejtenek. Valahol írták, mekkora kéne, hogy legyen a panelvonal megfelelő kicsinyítésben. A számokba most nem akarok belemenni, de gondolj csak bele. Én még nem láttam olyan makettet, amin sikerült volna tized milliméteres vonalakat gravírozni. Ez a tized milliméter az 1/48-as méretre vonatkozik. Hát kérdem én, "hülyeség" eltömíteni azokat? Az már más kérdés, hogy van-e hozzá elég türelem. Amúgy 1/72-es repülőkre már nem is tennék panelvonalat, mert az már nem látszódna. Úgyhogy mielőtt beszólsz, gondold át. Én át szoktam gondolni...
hobbista
2011.10.19. 12:45:00
Bocs, ecsetes, nem akartalak bántani, csak már nagyon unom ezt a dumát: "ha ilyen okos vagy, mutasd meg hogy csinálod". Működött, anno, amit tanácsoltam? Mert úgy láttam, igen. Akkor miről beszélünk?
Kferro
2011.10.19. 15:29:30
Hobbista!

Mivel nem személyes, inkább szakmai az ellentét közöttünk, ezért nem beszólogatásnak szántam, amit te igen. De ha neked ez a megfogalmazás jobban tetszik, hát használd azt.
S valóban hülyeség, amit írtál. Kb. 25 éve makettezek, s hidd el, sok ezer makettet láttam már, akár élőben, kézben fogva, akár csak fotón, s egyetlen egyszer nem láttam olyat, hogy a panelvonalat valaki eltömítette volna, leszámítva azt az esetet, amikor az annak rossz helye miatt történt.
Ha a méretarányból fakadó kicsinyítést nézzük, valóban igazad van. A maketten lévő panelvonalak a valóságban 2-3 centis árkok lennének.
Azonban a makettezés az illúzióról szól. Arról, hogy a valóságos eszközhöz hasonlót igyekszünk csinálni. Az igazi repülőkön viszont, ha mégoly haloványan is, látszanak a lemezillesztések. Ugyanilyen illúzió például a spanyol technikára jellemző kontrasztos festés.
De te nyugodtan csinálj panelvonal mentes makettet, legfeljebb majd szép döglött, élettől mentes művet fogsz alkotni...
hobbista
2011.10.19. 22:46:57
Kferro, azt hiszed, én kezdő vagyok? Amit te felsoroltál 25 éves múltadból, azt éppúgy elmondhatom én is! S valószínűleg nem véletlenül tanácsoltam azt, amit tanácsoltam. Láttam már karón döglött varjút, hidd el! Lehet, számodra furcsa az eljárás, de attól még jó lehet. Talán próbáld ki Te is! Másodjára szólsz be nekem (igen, ez beszólás, még, ha szakmai is), szerintem alaptalanul és kissé meggondolatlanul. Figyellek!
Kferro
2011.10.20. 10:20:49
S mi van akkor ha figyelsz? Semmi.
Úgy vélem, fölösleges folytatnunk a vitánkat, mindössze arra kérlek, hogy máskor jobban gondolod meg, valóban jó e az az ötlet, amit egy lelkes, ám kezdő makettezőnek adsz...
hobbista
2011.10.20. 10:52:06
Jó, fejezzük be a vitát. Mindenki makettezzen a saját módszere szerint, közben pedig csípőből hülyézz le mindenkit, aki valami mást mond, mint amit te megszoktál vagy amit te jónak látsz, úgy, hogy ki sem próbálod. Ajánlom magamat, na csá!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció