Mi-24D (713) Budaörsön

Mil Mi-24D Hind

1:72, Heller/Esci
Pintér György - Múzeumi krimik Ezen cikk megírása az emlékekre épül…

A Mi-24-es képe szintén a gyerekkoromhoz kötődik, amikor először tudattal felfogtam, hogy Mi-24-es repül felettem Biatorbágyon, azonnal megtetszett az a hang, amikor még ugyan a távolban közeledik, de máris lebilincselő az a mély dübörgés, és persze tiszteletet is parancsol. Aztán eljárkáltunk folyamatosan a Budaőrsön megrendezett, akkor még igen nagy repülőnapokra! Ott is laposkúszásban néztem végig a programját, persze csak mert annyira tetszett, és gyerekfejjel féltem is egy kicsit tőle.

Aztán az idő haladt, tinédzserek lettünk. Formában már a felnőttekhez hasonlítva, de lélekben örök gyerek, természetesen Bélával, jó barátommal együtt. Az első fénykép is ezt bizonyítja, ha jobban megnéztek minket. A fényképen felindulva elgondoltam, hogy megpróbálom megörökíteni magunkat és a barátságunkat makettben is! Természetesen ez nem az első 24-esem, és nem is az utolsó, volt már 1/144-es és 1/100-as Revell és 72-es is egy pár.

Hogy igazi kihívás legyen, egy roncs építésébe kezdtem, ahogy a cikk eleje mutatja, két Mi-24-es gyártó darabjait próbáltam összehozni. A Heller olyan mint az Airfix, bőven hagy kívánnivalót maga után. Ráadásul mivel az A verziót is meg lehet építeni belőle, így eleve tartogat meglepetéseket, ha valaki abból a készletből a D-t akarja megépíteni. Ráadásul az enyém egy beszerzett törzs volt gyakorlatilag. Volt azonban egy Esci Mi-m is, amit még nyolcadikos ballagásomra kaptam ajándékba, ami utóbb úgy 8 évig egy barátomnál lapult, elég viseltes állapotban, azt lemarattam és várta további sorsát! Míg eljött…azonban annak meg túl rövid az orr-rész! Így kigondoltam, a kettő jó lesz egynek is. A Heller háta túl alacsony, így oldalról nézve szétlapítottnak néz ki, az Esci ettől sokkal jobb. Ráadásul Esci/Airfix barátaink egy hátból kiálló pöcökkel imitálták a főrotor csonkot, naneeee, ezért is Esci háta ment oda! Nem is beszélve a kiömlőkről és a szárnyakról. Jött a forró kés(képek) és levágás, illesztés, tömítés. A Heller makett belülről elég puritán, de azért, hogy a vastag üvegen valami visszatükrözve hasonlítson a valósághoz, leemeltem a kabintetőt és pingáltam keveset. A rotorlapátok szintén az Escinek jobbak, ezt egy másik makettező kollégától sikerült beszereznem. Szinte semmilyen antenna nem volt a gép(ek)hez, ezeket a saját megmaradt készletekből, vagy legyártva tettem fel, mint ez utóbbi szerepel a kabinok közelében található nem tudom milyen dudorokként. Az infracsapdát egy Mi-8-ról szereztem be. A kiállított gép vegyes UB blokkokkal jött, így azt utánozva építettem én is.

A gép egy 1994-es Budaőrsön megrendezett honvédelmi napra jött el kiállításra, míg egy másik társa bemutatót repült. Az oldalszáma a 713 volt, tudtommal sajnos már nem repül,és Szolnokon várja jobb sorsát. A diót én is hasonlóképpen szerettem volna megépíteni, így megfigyeltem a fényképen a beállásunkat. Hát nem volt egyszerű, és még most sem állítom, hogy tökéletes, mindenesetre a fixen álló eredetileg katonákból álló kollekciót átcivilesíteni sem volt semmi, sőt magunkat át kezezni-lábazni, hogy valami hasonló beállás jöjjön ki! Az egyik koma hátán a táska voltaképpen egy benzinkanna, megfarigcsálva, a mi táskáink egy-egy műanyagdarab zacskóba tekerve-festve! A ruhák festésére is ügyeltem, hogy tényleg magunkat lássuk viszont! A végeredményt látjátok, remélem azért nem lett olyan rossz! Mindenesetre engem jókedvre derít, amikor ránézek, a barátság miatt is…
(igyekszem mielőbb használhatóbb képeket is készíteni, amint a jobbik fényképezőgépem megjavítódik)
Mi-24

1994-ben Budaőrsön mi ketten
Mi-24
alapok

Az Esci és a Heller bontása
alapok
24-ek

Építés és bontás közben
24-ek
24-esek

További folyamat képek
24-esek
Már 1

Itt már egyben van
Már 1
Képezgetés

A majdnem  kész 24-es fényképezésen
Képezgetés
Kész?

A majdnem  kész 24-es fényképezésen-2
Kész
tömeg

A nézelődő tömeg a repülőnapon
tömeg
beáll

A Mi-24 beállt
beáll
létra

A létrát is lehet használni
létra
fűben

Zsenge májusi fűben nézelődők
fűben
mi

És itt vagyunk mi, két jómadár...
mi
oldal

Nézelődés jobb oldalt
oldal
Új kép félig felülről

Ezen a képen mintha egy felszálló másik gépről fényképeztek volna
Új kép félig fel…
Új kép-2

Itt volnánk újra mi, egy talán jobb minőségű képen(Béla és Én)
Új kép-2
új kép-4

Távolabbi kép, most jobb oldalról
új kép-4
Új kép-5

Igyekeztem úgy megcsinálni a futót, ahogyan a Mi-24(nyuszi) ül a fűben... :)
Többek között ezt is el szokták szúrni a gyártók...
Új kép-5
Új kép-6

Szembe fényképezett gyönyörű jószág(az előző kép nyomán-nyuszi)
Új kép-6
2012.10.17.
Utolsó módosítás: 2012.11.15.
Bozsik József (Szu-22), Algyő
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2012.11.10. 10:29:38
Üdv!
Nem rossz, ötletes elképzelés, viszont az emberek bőrszínével kezdeni kéne valamit, ez a sárga így elég Simpson-családos :)
laposalátét
2012.11.10. 17:50:34
Szia!Gratulálok a géphez!Az Airfix-ből ilyen tuti gépet készíteni nem egyszerű az biztos.Egy kevéske panelezés és tökéletes lesz.Még egyszer gratulálok.
Üdv.:laposa.
uchihamadara
2012.11.10. 17:53:12
Szia!
Ez az ötlet nekem nagyon tetszett hogy egy emlékből csináltad a diorámát :), a füvet is nagyon szépen elhelyezted :), de a bőrszínt előbb-utóbb javítsd ki és perfect :)
Szu-22
2012.11.10. 21:36:01
Szervusztok!
Sajnálom, hogy még vacakol a fényképezőgépem, de mihelyst beindul, akkor készítek majd újabb képeket, a kijavított bőrszínről is, mert nekem ennyire nem tűnt fel az, amit észrevételeztetek. Mindazonáltal megfogadom a tanácsotokat és meg fogom csinálni, egy hét...
Mégegyszer köszönöm, és továbbra is szívesen fogadom a hozzászólásokat. Üdv: Józsi
vrauko
2012.11.11. 09:52:21
Nem ellenkező irányba kellene forognia a főrotornak? Ezt az ESCI/ITALERI elszúrta.
Szu-22
2012.11.11. 12:02:42
Üdv neked is, szerintem nemtudom most éppen, ha ideállna Szegedre egy gép, és megnézhetném, akkor megmondanám. Sokan említik, hogy pár gyártó nemcsak az említett forgás irányt szúrta el, hanem mást is. Én a lehető legjobbat akartam kihozni két roncsból(!), és ez a részlet nem jött ki egyetlen fényképemből sem, amelyiket megnéztem ez ügyben. Októberben voltam a Keceli múzeumban, de balga módon pont erre nem fordítottam kellő figyelmet...elnézést és üdv: józsi
vrauko
2012.11.11. 13:22:08
Üdv,
Nem fikának volt szánva természetesen, csak több helyütt lehet olvasni, hogy a főrotor az ESCI/Italerin fordítva van. Pl. itt: http://www.makettinfo.hu/index.php?jobb=hirek.php&rnd=104990028&hash=
De jobban megnézve a tieden épp jól áll. Ha felülről nézünk a kopterre, akkor az óramutató járásával megegyező irányba kell forognia. Nekem is van a láda fiában egy Italeri, remélem meg fogom tudni fordítani a lapátokat, hogy jobban hasonlítson az eredetire.
Itten látni pár makettet: http://www.arcair.com/Gal-Archives/helicopters/Mil-Mi-24-Hind/01.shtm
Üdv: VT
Szu-22
2012.11.11. 19:14:21
Szia vrauko!
Közben én is gondolkoztam, és már rémlik, hogy én tanulmányoztam a forgási irányt(és ez most nemcsak duma), és eleve úgy állítottam össze a rotoragyát, mostmár rémlik, miért nem passzolt egyből, csak több próbálkozás után akarta az igazságot...Ne érts félre, nem gondoltam a hozzászólásodat annak, aminek te írtad... :)
Bandzilla
2012.11.12. 18:34:12
Szia Józsi bácsi!
Te jó ég! Milyen régen is volt már az a nap! Persze akkor sem voltam szebb, csak több hajam volt. Alig ismertem magamra a képen... :)
Tényleg jó lett a 24-es! Látom a többiek már megtalálták a hibákat. A forgási irányhoz nem értek de a bőrszínnel egyet értek. Viszont a dicséretekkel is teljesen egyet értek! Tényleg csak egy kis panelezés kell hozzá és akkor lesz a tuti! A füved eszméletlen jó lett! Esetleg még csak annyi kukacoskodást engedj meg, hogy a figurák eléggé "csillognak-villognak". Mattabbá téve tökéletesebb az összhatás. Szerintem ez az eddigi legjobb diorámád! Ezt nem a személyes érintettség miatt mondom! Türelemmel várjuk a jobb képeket is! Már alig várom, hogy élőben is lássam! ;)
Szu-22
2012.11.12. 20:09:56
Helló-helló!
Jelentem, a közkívánatnak megfelelően a Simpson család úgy bőrszínt kapott, legalábbis megpróbáltam a kezemhez hasonló színt kikeverni! Most a Mi-24-es felspékelése folyik, és ha meglesz, akkor képezem!
Bandzilla-lám! Neked is köszi a sorokat, és örülök ha magadra ismertél, meg mást is felismertél még ezen kívül... :)
Szu-22
2012.11.15. 19:06:33
Na hellóka!
Jelentem felraktam az új képeket: Ezek már a javításokat is tartalmazzák, bár a képek a fényképezőgépen jobban mutattak...
Tehát le lett mattítva a nézősereg, és a helikopter panelezve-koszolva lett, a muksikák emberséges bőrszínt kaptak, remélem...
Bandzilla
2012.11.15. 21:06:35
Szia!
Sokkal jobb lett az összkép! Feltétlen megnézem majd élőben is. Kéretik még hasonlókat elkövetni!!! ;)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció