Múzeumi séták - Krakkó
Lengyelország egyik legszebb városa számtalan látnivalót kínál. Ha megcsodáltuk a Posztóház bazársorán az ezüst- és borostyánékszereket, a csodás óvárost, a Wawel lenyűgöző épülettömbjét a Visztula ölelésében, a templomokat, bolyongtunk a Schindler listája forgatási helyszínein, sok zlotyt átváltottunk műanyagra a Phantom makettboltban (Slowkowska 12-13, a Főtér északi végétől a Barbakán felé futó utca), tisztelegtünk Balassi Bálint emléktáblájánál a Főtér egyik sarokházánál, felkereshetjük a város hadtörténeti emlékeit is.

Akit az erődítmények érdekelnek, látogasson el a Kosciuszco Erődhöz. A Visztula Wawellel ellentétes partjáról, a 100-as és 101-es kisbusszal juthatunk ki az erődhöz. Téglából épült, régi szép épületkomplexum, amelynek közepén a lengyelek hatalmas mesterséges dombot emeltek. A tetejéről nem mindennapi kilátás nyílik: az erdős dombok közül előkanyargó Visztulára egyik irányban, és a varázslatos városra a másikon. Az erőd külső részei még bozóttal benőve, félig romokban hevernek, de a helyreállítás fokozatosan halad. A falakat repesztő növényeket már elkezdték kivágni, és előbukkannak a régi boltívek, kazamaták. Valószínűleg néhány év múlva még többet láthatunk majd. A helyreállított részekben már így is van viaszmúzeum a híres lengyel királyokról és főurakról, presszó, és régi lövegek kiállítva.

A többi hadtörténelmi emlékhelyhez a kiindulási pont a főpályaudvar. Az állomásnak a belvárossal ellentétes oldalán van a buszpályaudvar, csak ezen kell átvergődnünk, és máris eljutunk a Honi Hadsereg Múzeumához (Muzeum Armii Krajowej). Új létesítményről van szó, még csak három teremben vannak egyenruhák, zászlók és gyalogsági hadfelszerelési tárgyak, de figurákat készítők számára már így is érdekes lehet. Ráadásul ez is egy félig elhagyatott erőd központi részén van, és remélhetőleg terjeszkedik majd, kiegészülve új kiállítási elemekkel.

A vasútállomás előtti tér déli oldalán a belvárosból kifelé induló 4-es, 5-ös vagy 15-ös villamossal 5-10 perc alatt eljuthatunk annak a hatalmas parknak a sarkáig, amelyben a repülőmúzeum (Muzeum Lotnictwa) található. A villamosmegállótól még 10 perc gyaloglás a múzeum. Pár éve még egy elhagyatott, rozsdás vassal és törmelékkel teli gyárudvar mellett haladtunk, ma már elegáns lakópark van a helyén. A repülőmúzeumban számos I. világháborús gép van, sokuknak leszerelve a szárnya, hogy elférjenek. Van egy hatalmas repülőmotor-gyűjtemény az I. Világháborútól napjainkig, II. világháborús gépek, a Pzl P-11-től a Spitfire-ig, és a háború utáni korszak technikája napjainkig, köztük számos ritkaság. A múzeum területén nagyszabású építkezés folyik, így remélhetőleg új gyűjteményeket láthatunk hamarosan.

Mindezek a létesítmények a XX. század nyomasztó diktatúráiból öntudatra ébredő, hazáját és történelmét szerető nép gondoskodását és törődését tükrözik. A példa követendő.


Museum Walks - Cracow

One of Poland's most beautiful cities offers a number of sights. We should see the amber and silver jewellery in the Cloth House, the wonderful old town, the magnificent churches, the locations where the movie "Schindler's List" was filmed, the impressive complex of the Wawel in the embrace of Vistula River, and exchange many of our Zlotys for styrene in the "Phantom" Model Shop (12-13 Slowkowska Street, leading from the northern side of the Main Square to the Barbican). When we have done all that, we should visit the relics of military history in the city.

Those interested in fortifications, may start with Fort Kosciuszco. From the bank of the Vistula opposite Wawel we take bus no. 100 or 101 to access the fort. In the middle of the old fortress, built with bricks, the people of Cracow erected a high mound. From the top there is a splendid view, to Vistula, winding out of forest-covered hills on one side, and to the magnificent city on the other. The external parts of the fortress are still in ruins, but reconstruction has started, and in a few years time we will probably see more.

The starting point for the other museums is the central railway station. On the side of the station not facing the city centre there is the coach station. We need to find our way through it, and we are right at the entrance of the Home Army Museum (Muzeum Armii Krajowej). It is a new facility, exhibitions are restricted to uniforms, flags and infantry weapons and equipment arranged in three halls only, but it is also in the middle of a semi-abandoned military installation, and it is likely that they will add new exhibits to it. Those who make figures, are interested in uniforms, may find it interesting as it is now.

On the southern side of the square in front of the railway station we can take trams No. 4, 5 ore 15 to reach the corner of the huge park in which we find the aviation museum (Muzeum Lotnictwa). From the tram stop there is a short walk to the museum. A few years ago, one walked along the fence of a deserted factory, full of scrap iron and debris. Today, there is a middle-class housing estate in its place.
The museum has a collection of WWI aircraft, many of them are exhibited without their wings to fit into the hall. In the next hall there is a collection of aero engines from WWI to the present-day. One hangar contains WWII planes, Pzl P-11c, Spitfire Mk IX, Tu-2 and others. Outside we find post-war planes, including several rarities. There is a large-scale construction work going at the museum now, so we hope to see new exhibits soon.

All these museums reflect the loving care of a nation proud of its history, awakening to consciense after the depressing dictatorships of the 20th century. An example to follow.
A repülőmúzeum bejárata
A repülőmúzeum…
Nem mig arany, ami fénylik
Nem mig arany, ami f…
Migris
Migris
Halberstaedt
Halberstaedt
MiG 29
MiG 29
A svéd légierő ajándéka
A svéd légierő aj…
Vadászgépek, MiG csak a szem ellát
Vadászgépek, MiG…
L 60

A Fieseler Storch utódját a semmitmondó L-60 jelöléssel gyártották mint mezőgazdasági repülőt. 1:100-as léptékű makettjét a "baráti NDK-ban" készítették, és cigarettásdoboz méretű dobozkában árusították.
L 60
Pzl P-11c
Pzl P-11c
Spitfire Mk IX
Spitfire Mk IX
Belfegor

Ez a lengyel konstrukció kéttörzsű, kétfedelű, sugárhajtóműves felépítésével alighanem egyedülálló. A csehszlovák gyakorlógépeket hajtó sugárhajtómű köré építették, és nagy érdeklődést mutatott iránta a Szovjetunió is. A különös gép tudott repülni, ám igen gazdaságtalannak és drágának tartották, így karrierje rövid volt.
Belfegor
A Honi Hadsereg Múzeumának bejárata
A Honi Hadsereg Mú…
Fegyvervitrin
Fegyvervitrin
Zászlók és egyenruhák
Zászlók és…
Uniformisok
Uniformisok
Kosciuszco Erőd
Kosciuszco Erőd
2008.05.09.
vrauko
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
steky_huni
2010.02.15. 08:36:10
En hulye, a nyaron jartam Krakkoban es errol nem is tudtam. Tetszik a cikked . ;)
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció