Mil Mi-24V Hind-E

Mil Mi-24V Hind-E

1:72, Hobby Boss No.87220 (2008)
Pintér György - Múzeumi krimik A történet úgy kezdődött, hogy egy internetes licitáló oldalon rábukkantam egy 1:72-es Mi-24 Hind Hungarian Air Force Special limitált kiadású Hasegawa makettre. Ebből a makettkészletből a 714-es lajstromszámú fekete Mi-24V szarvas és magyar trikolór színekkel festett példányát lehet elkészíteni. Még mielőtt licitáltam volna a makettre, az ismertebb makettrendeléssel foglalkozó magyar weboldalakon rákerestem,de sehol nem volt árukínálatban,még csak előrendeléshez sem. Hát kaptam az alkalmon és beszereztem a makettet.Mikor megjött, egyből dobozt bontottam és tanulmányozni kezdtem. Nagy meglepődésemre ebből a készletből a Mi-24P altípust is meg lehetett építeni. Szóval ez a készlet számomra igazi ritkaság, mivel a P változatra sem nagyon tudtam rálelni sehol sem.

Tehát úgy döntöttem hogy veszek még egy Mi-24 készletet és abból rakom össze Mi-24V-t. Éppen kapóra jött akkor a veszprémi makettkiállítás és makettbörze. Mi-24-esből nem is volt nagyon választék, így a Hobby Boss készletét vettem meg. Ez a makett internetes állítások szerint 2008 júniusában lett kibocsájtva. A maketthez mellékelt matricákból az orosz és az iraki Mi-24-es készíthető el. A fegyverzet, amit összeállítottak a készletben, hatalmas és tartalmaz minden olyan fajta fegyvert és üzemanyagtartályt, amit vitt ez a helikopter: FAB-50, FAB-100, FAB-250 bombák, 9M17 Fallanga Mi-24D-hez és 9M114 Sturm rakéták Mi-24V-hez, B-8 és UB-32 nem irányított rakéta sorozatvetők, GUV gránátvetők, PTB-450 és ZB-500 üzemanyagtartályok és KMGU-2 aknatelepítők. Ezekből remek dioráma építhető, ahogy a sok fegyver ki van pakolva a helikopter elé. A makett készlete majdnem teljes, ugyanis hiányzik az ASO-2 infracsapda, amelyet a helikopter farkának aljára kellene felhelyezni. Szerencsére a besugárzásjelzőket mellékelték a maketthez. Ami még nem lett mellékelve, az a hajtóművek külső védő burkolata, amelyet a hőkővető rakéták fenyegetése miatt rakták fel az oroszok Afganisztánban.

Maga a makett nagyon szépen ki van dolgozva kívül-belül, elég részletesre sikerült és nagyon könnyen összeállítható. Mindennek rendesen elő van készítve a helye, ezek kialakítása látszik is az összeállítási tájékoztatóban. A makett építése alatt ajánlott a sorrendet betartani! Mivel én a futóműveket később helyeztem be az előírtnál, majdnem sikerült nem beraknom őket, ugyanis nem volt rá elég hely. Kicsit kellett faragnom, de végül is sikeresen megoldottam. A makett összerakását követően sajnos szembetűnő volt nekem az a dolog, hogy a pilótafülke buborék ablakainak kialakítása nem egészen pontos. Az operátorral szemben levő plexi túl nagyra sikerült. Sajnos a pilótafülkék ajtajai nem nyithatóra lettek kialakítva. Továbbá nem tetszik a hajtóművek pórkiválasztó berendezéseinek kialakítása sem, azok túlságosan felfele néznek és lehetnének nagyobbak is. A hajtóművek kiömlőnyílása nem lóg ki eléggé. A festéshez Revell 7-es, 31-es, SM 301-es, 49-es 61-es és SM 310-es festékeket használtam.

Hát nagyjából ennyi lenne az ismertetésem, több gondolat nem jut eszembe. Ha van még valami hozzáfűznivalóm, ki fogom egészíteni.
Makett dobozának a képe
Makett dobozának a…
Tájékoztató
Tájékoztat
Tájékoztató
Tájékoztat
Tájékoztató
Tájékoztat
Tájékoztató
Tájékoztat
Tájékoztató
Tájékoztat
Tájékoztató
Tájékoztat
A panel
A panel
C panel
C panel
B panel
B panel
D panel
D panel
Orosz festés, a kabinplexi és a matricák
Orosz festés, a…
Iraki festés
Iraki festés
Magyar matricák
Magyar matricák
Matricákhoz felrakási útmútató
Matricákhoz felrak…
A kész makett

Igyekszem később szebb képeket is felrakni.
A kész makett
Jobbról
Jobbról
Bal hátulról
Bal hátulról
Felülről
Felülről
Bal felülről
Bal felülről
2009.12.02.
Utolsó módosítás: 2009.12.05.
dzsonybravo
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
ElGatoNegro
2009.12.10. 15:03:51
Rákérdezhetek?
Egy Zoli nevű sráctól vetted a hasegawa kit-et?
dzsonybravo
2009.12.10. 19:18:37
Nem Zoli volt.
sztriki
2010.01.01. 18:06:58
Nagyon tetszik a gép! Fura amúgy, hogy a gyárliag mellékelt "terhes cápa" festésű Hind igazából nem a V változat, hanem pont a P. Az Italeri Mi-24P készlete még most is kapható ilyen festék+ragasztó szettben.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció