Na, még egyszer: MiG-17F!

Mikojan-Gurjevics MiG-17F Fresco

1:72, AZ model No.AZ7330 (2010)
Pintér György - Múzeumi krimik Pár éve már megpróbálkoztam a MiG-17F makettjével. Az a Dragon/Italeri gyártmánya volt. Aztán volt a Bílek „A” változata és most itt az AZ készlete(i). A cseh gyártó nagyon szorgalmas volt. Öt különféle csomagolásban és persze matrica készlettel dobozolta ugyanazt a makettet. Mivel minden, beleértve a kínai változat a Senjang F-5-öt is ugyanazokat az alkatrészeket, (58 szürkét és 1 átlátszót) tartalmazza, megállapításaim az össze AZmodel MiG-17F-re vonatkoznak ebben a méretarányban.
A közepes grafikájú, doboz, melyen, egy győztesen távozó zöld-ezüst festésű észak-vietnámi MiG hagyja ott a legyőzött F-4Phatomot, celofán zacskóba csomagolt öntőkereteket, egy külön csomagolt kabintetőt és egy matricalapot rejt. A matricaválaszték vietnámi gépekre szóló, hisz a makett fantázianeve „Fresco-C over Vietnam”. A lapon egy gépre elegendő felségjelet, négy különféle festésű géphez tartozó lajstromszámokat és egy többszörös légi győzelmet jelölő vörös csillag halmazt kapunk. Mellette két szürke öntőkereten az említett 58 alkatrész. Az anyag lágyabb, mint a megszokott makett-alapanyagok. Itt-ott sorja, nem sok, a függőleges vezérsík éle kissé bizonytalan, hullámos. Öntéshiba? Persze jól javítható. Néhány alkalmatlan helyre került öntőtüske színesíti a délutánt. Egy nagyon kellemetlen hibát elkövettek a makett készítői. Kellemetlen és csúnya. A szárnyak alkatrészbontása eléggé szerencsétlen. Több okból is. Az egyik alkatrész kiadja csaknem az egész szárnyat, de alul, a futómű aknától kifelé kapunk egy betoldást. Ennek valójában semmi szerepe nincs, jobb lett volna, ha egyszerűen, vízszintesen elvágva készítik el, de nem! Az, hogy a betoldás befogadására elkészített mélyedésbe belefolyt némi műanyag és az onnan ki kell bányászni, valamint, hogy három kivető tüske maradványaival kell megküzdeni, nem gond. A gond, az, hogy ez a betoldás éppen keresztben vágja át a féklapokat. Ennek a plusz „ároknak” az eltüntetése komoly munka, jó elvégzése több idő, mint a további összes.
A más maketteknél megszokottaknál alaposabb az fülke berendezése. Hogy a műszerfal elosztása valós-e, azt hagyjuk. A kidolgozás, a kétoldali panelek elkészítése szép, jól elkészíthető. Ráadásul a két oldalpanel annyira vaskos, hogy valószínűleg kevesebb súly kell majd a makett orrába. Persze, ha a kabinbelső befér a törzsbe.
A főfutók szára eléggé drabális, ráadásul, ha nem is nagyon, de az öntéskor a két szerszám elcsúszott egymáson. Ez nem csak az én emlékezetemben, hanem az amúgy apró alkatrészeken is mély nyomokat hagyott.
Nagyjából ennyi, ami a doboz kibontásakor látszik. Az építésről majd a maga idejében szólok. Mindehhez a hibahalmazhoz a makett ára elégé durva a maga 5500 Ft-os magasságával. Persze, ez nem a Makettshop hibája! Más oldalakon körülnézve az euróban, cseh koronában megadott árral teljesen azonos. Ezekkel a hibákkal kb. a felét éri. Viszont ebben a méretarányban ritka típusról lévén szó egyszer elmegy.
Aki szereti a kihívásokat, vágjon bele! Jó mulatást!
(A mellékelt képek a http://www.azmodel.cz/product_info.php?products_id=562&language=en oldalról származnak.)

Pintér „Miggyuri” György
MINIMÁNIA Makettépítő Kör
dobozgrafika
dobozgrafika
öntőkeret1
öntőkeret1
öntőkeret2
öntőkeret2
2016.09.04.
Utolsó módosítás: 2016.09.12.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
pmheros
2016.09.12. 10:49:36
Üdv!

Ezt az elemzést jól kiegészíti az AZmodel M?ig-17PF -ről megjelent cikk http://makettinfo.hu/index.php?jobb=MiG-17PF&&hash= . Érdemes a két bemutató részleteit együtt kezelni. Ide is csak ugyanazt tudom írni mint a PF verzióhoz: hatalmas hiba a szívócsatorna teljes hiánya, enélkül nagyon kiábrándító a "csöves" gép. Csak az osztó elem az elejébe magában igen kevés.
Miggyuri
2016.09.12. 11:15:10
A csatornát én saját erőből szoktam pótolni, mert tényleg kiábrándítóan üres a törzs. Ráadásul így lényegesen kevesebb súly kell, hogy orrnehéz legyen a makett.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció