Mirage IIIR - A franciák "szeme"

Dassault Mirage IIIR

1:48, Academy No.1630 (1987)
Géptörténet

A Mirage III gépcsaládot az 1950-es évek közepén kezték el fejleszteni és 1960-61-ben rendszerbe is állt a Francia Légierőnél. Később számtalan variánsa lett a gépnek, sőt néhány más géptipus is a Mirage III-ból származott (pl: az izraeli KFIR, Nesher, Barak stb.). A Mirage III bázisán több felderítő változatot is létrehoztak. A repülőgépek a Mirage IIIE sárkányát és a Mirage IIIC avionikáját örökölték, csak az orrukba a rádiólokátor helyett az OMERA kamerát építették, valamint 5 db fényképezőgépet is építettek az orbba, amelyek különböző szögben fényképezik a kívánt területet. Ez lett a Mirage IIIR géptipus. A repülőgépek megtartották a gépágyút, valamint a fegyverfelfüggesztő csomópontjaikat is. A Francia Légierő a két prototípuson kívül összesen 50 repülőgépet vásárolt, az első példányokat még 1961-ben megkapták. A géptípus több mint 20 évig volt a Francia Légierő első számú taktikai felderítő gépe.

Néhány technikai adat:
Fesztáv: 8,22m
Hossz: 13,85m
Magasság: 4,25m
Hajtómű: SNECMA Atar 9
Tolóerő: 59,41 kN
Max.sebesség:
tengerszinten: 1,14 M
11.000 m-en: 1,88 M

A makett

A kit 1987-ben készült ennek megfelelő a minősége is. Sorjával kevés helyen talákoztam, de azok viszont elég kényes helyeken vannak, beszívódással nem nagyon találkoztam. A panelvonalak negatívak, szépen vésettek és még szegecselést is kapunk, ahol kell. Az alakhűsége nekem megfelelő, de az az igazság, hogy nem vetettem össze az eredeti gép méreteivel. A kit egyébként 45 alkatrészt tartalmaz, és festési útmutatónak csak nnyit kapunk, hogy: light gray az alja, gray és dark green a teteje, úgyhogy a festéket nekünk kell kiválasztani.

Összeállítás

Ami rögtön feltűnik, ha alkatrészeket választunk le az öntőkeretről, az az, hogy rendkívül rideg a makett anyaga, így oda kell figyelni a leválasztásnál, mert könnyen törhet az alkatrész is.

Természetesen az összeállítást a kabinnal kezdtem volna, ha a kabin kialakítása csak egy kicsit is hasonlítana az eredetire. De nem hasonlít, így vagy magamnak kell legyártanom a kabin alkatrészeit, vagy feljavító készlet után kell néznem. Sajnos eddig még nem találtam ehhez a típushoz feljavítást, úgyhogy ha valaki tud ebben segíteni azt megköszönönném. Egyébként a kabin festéhéhez semmilyen segítséget nem kapunk, így marad a neten és szakirodalomban való búvárkodás, hogy normálisan ki lehessen festeni.

Ezek után az összeállítási útmutató alapján az orrfutót és a 6sz. panelt kell összeragasztanunk. Itt több vicces dolog is van. Az első az, hogy a futószárat egyben kapjuk az orrfutó kerekével.:) Hmmm, nyami. Aztán az orrfutó és a futószár is sorjás, ráadásul el is van görbülve. Aztán a végső csapás az volt, hogy szárazpróba keretében beleillesztettem az orrfutót az aknájába, majd ezt belepróbáltam a csipesszel összefogott törzsfelekkel, és maradt egy kb 5mm×18mm nagyságú téglalap, amin keresztül az üres gépbe belehet tekinteni. Baba...Úgyhogy itt vagy magam csinálok egy rendes aknát, vagy feljavítókészlet után nézek, mint a kabin esetében. Ha valaki tud ilyen készletet, kérem ismételt segítségét.

Aztán tüzetesebben áttanulmányoztam az összecsipeszelt törzsfeleket és rájöttem arra, hogy ugyan a gép orrába ki vannak alakítva a felderítő berendezés és fényképezőgépek ablakai, viszont nem kapunk semmilyen átlátszó alkatrészt az ablakok "betöméséhez". Úgyhogy itt is magam ura voltam, egy átlátszó műanyag doboz tetejéből vágtam ki megfelelő darabokat. Viszont ahhoz, hogy a majdani összeállított gépbe ezeket megfelelően beragasszam, le kellett vágni a gép orrát mind két törzsfelen, különben nem férnék hozzá rendesen később.
Itt tartok most az összeépítésben, ha előbbre jutottam majd jelentkezem.
Borító
Borít
Keret-01
Keret-01
keret-02
keret-02
keret-03
keret-03
keret-04
keret-04
átlátszó keret
átlátszó keret
matrica
matrica
orrfuto

nyalánkság 01
orrfuto
pilota

nyalánkság 02
pilota
rajz-01
rajz-01
rajz-02
rajz-02
2009.02.12.
Utolsó módosítás: 2009.02.14.
mogyi, Dunakeszi
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
warbirds
2009.02.19. 11:44:17
Szia! A levegőbeömlőknél vigyázz szerintem, mert nekem gyanúsan laposak azok a "kúpok"...
f2d
2009.02.19. 12:11:28
Szia!

Sajnos amint írod nem csak az alakja nem fedi a valóságot, hanem a méretei sem felelnek meg az 1/48-as méretaránynak. Egyébként ez a makett egy nagyon régi Fujimi átvétel. Többször megemlíted a feljavítókat, én kizártnak tartom, hogy ehhez a minden porcikájában rossz Mirage-hoz valaki gyártott volna is bármit.

Kitartó munkát a maketthez.
mogyi
2009.02.20. 16:46:59
Sziasztok!

Köszi ezt a kevés infót is. Hát igen azaz igazság, hogy festés gyakorló makettnek - pontosabban az új festékszóró pisztoly használatának elsajátításához - vettem ezt (és a párját a IIIC-t) 1000 HUF-ért. Csak hát ha az ember épít, akkor már normálisan csinálja, nem? De köszi a segítséget.

Üdv
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció