MiG-23MF Flogger-B

Mikojan-Gurjevics MiG-23MF Flogger-B

1:48, Trumpeter No.02853 (2012)
Pintér György - Múzeumi krimik Amikor a Trumpeter 1/48-as méretarányú makettje megjelent az üzletek polcain, nem sokat késlekedtem a beszerzéssel. Az általam kiszemelt 12-es oldalszámú géphez nagyon sok írásos és főként fényképes internetes-, valamint publikált oldal állt rendelkezésre, nem beszélve a saját személyes anyaggyűjtésről, a szolnoki katonai repülőtér tanhangárja mellett pihenő vasmadárról.
A szépen kidolgozott, finoman vésett makett építését, a valóságot majdnem teljesen jól tükröző kabinnal kezdtem. Az elején eldöntöttem, hogy a makettet nyitott kabintetővel építem meg, ezért használtam fel hozzá az Eduard Mig-23-hoz gyártott belső és külső feljavító készletét illetve a maszkját, egyébként a doboz tartalmaz foto maratást és matrica készletet a műszerfalhoz. Beszereztem a Master – Air Master Series - pitotcsövét is. A kékeszöld alapszín kikeverése nem volt túl egyszerű, ráadásul a valóságban is voltak színbeli eltérések a kabin és a műszerfal különböző részein. A kabintető feljavításához mellékelték a záró mechanizmus füleit, a fűtő szellőző-rendszer csöveit, valamint a visszapillantó tükröket. A fülke páncél üvegének és a plexik világos rózsaszínű - a valóságban helyenként elnagyoltan alkalmazott - tömítését a Gunze akriljaiból kevertem. A műszerfal elkészültével a Humbrol erősen hígított szintetikus feketéjével futattam át a kapcsolókat, karokat és csapokat. A feljavító készletnek hála, a KM-1M katapult-ülést is sikerült az eredetihez hasonló szintre hozni.
A maketthez nem mellékeltek hajtóművet, de a fúvócsövet is fel tudtam javítani az Eduard jóvoltából, a cső tipikus belső zöldes színt a Humbrol 90-es zöldjéből kevertem. A kiömlőből két változatot mellékeltek, én a zárt gázsugár sebesség-fokozóval ellátottat alkalmaztam, melyet a Gunze krómjával, illetve a burnt iron-jával fújtam. A fülke két oldalán található beömlők kissé nehezen illeszkedtek a helyükre, de a csiszolás és a tömítés segített rajtuk. Az orrfutó, és a két főfutó aknához nagyon sok feljavítót mellékelt az Eduard exterior-ja. A szürkés-kékes alapszíne alá, a Gunze 1000-es surfacere került. A ballonokat enyhén lapos állapotúra csiszoltam. Az üzemanyag, és egyéb csövek vékony, forrasztó ónból készültek, majd a megfelelő színezés után, a Gunze alumíniumával imitáltam a csövek leszorító bilincseit. A törzs ragasztásához a Tamiya extra thin cement-jét használtam, viszonylag kevés tömítést igényelt.
A vízszintes vezérsíkokat, illetve az oldalkormányt kitérítetlen állapotban hagytam, a négy darab törzsféklapot viszont nyitott állapotúra ragasztottam. A fékernyő kúpos végrészét nyitott, illetve zárt állapotú opcióként is alkalmazhatjuk. Én zárt, azaz parkoló állapotában építettem meg. A pótvezérsík feljavítása után, nem volt kérdéses a zárt állapot, hiszen a gép a földön nyitott futókkal áll. A félszárnyak megépítésénél viszont három állás közül választhatunk (16, 45 és 72 fok), - nekem a nyilazatlan állapot tetszett -, egyébként, ha a két 800 literes póttartályt is szeretnék feltenni, akkor csak ezt az állapotot alkalmazhatjuk. A teljes nyilazás esetén, előfordulhat, hogy az orrkúpba súlyt kell helyeznünk. Már a makett kezdeti fázisában döntöttem arról, hogy a függesztmények közül csak a törzs alatti póttartályt kapja meg a makett, így jobban érvényesül a repülőgép alakja.
A festés megkezdése előtt a panelvonalakat hígított feketével futtattam át. Az alsó világoskék, és a felső sárgás-barna, valamint sötétzöld színt a Gunze akriljaiból kevertem, meglehetősen sok próbálgatást igényelve. A 12-es oldalszámú Flogger a hadrendből majdnem két évtizedes kivonást követően, erősen vesztett a festésének intenzitásából, kis híján teljesen az alapozó színben tündököl. Olyan intenzitású és árnyalatú színeket kevertem, amely tükrözi a repülőgép aktív szolgálati, mindennapokban használt időszakát. Minden színt két rétegben vittem fel, kezdve az alsó kékkel. A zöld szín fújása előtt blue tack-kel maszkoltam a sárgás-barnát. A kifakult festés imitálására az alapszíneket a Gunze off white-jával fakítottam és a panelek közepétől kifelé haladva festettem. A gépágyú előtti részeket a Humbrol polírozható gun metal-jával fújtam és fényesítettem. A színek élességét elvéve az egész makettet átfújtam a Tamiya erősen hígított smoke-jával.
A matricázáshoz a H.A.D. szettjét használtam fel, előtte kapott egy réteg Tamiya fényes lakkot. A koszoláshoz és az olajfolyásokhoz a CMK black smut pigmentjét, illetve a Tamiya weathering készleteit használtam. A panelek osztásait terpentinnel hígított fekete és barna olajfestékek keverékével futtattam be, majd szintén a Tamiya matt és fényes lakkjainak keverékéből kapott egy fedő réteget, ezzel beállítva a végső felületi hatást. A végszerelésnél felkerült a makettre a póttartály a futóművek, illetve a futómű gondolák, valamint a kabintető és a pótvezérsík.
Ezzel a Trumpeter makettje, emléket állít a Magyar Légierő egykori – valaha szebb napokat látott – elfogó vadászgépének.
1
1
2
2
3
3
4
4
5
5
6
6
7
7
8
8
9
9
10
10
11
11
2015.09.25.
Utolsó módosítás: 2015.09.26.
Gyuluska, Budapest
Fényképezte: Tóth József
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Miggyuri
2015.10.03. 05:24:31
Tetszik! Szép munka!
janosm
2015.10.03. 08:32:32
Huh, ez elég jó lett! :) Pár rakétát azért elviselt volna, ha már üzemanyagtartály van rajta.
vrauko
2015.10.03. 08:56:29
Meg vagyok elégedve.
Szu-22
2015.10.03. 08:58:41
Gratulálok! Szép munka!
csabbee
2015.10.03. 15:25:08
Gratulálok,bitang jó lett a vas.
Kferro
2015.10.03. 16:49:55
Csodálatos!
charles
2015.10.03. 19:14:20
Szép lett. Érdekes, hogy azt a hibát általában mindenki elköveti, hogy a szárny mozgó rész szarvat nem festi szürkére. A főfutó kereken lévő ÁV lemez nagyon dől előre,annak sokkal kisebb a szöge, de gondolom ez a Trumpi hibája. Próbáld javítani, ha még lehet.
Hubcsi
2015.10.05. 09:32:41
Szia!
Nagyon szép lett!
Gratulálok!
solyom
2015.10.05. 10:09:57
Helló!

Gratulálok én is, igazán szép lett a végeredmény!

BB
erwyn
2015.10.05. 19:55:09
Nagyon szép lett! Kár, hogy manapság nem ilyen szép állapotú.
Gyuluska
2015.10.06. 22:47:57
Sziasztok!
Köszönöm a gratulációkat és az észrevételeket! Az áramvonalazó lemezeken már korrigáltam, de ezek szerint még mindig kell javítani a Trumpeter hibáján! Talán még rakéták is kerülnek rá!
Levix
2015.10.17. 15:31:19
Olálá! Csodás lett, gratulálok!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció