Mini Ancsák

Antonov An-26 Curl, An-30 Clank, An-32 Cline, An-74 Coaler

1:288, Eastern Express
Pintér György - Múzeumi krimik Nemrég találkoztam az Eastern Express 1/288-as léptékű Ancsáival. A kis gépekkel szemben először szkeptikus voltam, azonban a dobozt kinyitva némileg ledöbbentem. A kis méret ellenére a doboz még átlátszó alkatrészeket is tartalmaz, sőt egy állóhely is van, ami talpként szolgálhat. Be is szereztem mind a négy készletet, ami a kezem ügyébe került. Ezek: An-26, An-30, An-32, An-74.
Az An-26-os már készen léptékéhez képest viszonylag részletes, körülbelül egy szebben sikerült 1/144 vadászgéphez hasonlítható, méreteiben is.
Vannak apróbb pontatlanságok, hiányok, ezek azonban könnyen és gyorsan orvosolhatóak. Az orr formája nem teljesen korrekt, amin némi csiszolás segíthet. A törzs-szárny átmenet felső része nálam kívánt némi csiszolást. A szárnyak külső része a valóságban is lefelé hajlik, ez azonban a maketten túlzottnak tűnt, ezért úgy ahogy volt, (nem melegítve!) kézzel óvatosan kicsit felfelé hajlítottam azokat. A hajtómű kiömlők nincsenek elkészítve, de maradék öntőkeret darab szeletre vágva gyors megoldást jelent. Én még elkészítettem a magyar gépek korai időszakára jellemző nagyméretű szálantennát. Sok minden részletet festéssel el lehet készíteni, ilyen például a segédhajtómű kiömlője a jobboldali gondola végén. Ott egyébként ici-picit csiszoltam a gondola végéből, hogy ne legyen hegyes... a futószárak utólag talán kicsit hosszúnak tűnnek, de én már nem törögettem le őket.
A mellékelt alap nagyon ötletes, azonban én a kiálló rögzítő tüskét eltávolítottam, a törzs alját tömítettem és a gépet ragasztással rögzítettem. Itt meg kell jegyezni, hogy az Ancsa sok súlyt igényel az orrába, talán még ebben az esetben is.
A maketthez nagyon szép matrica van, ami több gép festését is tartalmazza, a festési útmutató viszont szegényes... Én egy magyar gépet készítettem a típus korai festésével. A felségjelek az eredeti szovjet csillag átfestésével készültek. Az oldalszámok 1/72 Revell matrica ívről az alsó "gyártmány sor" részeiből lettek kiollózva.
A többi makett öntőkeretei az An-26/30/32 esetében részben hasonlóak. Ez egyrészt jelent plusz alkatrészeket, másrészt kisebb gondokat is okoz...
Összességében a "mini-Ancsák" kis türelemmel, ügyes festéssel szépen elkészíthetőek. A tenyérnyi gépek igazi gyöngyszemek. Akár még ajándéknak is ideálisak lehetnek, az enyém is ilyen célra készült. 1500 forint körüli árukkal mindenki számára elérhetőek és ár/érték arányuk is korrekt. Csak ajánlhatom őket, különösen a magyar An-26, illetve a sok érdekes festés miatt.
IMG_5453
IMG_5453
IMG_5455
IMG_5455
An-26
An-26
An-30
An-30
An-32
An-32
An-74
An-74
An-74 keretek
An-74 keretek
An-30 keretek
An-30 keretek
2014.11.23.
piratvitorla, Kecskemét
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
zsozso1469
2014.12.02. 06:36:09
Gratulálok Zoli! Szép munka!
solyom
2014.12.02. 10:12:56
Szia!

Méretéhez képest egész korrekt makettnek látszik, és a kivitelezés is teljesen rendben van!
Talán csak a lényegről - az elkészült gépről - hiányolok több fotót!

BB
piratvitorla
2014.12.03. 17:23:38
Sziasztok!
Köszönöm szépen!
Azért nincs sok fotó, mert a fő cél a típuscsalád mini makettjeinek bemutatása volt, ezen kívül egy ennyire kicsi gépen egyszerűen nem nagyon van mit fotózni, nem adja vissza...
A fotón látható példány ajándékba készült, így már nincs nálam. A többi jelenleg eladó, de ha nálam maradna akkor elkészítés után elviszem valamelyik versenyre, például Szolnokra...
üdv
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció