Millenium Falcon Bandai + Jakku dioráma

Millenium Falcon, Corellian YT-1300 light freighter

1:144, Bandai
Bandai Millenium Falcon 1:144 + Jakku dioráma

Az előzményekkel kezdeném, mert azt gondolom, hogy ez most mindenképpen megérdemel néhány szót.

Azzal, hogy most elkészítettem a Millenium Falcon makettjét, nem csak az új Star Wars filmnek tisztelgek ezen a módon és fejezem ki örömömet, hogy sok év után ismét egy új Csillagok háborúja sorozat indul, de gyermekkorom egyik nagy vágyának is mintegy eleget teszek. Persze ma már nyilvánvalóan nem okoz akkora örömöt egy ilyen „játék”, mint annak idején okozott volna, de remek elfoglaltság volt és persze így, felnőtt fejjel is örülök azért neki. Sajnos annak idején nem volt lehetőség ilyenek beszerzésére. Egyfelől nem is nagyon voltak, másfelől az akkori honi fizetésekhez képest rendkívül drágák voltak, harmadszor pedig annak idején - jó harminc éve voltam tizenéves – a szocialista és tőkés rendszerek közti szembenállás is megnehezítette volna az ilyesmi beszerzését. Ráadásul akkor még nem volt internet és persze EU tagok se voltunk. Egy akkori francia PIF újságban láttam egy viszonylag jobb Falcon játék modellt fényképen, már nem tudom milyen gyártmány volt és az emlékek homályosak, ám azt gondolom, valószínűleg a mai daraboknak a közelében se volt külsőségekben, de nekem akkor nagyon tetszett. Rendkívüli módon fájt is rá a fogam, de sajnos előbbiek okán le kellett mondjak az ilyesmiről és be kellett érjem egy általam akkoriban hungarocellből készített, erőteljesen elnagyolt és a filmen láthatóhoz hűnek abszolúte nem nevezhető idézőjeles makettel.

Mára azonban nagyot fordult a világ az akkorihoz képest, többek között ezen a téren is. Így aztán mindenekelőtt, természetesen nekifogtam, hogy keressek egy általam megfelelő minőségűnek és kidolgozottságúnak tartott Millenium Falcon makett készletet, amit azután megvásárolhatok. Ezúttal viszont elhatároztam, hogy a szempontjaim szigorúak lesznek.

Először is eldöntöttem, hogy mindenképpen az új Falcont szeretném megépíteni, tehát azt, ami a VII. részben szerepelt. Másodszor a részletek tekintetében - persze a lehetőségek határaihoz képest - nem kötök kompromisszumokat. Vegyes érzelmekkel fogtam neki a makett „alapanyag” keresgélésnek és nem véletlenül. Azt tapasztaltam ugyanis, hogy Star Wars-ban alapvetően elég sok dolog van, ám minden nagyon drága. Ez lehet, hogy eddig is így volt - nem igazán kísértem figyelemmel az utóbbi úgy 20 évben a Star Wars játékok árait -, de lehet, hogy csak most, a VII. rész bemutatása miatt, hiszen az új Star Wars film bemutatónapja környékén jártam a boltokat. Talán ezért volt a nagy felhajtás és kereslet ezen a téren és ezért a magas árak, de persze lehet, hogy a Karácsony is közrejátszott. És természetesen ami a legjobban ment, az a különböző babákon kívül a Millenium Falcon kicsinyített másának fajtái. Azon belül is a „legmenőbb” a Revell easy kit. Ebből két verzió van. Egy kisebbik és egy nagyobbik. A kicsire szerintem nem érdemes szót se vesztegetni, makettépítő szemmel tekintve annyira gagyi. Egy kisebb gyereknek persze biztos tökéletes választás arra, hogy játszogasson odahaza, de nálam ugye nem ez a szempont dominált. A nagyobbik, 1:72-es, 14”-os méretű Revell Falcon, olyan huszonezrekért van idehaza is a boltokban és ahogy néztem, a neten sincs nagy különbség az árában. Mint írtam ez idehaza is kapható, mondhatni tele vannak vele a különböző játékboltok. Ez már az új Falcont ábrázolja, tehát a VII. részben szereplőt, megfelelő mintázattal, és szögletes antennával, így ez felkeltette az érdeklődésemet. Jobban megismerve végül vegyes érzelmekkel viseltettem ezzel a készlettel kapcsolatban. Az easy kit-ekkel régen az volt a tapasztalat, hogy gyerekeknek készültek, mondhatni elnagyolt, lényegében játékok, matricázni kell, gyorsan össze lehet pattintani az alkatrészeiket és kész, már lehet is játszani velük, ám ez mára úgy tűnik, ha nem is gyökeresen, de megváltozott. Szóval nem mondom, hogy tökéletes, de elég figyelemre méltó a szóban forgó készlet, legalábbis - mondom - a nagyobbik változata. Egy festés, panelezés, koszolás azért szükséges hozzá szerintem, de ha valaki a VII. részben szereplő Falcont szeretné a magáénak tudni, úgy vélem nem rossz választás ez a készlet, noha a filmbélitől való eltérések azért viszonylag szembetűnőek a jó megfigyelők számára és a kis apró műszerekkel teli részek egy kicsit elnagyoltak ezen is.

Aztán az interneten böngészve találtam pl. Millenium Falcont, Fine Molds kit-ben. Ez ugyan még a régi Falcont mintázta a parabola antennával, ám azt gondolom, ezt még valahogyan meg tudtam volna oldani. A készletből építhető Falcon nagyon szép, egy-két tényleg nagyon apró eltéréstől eltekintve szinte tökéletes utánzata a filmbélinek. A kidolgozottsága is gyönyörű és a mérete is tekintélyes, hiszen ez is 1:72 méretarányú. Azonban az ára, „csekély” 145 ezer Ft volt, plusz mivel idehaza nem kapható, így posta és természetesen vám, valamint áfa, hiszen Japánból jönne a kicsike.

Volt olyan Falcon, ami egészen érdekesnek tűnt számomra, mármint főként a dobozolás, hiszen a dobozán Revell Master Series jelzés állt, ám úgy néztem, hogy bent a dobozban lényegében ez is Fine Molds makett készlet valójában. Ez szintén a régi Millenium Falcont örökíti meg, nem azt, ami az új VII. részben szerepelt, ám mégis, a nagyobbik Revell easy kit-hez nagyon hasonló dobozban van, a háttérben a kizárólag a VII. részben szerepelt lézerkardját villogtató Kylo Ren-nel. Érdekes módon, ez kicsit olcsóbb volt, mint az eredeti dobozolású Fine Molds készlet, pedig gyanítom, hogy belül ugyanaz lehet, „csak” 75 ezer Ft-ba került. Több darab is volt, némelyik picit olcsóbb, némelyik picit drágább, de nagyjából ezt az árat belőve és persze erre is rárakódik a plusz posta, plusz a vám és az áfa, hiszen az USA-ból jött volna. Csekély 150-160 ezer Ft-nál állt volna meg a dolog és akkor még nem számoltam, hogy kell hozzá festék is.

Láttam resin kitet is Falconból, szintén a régi Falcont mintázta, 1:48 méretben, ami szerintem talán a legjobb az összes közül és szintén az egyik legdrágább is, átszámítva 135 ezer Ft-os árával és persze itt is plusz posta, vám és áfa, mivel szintén az USA-ból jönne. Igaz, mivel tömör gyanta, így a világítós és egyéb beszerelhető cuccokról mindenképpen le kell mondani ennek esetében és persze az egyszerűbb összeszerelhetőségről is. Azonban én ezt a készletet láttam a legszebbnek és persze a legnagyobbnak is.

Erőteljes gondolkodóba estem, hogy melyiket vásároljam meg, ám nem volt kérdés, hogy sem a gyanta, sem a Fine Molds készletekért, bármilyen szépek, nagyok és tökéletesek, nem vagyok hajlandó ennyit kifizetni. Nagyon sajnáltam a dolgot, mert igazán szép Falcon csak ezekből lett volna építhető. Így aztán már-már elhatároztam, hogy feladom a tovább keresgélést és beszaladok az egyik plázában lévő játékboltba megvásárolni a nagyobbik Revell easy kit-et, ám ekkor megakadt a szemem egy Bandai készleten. A mérete ugyan nem 1:72 volt, hanem csak 1:144, ám a részletessége és a filmbélihez való hasonlatossága lényegében szerintem ennek volt a legjobb. Ahogy én gondolom, bizonyos részeket illetően tökéletesebb a Fine Molds készleteknél is, miközben az ára azok töredéke. Igaz, a mérete is kisebb, de mégis inkább emellett döntöttem, méghozzá az eredeti, filmben szereplőhöz való hasonlatossága miatt. Ráadásul ez a készlet már az új, a VII. részben szereplő Falcont mintázta és nem a régit. Vagyis a kisebb méretétől eltekintve, szinte minden szempontnak megfelelt. Nagyot sóhajtottam és a nagyobb méretű Falconról lemondva, végül megvásároltam a Bandai készletét.

Az építés mondhatni nagyon egyszerű volt. Az easy kit-ekhez hasonlóan, ennek a készletnek is csak össze kellett pattintani az alkatrészeit. Ragasztani nagyon keveset kellett. És tényleg, nagyon szép, részletes a makett, eredetiben nézve is. Apróbb különbségektől eltekintve hűen ábrázolja a VII. részben szereplő Millenium Falcont. A készlethez való összeállítási útmutató szintén gyönyörű szép, igényes, színes képekkel, fényes, minőségi papírra nyomtatva és a japánoktól elvárhatóan hiba mentes.

Két probléma mégis volt az útmutatóval: Az egyik, hogy minden szöveg japánul áll benne. Én japánul csak annyit tudok, ami még annak idején a Kyokushin karate edzésekről megmaradt bennem, vagyis el tudok számolni tízig, meg ismerem néhány ütés, rúgás, védés nevét és ennyi. Olvasni viszont egyáltalán nem tudok, hiszen a japán írásjeleket nem ismerem. A szerencse az volt, hogy az öntőkeretek betűjelzése nem japán jelekkel történt és természetesen a számjelzések is arab számok voltak, így az alkatrészeket könnyen be tudtam azonosítani. Gyakorlott makett készítő lévén ehhez más nem is kellett.
A másik probléma azonban ettől számottevőbb volt. Ez a készlet elsősorban gyerekeknek készült, ezt szolgálták a gyors összeállítási tulajdonságok és a szép, részletes japán magyarázatokkal készített útmutató. Azonban festésről és az ahhoz szükséges színekről egy szó sem esik sehol. Még japánul sem. Ugyanis a készlet elvileg festés nélkül készítendő az útmutató szerint. Alapszínnek a készlet saját színe szolgál, míg az ettől eltérő kis panelek színéhez a készletben lévő matrica szettekben találhatóak a kiegészítők.

Ezek azonban számomra nem elégségesek. Én ugyanis mindenképpen festeni akartam, panelezni, kopás és weather effektekkel ellátni a makettet amit készítek. Így azután magamnak kellett színeket választanom, hiszen az eltérő színű paneleket se matricákkal akartam megoldani, azzal nem nézne ki valósághűen és nem lehetne koptatni sem. Néhány választásom jónak, míg más választásom kevésbé jónak bizonyult a festékek terén. Azonban az volt a szerencse, hogy kiválóan lehetett a színeket egymással vegyíteni.

A leírásnak megfelelően a pilótafülkével kezdtem, akárcsak egy repülőgép makett elkészítése esetében. Ez azonban egyszerűbb volt. A kis alkatrészek nagyon jól passzoltak egymáshoz, némi sorjázásra szükség volt miután az öntőkeretről levágtam őket, azonban azután kiválóan passzoltak a helyükre. A pilótafülke műszereihez MIG Matt Black matt feketét használtam, MIG Matt White matt fehéret, Red MIG-049 vöröset és Gunze H329 Yellow sárgát. Az alsó és felső lézerágyú vezérlőfülkéi esetében is ugyanígy jártam el, szintén a már említett festékeket használva. A pilóta és a másodpilóta székét Vallejo Model Color 70.875 Marron Beige színnel festettem ecsettel.

A Falcon testének alap színét MIG Matt White és MIG Yellow Grey 85-15 %-os keverékéből készítettem. A sárgás-szürke panelekhez az alapszínhez is használt MIG Yellow Grey-t használtam, a szürke színűekhez MIG Ghost Gray-t, a piros színűekhez pedig a pilótafülkéhez is használt MIG-049 Red-et. Először lefújtam a Falcon egész testét a világos sárgás-szürke-fehér keverékével, majd maszkolószalaggal kimaszkoltam az útmutató szerinti eltérő színű panelek körüli részt, majd a panelek kis bevágásainál pedig Vallejo Liquid Mask gumis maszkoló folyadékot használtam, ahol kellett. Ezután a festeni szánt részeket lekentem MIG Heavy Chipping Effects kopást utánzó folyadékkal, majd miután az megszáradt, óvatosan lefújtam őket a megfelelő színekkel. Miután megszáradtak, leszedtem a maszkolószalagokat, majd vízbe mártott ecsettel óvatosan elkezdtem koptatni őket. Itt-ott szükség volt némi rásegítésre műanyag fogpiszkáló segítségével, de azután szép, kopott felületeket adott. Végül hasonlóan jártam el a pilótafülke oldalával is, csak ott hátrafelé, hosszanti irányú csíkokban koptatva azt és halvány sárgásszürke helyett fekete alapot használva.

Következett a panelezés. Ezt MIG PLW Green Brown panelező folyadékkal készítettem. Ez egy amolyan zöldes-barna panelező folyadék, mely a Falcon makettjéhez jobbnak tűnt a sima feketénél. A kis műszerek árnyékolását szintén ezzel a folyadékkal készítettem, lényegében a panelezéssel egy időben, szép folyamatosan.

Mikor készen volt, lefújtam fényes lakkal, majd a Falcon testén lévő megfolyások készítésének álltam neki. Először arra gondoltam, hogy olajfestéket használok hozzá, de végül annak eredményét nem találtam olyannak, mint amit én szerettem volna látni és túlságosan nehézkes is volt bánni vele, ezért más megoldáshoz folyamodtam. A már fent említett panelező folyadékkal készítettem ezt is. Egy kis pöttyöt tettem a folyadékból a kiindulópontba, majd egy fülpiszkáló segítségével lefelé húzva folyamatosan halványuló csíkot húztam belőle. Ahol pedig esetleg kellett, ott javítottam a fülpiszkáló oldószerbe mártott másik felének segítségével.

A nyitott panelrészeknél a koszolást részben szórópisztollyal MIG Matt Black-ot fújva rá itt-ott, részben MIG US Modern Vehicles Wash segítségével készítettem, még mielőtt a helyükre tettem őket.

Ami a Falcon testén lévő lövés nyomokat illeti, először olvasztással próbáltam elkészíteni, de az sajnos nem adott megfelelő felületet, ezért végül az alján lévő hosszú sérülést és a felső rész jobb oldalán lévő apró sérüléseket szikével vágtam ki, egyesével szép lassan, míg a felső rész bal oldalán lévő kerek lövés nyomokat dremel készülékbe fogott apró fúró segítségével készítettem úgy, hogy a szerszámot a leglassabb fordulatra állítottam. Természetesen nem fúrtam át teljesen, csak olyan mélységben, amennyire ez szükséges volt, majd ezután MIG Matt Black színt fújva rájuk óvatosan koszoltam. Ugyanezt tettem a Falcon első részével is, ott még óvatosabban.

A matricázás esetében kizárólag a jelzésekre szorítkoztam, hiszen mint azt már írtam is, a paneleket festettem és koptattam. Nem volt túl sok a jelzésekből és többségük szinte alig észrevehető, mégis, úgy gondoltam, hogy amennyire csak lehet teljesen a filmbélihez hű makettet szeretnék készíteni, ezért természetesen ezeket is felraktam a helyükre.

A makett elkészítésének nagyjából a felénél tartottam, amikor változtattam azon elhatározásomon, hogy a talpain állva ábrázolom a Falcont. Először ugyanis ez volt a tervem, a Jakku bolygón, a sivatagban álló Falcon ábrázolása. Azonban végül mégis úgy döntöttem, hogy inkább „akció”, vagyis repülés közben ábrázolom a Falcont, ezért az építése is kicsit más irányt vett. Az álló Falconhoz ugyanis nem volt szükség pilótára, viszont szükség lett volna kinyitott talprészre és szintén nyitott rámpára. Tehát a nyitott helyett zárt talprészt és rámpát tettem fel és el kellett készítenem legalább egy valakit, aki vezeti a hajót. Mindenképp sivatagi jelenetet szerettem volna, ezért aztán azt választottam, ami szerintem egyébként is a film egyik csúcspontja, mikor Rey és Finn a Jakkun a roncsok közt manőverezve intézik el az őket üldöző két Tie vadászt.

A készlethez jár két Rey, két Finn, két Chewbacca és két Han Solo, valamint egy BB8 figura is. Az ember figurákból azért volt kettő, mert lehetett választani álló és ülő figurák között. Először Finn ülő figuráját készítettem el. A nadrágját Model Color 70.861 Glossy Black színnel, a fejét és a kezeit Model Color 70.875 Beige Brown, a haját és a cipőjét MIG Matt Black, a dzsekijét pedig MIG Warm Sand Yellow és MIG Red 80-20 %-os keverékével festettem le, ecsettel, majd behelyeztem az alsó ágyúkat vezérlő torony irányítófülkéjének ülésébe. Meglepő - bár lehet, hogy csak számomra -, de teljesen jól passzolt abba az ülésbe, ragasztás nélkül bepattant. Ezután Rey szintén ülő figuráját készítettem el. A ruháját MIG Matt White és MIG Ghost Grey 85-15 %-os keverékével, a fejét és a kezeit Model Color 70.804 Beige Red, az övét Model Color 70.875 Beige Brown, a bakancsát MIG Matt White és MIG Matt Black 70-30 %-os keverékével, a haját pedig MIG Matt Black színnel festettem, szintén ecsettel, majd a figurát behelyeztem a Falcon kapitányi ülésébe. Ezt a figurát azonban be kellett ragasztani az ülésbe ahhoz, hogy ott is maradjon. Szemeket, szájakat nem festettem a figurákra, mivel annyira picik, hogy ez egyszerűen lehetetlen lett volna.

Mikor Rey figuráját a helyére tettem, csak akkor tűnt fel, hogy a pilótafülke felső részéhez nem tudom a plexiből készült üveget imitáló részt rögzíteni. Ekkor jöttem rá arra ugyanis, hogy ennek a készletnek a megalkotói vagy-vagy alapon csinálták meg őket. Tehát vagy felteszem a plexi alkatrészt és azt festem, vagy matricázom, vagy a műanyag alkatrészt teszem fel, ami sokkal szebb és élethűbb, ám ez esetben nem lesznek „üvegek” az ablakokban. Őszintén, nekem egyik verzió sem tetszett. Ezért aztán megpróbáltam valahogy összehozni a kettőt, ám ez sehogyan sem sikerült. Lematricáztam a plexit, hátha mégis alkalmasnak találtatik, de sajnos nem, úgy sem lett szebb. Ezért mindenképpen a műanyag mellett döntöttem, de valahogyan ablaküvegeket kellett rá varázsolnom. Így végül átlátszó műanyag fóliából kivágtam a megfelelő méreteket és pillanatragasztó segítségével a helyére ragasztottam őket. Nem mondom, hogy gyönyörű lett és így belátni se nagyon lehet a pilótafülkébe, de a semminél jobb. Mindazonáltal érthetetlen számomra, hogy ezt miért oldották meg így a készlet alkotói, szerintem ez hiba volt.

Végül, mivel úgy döntöttem, hogy repülés közben ábrázolom a Falcont, ezért rendeltem hozzá egy LED készletet is, ami megvilágítja majd a hajtóművet belülről, utánozva a Falcon hajtóművének fényét. Ezt még meg kellett várnom, amíg megérkezik, hiszen a Falcon testének alsó és felső részét csak ennek behelyezése után tudtam összeilleszteni.

És itt tennék egy kis kitérőt, mert sajnos ennek is megvolt a kálváriája. Ugyanis a Japánból érkező, pár ezer Ft-os, abszolúte bagatel kis LED szettre lecsapott a honi VÁM. Hiába volt sokkal olcsóbb 150 Eurotól és ezért vámmentes, sajnos mint az kiderült, 22 Euro feletti értékű rendelés esetén 27%-os áfát kell fizetni. Igaz, a LED készlet alig volt több a jelzett összegnél. Ráadásul mindezért - hogy fizethessek, de leginkább azért, hogy megkapjam az általam rendelt csomagot - ki kellett tölteni egy vámáru nyilatkozatot. De még ez se minden, ugyanis a Magyar Postának is ki kell ilyenkor pengetni 2000 Ft vám ügyintézési díjat. Aztán arról már nem is beszélek, hogy egy pénteki napon délután 15 óra tájékán küldték az értesítő SMS-t, ám pénteken csak délig volt ügyintézés. Szóval ezt így jól összehozták, így a kitöltött és aláírt vámáru nyilatkozat leadásához rendelkezésemre álló 8 napból máris elment három. Telefonálgatnom és emailezgetnem kellett, mert a nyilatkozaton olyan rublikákat kellett kitölteni, melyekről semmit se tudtam anélkül, hogy a kezeimbe kaptam volna a csomagot, mint pl. a súlya, vagy MRN szám, amiről még most se tudom, hogy az micsoda. Na szóval a lényeg, hogy csekélyke még úgy jó egy hét kellett, mire megkaphattam a kis LED készletet. Ugyanakkor meglepetten tapasztaltam, hogy végül semmit se kellett fizetnem, tehát ÁFÁ-t sem és ügyintézési díjat sem. Úgylátszik számoltak egyet és lehet azt gondolták, többe kerülne nekik a leves, mint a hús, így végül hagyták a fenébe és nem fizettettek velem semmit. Mindenesetre ez jó „tanuló pénz” volt számomra. Egyfelől arra vonatkozólag, hogy a honi bürokrácia talán mégsem minden téren olyan pehely könnyű, mint azt kormányunk szeretné, másfelől pedig arra vonatkozóan, hogy legközelebb kétszer is meggondoljam, hogy bármit is rendeljek az unión kívülről.

Eme apró kitérő után folytatva; A kis LED készlethez sajnos nem küldtek elemeket, így azokat még be kellett szereznem. A szomszéd utcában lévő órás szerencsére segítségemre volt ebben. Mikor ez is megvolt, behelyeztem a Falcon hátuljába a kis dobozkából és a két rajta vezetéken függő LED lámpácskából álló készletet, a LED-eket is becsúsztattam a makett törzsében erre a célra kialakított két kis tartóba, majd házasítottam a Falcon felső és alsó részét.

Dioráma

Még mielőtt elkezdtem volna az építést felötlött bennem, hogy az általam elkészíteni szándékozott jelenet, sajnos nem lesz a valósághoz teljesen hű. A filmen az üldöző jelenet közben az alsó és a felső ágyútorony is hátrafelé nézett a Tie vadászok felé, azonban ez a dolog ezen a makett készleten megoldhatatlan volt. Ugyanis a két tornyot kizárólag úgy lehetett felhelyezni, hogy azok és a rajtuk lévő ágyúk is előre nézzenek. Azután ott van még az a dolog, hogy az üldöző vadászokat se tudom ábrázolni, mivel 1:144 méretű Tie vadászok nem kaphatóak, ráadásul akkora diorámát sem állt szándékomban készíteni, amire ráférnének, a Falcontól megfelelő távolságba. És persze ott van még az a nem kicsi apróság is, hogy a kerülgetett roncsokat is valahogyan ábrázolni kellene a diorámán, amit persze mindenképpen meg akartam próbálni, de kétségeim voltak, hogy miből állítom össze őket és hogy azok mennyire fognak sikerülni, hiszen sajnos roncs készletet nem lehet kapni, ráadásul a roncsok elkészítése az egyik legnehezebb feladat egy makett készítő számára. Ha nincs miből építkezni, az pedig szinte kész rémálom. Néhány ötlet azért megfogalmazódott bennem, melyek közül pár végül testet is öltött. Hogy mennyire lettek jók, az persze már más kérdés, de azt gondolom megtettem, amit tudtam etéren. A filmen látottakhoz való hűség azt gondolom a roncsokat illetően viszont még erőteljesebb csorbákat szenvedett.

A dioráma építését azzal kezdtem, hogy szétvágtam két üres mosókapszulás dobozt. Sok kisebb szabálytalan alakú darabot vágtam ki belőle, majd a doboz oldalainak a peremét is levágtam. Ezután kivettem egy másik makett készletből az ahhoz tartozó makett állványát. A dobozból levágott egyik alaktalan enyhén ívelt darabot pillanatragasztóval rögzítettem az állvány hátuljához, majd a levágott oldal peremeket kétfelé vágtam és hozzá ragasztottam az állvány oldalainak kétfelől, összesen négyet, majd a végén még igazgattam ollóval kicsit rajta. A tervem az volt, hogy úgy nézzen ki, mintha egy függőleges és az ahhoz rögzített vízszintes merevítő bordák lennének egy nagyobb hajó leszakadt darabján. Mikor ez megvolt, a hajó falának szendvics szerkezetét is érzékeltetnem kellett. Ezt úgy oldottam meg, hogy egy vékonyabb acél huzalból megfelelő hosszúságú darabokat vágtam le és hozzá ragasztottam a már elkészített darab hátuljára rácsozatszerűen, majd egy ritkán szövött fém hálóból kisebb darabokat vágtam ki és azokat is ráragasztottam úgy, hogy néhol túllógjanak, mint az acél huzalok is, végül ezekre ragasztottam a mosószeres dobozból kivágott másik darabot. Ezzel készen volt az egyik roncs darab, már csak festeni kellett.

A többi roncsdarabbal is nagyjából hasonlóan jártam el, a különbség néhány felhasznált alapanyagban volt. Sokminden volt köztük, pl. teás tartó kosárka fém pereme, illetve használt Burgerkinges pohár teteje, ezeket nem sorolom fel mind, a lényeg, hogy teljesen hétköznapi dolgokat próbáltam ötletesen felhasználni, hogy roncsoknak látszódjanak. És persze végül a makett készletben lévő Falcon állványát is roncsnak álcáztam. Bár így egy kicsit úgy néz ki, mintha fennakadt volna a Falcon egy hosszú roncsdarabon, de valahogy valaminek mégiscsak álcáznom kellett a diorámán és persze valaminek a levegőben kellett tartania a Falcont.

Erőteljesen rozsdás alkatrészeket szerettem volna, mint a filmen is volt. Ezért először lefújtam a roncsokat MIG Shadow Rust festékkel, majd MIG Old Rust festékkel, végül a széleken foltokban MIG Dark Rust színnel árnyékoltam és itt-ott MIG Light Rust Wash folyadékkal rozsda megfolyásokat, illetve világosabb rozsdafoltokat készítettem. Száradás után lefújtam MIG Heavy Chipping Effect folyadékkal, majd a Millenium Falcon alapjához is használt fehér-sárga-szürke színkeverékkel itt-ott foltokban szintén lefújtam. Száradás után víz és ecset segítségével foltokban koptattam a vele festett részeket.

A kisebb roncs darabokat a Bandai Falcon készletből fel nem használt darabokól állítottam össze.

A festést lényegében ugyanúgy készítettem, mint a többi roncs esetében, ugyanazoknak a festékeknek a felhasználásával. A különbség csak annyi volt, hogy ezúttal a teljes roncs részeket lefújtam a fehér-sárga-szürke keverékkel és két oldalt nagyon erősen, egyiknek-másiknak a tetejükön kicsit kevésbé koptattam és a MIG Light Rust Wash folyadékot csak a legvégén használtam.

Összesen 20 db roncs készült, a fentiek variálgatásával, illetve a hálót itt-ott külön is használva.

A dioráma alapját a Trumpeter egyik akril vitrine képezte, vagyis inkább úgy mondanám, hogy a második legnagyobb, ami kapható volt.

Az alapra körbe keménypapírt ragasztottam, majd elkezdtem a terep ráépítését. Fugázóval kezdtem. Ebből alakítottam ki lényegében az összes sivatagi dűnét, melyekbe két saroknál már belehelyeztem a nagyobb roncsdarabok közül hármat, majd száradás után Stone Texture – Desert Sand felhasználásával vékonyan fedtem. Ez egy amolyan gumiszerű fedőréteggé szilárdult. Leszedtem a papírt az oldaláról és némi igazítgatás után elkezdtem a pigmenttel befedni. Először bekentem pigment ragasztóval egy kisebb részt, majd rápergettem egy nagyobb ecsetről a pigmentet. Lassan haladtam, szinte cm-ről cm-re. Itt-ott befedtem pigmenttel néhány roncsot is, majd a kisebbeket is elhelyeztem a diorámán. Végül pedig felhelyeztem a Falcon makettjét a roncsnak álcázott állványára és készen is volt a kompozíció. Az eredményt elnézve szerintem egészen jól sikerült, egyetlen gond csak az, hogy a vitrin tetejét nem tudtam rátenni, ugyanis az állványon lévő Falcon magasabb lett annak tetejétől. Tekintettel azonban arra, hogy eleve egy vitrines szekrénybe kerül, így ezt nem gondolom hatalmas problémának.

Az egész kompozíció építése átnyúlt az idei évre. Ennek oka azonban nem a nehézségi fok volt, hanem nagyrészt a hozzá szükségesek beszerezésére való várakozás, kisebb részt pedig az, hogy nem volt időm minden nap foglalkozni vele. Ha minden együtt lett volna, akkor valószínűleg 20-30 nap alatt be lehetett volna fejezni, így azonban három hónap kellett hozzá.
MF-14
MF-14
MF-13
MF-13
MF-25
MF-25
MF-15
MF-15
MF-16
MF-16
MF-17
MF-17
MF-18
MF-18
MF-21
MF-21
MF-22
MF-22
MF-23
MF-23
MF-26
MF-26
MF-28
MF-28
MF-31
MF-31
MF-32
MF-32
MF-33
MF-33
MF-34
MF-34
MF-35
MF-35
MF-36
MF-36
MF-37
MF-37
MF-38
MF-38
MF-113
MF-113
MF-39
MF-39
MF-114
MF-114
MF-115
MF-115
MF-116
MF-116
MF-117
MF-117
MF-118
MF-118
MF-119
MF-119
MF-120
MF-120
MF-121
MF-121
MF-122
MF-122
2016.03.15.
Utolsó módosítás: 2016.03.16.
_DEL_Alfio, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció