Múzeumi séták - A brüsszeli Királyi Katonai és Hadtörténeti Múzeum
A brüsszeli hadtörténeti múzeum az 1910-es világkiállítás csarnokaiban kapott helyett, a Jubileum Parkban (Parc du Cinquantenaire 3, 1000 Brussels). A város központjától jól megközelíthető több busz- és villamosvonalon, metróval (Merode vagy Schuman vonal), de akár gyalog is, mert nincs messze.
A belépés ingyenes, a nyitvatartás a szokásos múzeumi rend: hétfő szünnap, egyéb napokon reggel 9-től 16:45-ig. Délben ebédszünetre a legtöbb részleg bezár, de a repülők csarnoka nem. Kávézó és - elsősorban szakirodalomra specializálódott - ajándékbolt tartozik a múzeumhoz.

A tematikus kiállítások áttekintik a napoleoni háborúkat, a XIX. század hadtörténetét, Németalföld különböző megszállóinak katonai történetét, és a XX. század haditechnikáját. Szerepelnek különböző páncélok, egyenruhák, katonazenekarok hangszerei és számos forrásértékű dokumentum.
A harckocsikat és páncélozott járműveket egy szögletes belső udvarban, főleg szabad téren, néhányat a fal mellett körbefutó tető alatt helyezték el. Láthatunk itt több Sherman-változatot, Panzer IV-et, Hetzert, T-34-est, Leopardot és több páncélkocsit.

A repülőgépek a fő csarnokban vannak, amely hatalmas ugyan, de a kiállítási anyag bősége miatt mégis kissé zsúfoltnak tűnik. Spitfire, Ju-52, DC-3, a belga légierő sugárhajtású gépeinek majd' mindegyike, a Starfightertől az F-16-ig, Phantom, Fiat G-91, A-26, Mosquito, Bristol Blenheim, Hawker Hurricane, MiG-23 és több helikopter képezik - a teljesség igénye nélkül - a legfontosabb kiállítási darabokat, de vannak I. világháborús gépek is, valamint számos alkatrész és roncsdarab.

Európa fővárosa számos látványosságot kíván, ne hagyjuk ki a barokk főteret sem, de ez a múzeum mindenképp megér egy látogatást.
blenheim
blenheim
Múzeumi csarnok
Múzeumi csarnok
Bejárat
Bejárat
alouette
alouette
Fiat G-91
Fiat G-91
F-86
F-86
F-16 és Caravelle
F-16 és Caravelle
A csarnok
A csarnok
Ju néni és a harcos sólyom
Ju néni és a…
Hurricane
Hurricane
Invader
Invader
Spitfire Mk. IX
Spitfire Mk. IX
Halberstaedt
Halberstaedt
Mirage
Mirage
MiG-23BN
MiG-23BN
Mosquito
Mosquito
Fairey Battle
Fairey Battle
Bren
Bren
Grant
Grant
Matilda
Matilda
Leopard
Leopard
Jumbo Sherman
Jumbo Sherman
Régi ellenfelek, békésen egymás mellett 1.
Régi ellenfelek, b…
Régi ellenfelek, békésen egymás mellett 2.
Régi ellenfelek, b…
Staghound
Staghound
RF-4 Phantom
RF-4 Phantom
2008.04.04.
vrauko
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
halaci
2008.04.07. 07:48:58
Nagyon jó kis ismertető lett, jellemzően az ilyen "apró" múzeumokról alig van információ, mindenhol csak az ismert tematikus gyűjtemények (Munster, Saumor, Bovington, stb.) szerepelnek. A Grantről nem csináltál véletlenül több képet?
vrauko
2008.04.07. 10:49:41
Sajna nem. Keréken 60 percem volt a múzeumra, ezalatt csináltam 186 képet, ami percenkénti 3-as átlag felett van, cserélgetve az átmelegedett akksikat a gépben. Rémlik, hogy Londonban csináltam többet a Grantről (Leeről?), mert ott ki volt vágva az oldala és így látszott a belseje is, de de azt elő kellene keresgélnem valahonnan.
halaci
2008.04.07. 14:42:11
Az szép teljesítmény! Ha egyre gondulunk az IWM-ben, az is Grant, csak a parancsnoki változat a kamu ágyúval. Az sem lenne rossz, én sajnos a lányomnál felejtettem ostoba módon a gépet, mikor ott voltam. Az Academy kitjébe akarok majd beruházni, bár a futómű körüli marháskodásuk nagyon dühít.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció