Mi-24 Hind "Hungarian Air Force Special"

Mil Mi-24D/V/P Hind

1:72, Hasegawa No.00896 (1987)
Pintér György - Múzeumi krimik A történet úgy kezdődött, hogy egy internetes licitáló oldalon rábukkantam egy 1:72-es Mi-24 Hind Hungarian Air Force Special limitált kiadású Hasegawa makettre. Ebből a makettkészletből a 714-es lajstromszámú fekete Mi-24V szarvas és magyar trikolór színekkel festett példányát lehet elkészíteni. Még mielőtt licitáltam volna a makettre, az ismertebb makettrendeléssel foglalkozó magyar weboldalakon rákerestem,de sehol nem volt árukínálatban,még csak előrendeléshez sem. Hát kaptam az alkalmon és beszereztem a makettet. Mikor megjött, egyből dobozt bontottam és tanulmányozni kezdtem. Nagy meglepődésemre ebből a készletből a Mi-24P altípust is meg lehetett építeni. Szóval ez a készlet számomra igazi ritkaság, mivel a P változatra sem nagyon tudtam rálelni sehol sem.

Tehát úgy döntöttem, hogy veszek még egy Mi-24 készletet és abból rakom össze Mi-24V-t. A második készletem egy Hobby Boss készlet volt. Abból raktam össze végül a speciális festésű Mi-24V-t és a Mi-24P-t pedig hagyományos festéssel csinálom meg. A Hobby Boss készletét már ismertettem korábban egy másik cikkben, ott meg tudjátok tekinteni a kész makettet.

Nos,visszatérve a Hasegawa maketthez, a doboz felnyitása után tanulmányozva azt, kicsit elszomorodtam, amiért ilyen gyengére sikerült. Ha valaki szép Mi-24-est szeretne építeni, azt tudom javasolni, ne ezt a készletet vegye meg. Hihetetlenül le van egyszerűsítve az egész gép! Elég szokatlannak tartom a japánoktól, hogy ennyire lesajnálták a dolgot. A kínaiak Hobby Boss-a számomra sokkal tetszetősebb,azt leszámítva, hogy a Hasegawa-féle gép orr-részének élethűbb a kialakítása.

A pilótafülke nagyon alap. Semmilyen dombormű nincs kialakítva, csak a sima panelek vannak mellékelve. A műszereket a matricákkal lehet imitálni. A desszanttérben nincs meg az ülőhely és ott sincs semmi rendesen kiképezve!!!! Ezért a makett összerakásánál inkább becsuktam az ajtókat, ne is lássam annak belsejét. Az ablakok mérete kissé nagy a helyükhöz képest, így ott farigcsálnom kellett, hogy beférjenek a helyükre. A helikopterhez egyébként lett mellékelve 2 pilóta és 4 deszantos. A pilótafülkéket nem nyitható kabinajtókkal csinálták meg.

A törzs kialakításánál is csináltak érdekes dolgokat. A kis indítóhajtómű jobb oldalánál külön be kell illeszteni egy panelt, a gép jobb oldalán is egy másik panellal ugyanezt meg kell csinálni. Nem tudom ezeket miért nem lehetett egybe önteni a gép törzsével. A 30 milliméteres gépágyú végén nincs meg az az alkatrész, ami fixen tartja a csöveket a gép törzséhez. Továbbá a pilótafülke alatti lábtartónak a gépágyú fedelén kell lennie, nem alatta! A hajtóművek kiömlőnyílásait kétféleképpen is el lehet készíteni. Vagy az EVU-6-al vagy nélküle. A Sturm rakéták kicsit mintha nem méretarányosak volnának. Más készletekben vékonyabbak és hosszabbak. A nemirányított rakétablokkokból az UB-32-es lett mellékelve.

Amivel sokat szenvedtem,az a forgószárnyak. Igen nehezen lehet összerakni, máshol egyszerűbben van megoldva. A forgószárnylapátokon sincs semmilyen felületkezelés. Tök sima az egész. De legalább lefele hajlik. Magát a forgószárnyat nem lehet beleragasztani a helikopterbe úgy,hogy forogjon is, kivehető az egész.

A készlethez mellékeltek még egy maratást, ez a pilótafülkék ablaktörlőlapátjait tartalmazza. Az ASO-2 infracsapdákat a helikopter egyik altípusához sem mellékelték. A különböző változatokhoz így kiegészítőt kell beszerezni. A „P” változaton az infracsapdák a gép törzsének hátsó, a rakétavetők mögötti részén mindkét oldalt egy nagyobb dobozban helyezkedtek el, amik kissé előrefele néztek. A hősugárzó berendezés,amit a hőkövető légvédelmi rakéták ellen szereltek fel, megtalálható a maketten. Maga a makett a papírjai szerint 1987-es tervezésű, a matricák természetesen régebbi kiadásúak. Az orosz matrica nem lett a maketthez mellékelve.

Hát így a makettet egy 5-s skálán 2-re tudnám osztályozni. Remélem a cikkem a tapasztalataimmal jó szolgálatot tesz azoknak,akik gondolkodnak ennek a készletnek a megvásárlásában,és ha meg is vásárolják,mikre számíthatnak.
Makett dobozának a képe
Makett dobozának a…
Ismertető első oldal
Ismertető első…
második oldal
második oldal
harmadik oldal
harmadik oldal
negyedik oldal
negyedik oldal
ötödik oldal
ötödik oldal
6
6
7
7
8
8
Festési és matricázási útmutató
Festési és matric…
Matricák
Matricák
Panelok
Panelok
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
2010.02.06.
Utolsó módosítás: 2010.03.09.
dzsonybravo
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
vlevi
2010.03.09. 17:27:31
"Maga a makett a papírjai szerint 1987-es tervezésű" Hát igen, 23 évvel ezelőtt még álmodni sem mertünk volna egy ilyen makettről. Akkoriban ez biztos a csúcsminőséget képviselte, de azóta már a 72-es makettek műszerfalában is ki van dolgozva a számlap :)

Elszomorítottál, de nagyon :(
Nekem is megvan ez a makett, de még nagyon nem mélyedtem bele. Azt mondod, jobban járok, ha csak a matricát használom fel belőle, és veszek hozzá egy Hobbybosst? Vagy azért felmatricázva a vitrinben nem olyan gáz?
dzsonybravo
2010.03.09. 19:14:50
http://www.scale-rotors.com/gallery/attack-helicopters/mil-mi-24v-hind-e-hasegawa Ezen a linken meg tudtok nézni egy kész makettet. Hát így nézne ki készen. Ezt nem én csináltam. Elsőre jól néz ki és igen tetszetős de jobban kidolgozhatták volna.
dzsonybravo
2010.03.09. 19:17:45
http://www.scale-rotors.com/gallery/attack-helicopters/mil-mi-24v-hind-e-hasegawa Ezen a linken meg tudtok nézni egy kész makettet. Hát így nézne ki készen. Ezt nem én csináltam. Elsőre jól néz ki és igen tetszetős de jobban kidolgozhatták volna.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció