Nosztalgia

Grumman F-14A Tomcat

1:144, Italeri-Dragon No.871
Pintér György - Múzeumi krimik Első –és remélem nem utolsó- cikkem egy klasszikusról szól.
Kb. 17 évvel ezelőtt kezdődött minden, mikor egy szombat délután szüleimmel megnéztük a Top Gun-t. Máig emlékszem az érzésre, kisgyerekként ámultam és bámultam, ott, abban a pillanatban beleszerettem a katonai repülőgépekbe, de különösen az F-14 Tomcat-be.

Nem sokra rá egy technika órán bejelentették, hogy szeretnék, ha megismerkednénk a műanyagokkal, majd ki-ki lehetőségeihez mérten vett kisebb-nagyobb makettet a gyerekének,és ezeket órán összeraktuk.
Az én drága jó Anyám egy Italeri 1/144-es Tomcattel lepett meg, ami már azért is nagy dolog volt, mert fogalma sem volt, hogy én a Top Gun óta a Tomcatek szerelmese lettem. Sajnos a makett úgy sikerült, mint (gondolom én) minden kezdő tizenéves első makettje. Igazából már nem is emlékszem rá, az egyetlen,ami azóta is megmaradt, az a dobozon lévő rajz, ez a mai napig a zseniális kategóriában van nálam.

Persze azóta tudom, hogy a valóságban ez a gép nem volt akkora ász, mint ahogy azt a mozivásznon bemutatták, ettől függetlenül én továbbra is a világ legszebb repülőjének tartom.

Ezt a kis csöppséget pár hete fedeztem fel a Vaterán. Mikor megláttam a fotót a dobozról,egyből megdobbant a szívem, licitáltam, majd pár nap múlva nevetséges 800,-HUF-ért kezemben tarthattam életem első makettjét.

A nosztalgikus élmények megrohamozása közepette a dobozt percekig csak forgattam,mielőtt kinyitottam volna. Az alkatrészek remekül illeszkednek egymáshoz, a kis méret ellenére a felületek részletgazdagok. A törzs ragasztása után tényleg az volt az érzésem, hogy egy összement 1/48-ast tartok a kezemben. Láttam jópár éve a Revell egyik 1/144-es F-14-ét, az nálam a nevetséges kategóriába tartozott.

Az egyetlen dolog,amivel nem vagyok kibékülve,az a pilótafülke. Azok után, hogy ekkora hangsúlyt fektettek a finomságokra,nem értem, hogy miért kellett ilyen ormótlan, egybeöntött pilótafülkét kreálni. Arról nem is beszélve, hogy ha már így alakult,legalább a műszerfalat kidolgozhatták volna.

A fő alkatrészek szárazpróbáját követően nekiláttam tömíteni és csiszolni. Jelen pillanatban itt tart a dolog, a továbbiakról még beszámolok.
doboz
doboz
doboz hátulja
doboz hátulja
alkatrészek
alkatrészek
törzs felső
törzs fels
törzs alsó
törzs als
orr
orr
függőleges vezérsíkok
függőleges vezérs…
fegyverzet/póttartályok
fegyverzet/póttart…
kabintető
kabintet
crew
crew
kerekek
kerekek
matrica
matrica
hiányzó műszerfalak
hiányzó mű…
száraz próba 1
száraz próba 1
száraz próba 2
száraz próba 2
2012.12.27.
korenpityu, Nagytarcsa
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Zoli
2013.01.01. 15:43:46
Szia,
Sok sikert hozzá! Én a kezdetekkor nagyon sok 144-es repülőt begyűjtöttem. (Nem ezekkel kezdtem, előtte volt néhány más is, pl 72-es léptékűek, de akkor még azt se tudtam, hogy eltérő méretarányúak...) Pár órába telt csak az összeépítés, majd amikor megtudtam, hogy festeni se ártana ezeket, akkor a matricákat körbemázolva lefestettem mindet... Ez volt az egyik első 144-es kitem, és a dobozgrafika miatt is imádtam. Ez bő 20 éve lehetett, szóval ettől a kittől nem kell sokat várni, ennek ellenére szerintem külsőleg elég szép.
Úgy tudom, a Revell gyárt újabb 14-est is, ami sokkal szebb. Egy barátom legalábbis épített egy iránit belőle, az nagyon jól sikerült. Én viszont azóta már csak 72-eseket gyűjtök, így ezt se fogom újra megvenni. De Neked sok sikert és kitartást! És lécci majd egy kicsit jobban részletezd a cikked (futóművek, kiömlők, fegyverek stb), egyébként jó lesz!
z
ecsetes
2013.01.01. 18:45:27
Szia!
1/144 -es méretarányban ne várj túlzottan kidolgozott műszerfalat, jó ha egyáltalán van. A "részletgazdag felületek" őszinte mosolyt csalt az arcomra, és a finomságokat is keresem (amikre akkora hangsúlyt fektettek) :) Örülök a lelkesedésednek, ha készen lett töltsd fel a képeket a gépről! További jó munkát!
Ui.: Azért legközelebb nyugodtan próbálkozz 1/72-es méretaránnyal. Itt a cserebere fórumon is találsz elérhető áron.
Lapidus
2013.01.01. 18:45:31
Első ránézésre a revelles "black tomcat" finomabb kidolgozású kicsit, bár én pont azért utam meg, mert pik-pak összeraktam és ahogy jött úgy el is ment a varázsa... kb. egy éve porosodik a polcon festésre várva : D
korenpityu
2013.01.04. 01:01:46
Huh, úgy érzem kicsit elragadtattam magam:)
Őszintén szólva nekem az egyetlen 144-es Tomcat emlékem ez és egy Revell volt, asszem talán a Tophatters század matricáival. Nemigazán találom már a neten sem, de arra tisztán emlékszem, hogy ultragagyi volt.
Ahhoz képest ez az Italeri csúcs.
Viszont... most utánajártam a Revell Black Tomcatjének és hát valóban -ég és föld a különbség. Kicsit ámulok és bámulok, hogy mik vannak 144-ben, ezidáig 48-ban utaztam, 72 valahogy kimaradt az életemből.
Ha ezt befejeztem a következő tuti a Black Tomcat lesz:)
kiskulics
2013.03.20. 22:08:39
F-14A Tomcat.. Kedvencem..Ráadásul a "The Sundowners" Istenem mekkorát dobbant a szívem! Épp most az elmúlt hetekben áltam neki az Academy 1/48 as kitjének,mivel jelenleg idő milliomos vagyok elég jól,gyorsan haladok vele.Kíváncsi vagyok h mi lesz a madaradból!! :) Sok sikert hozzá!(kíváncsi lennék a véleményedre az enyémet illetően) Továbi jó makettezést!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció