Amerikai ábrándkép

McDonell Douglas F-4S Phantom II

1:72, Italeri No.170
Egy kis típusismertető

Az F-4S program keretében a Haditengerészet és Tengerészgyalogság F-4J gépeinek élettartamát növelték meg. A kiválasztott gépeket szétszerelték, alaposan átvizsgálták, az összes elektromos kábelt és hidraulikus csövet lecserélték, továbbá megerõsítették a sárkányszerkezetet és a felfüggesztési pontokat. A gépek új digitális tűzvezető rendszert, új rádiót, illetve egyes példányok ARN-118 TACAN rendszert kaptak. A modernizáláson átesett 265 db F-4S addig maradt rendszerben, amíg a Tengerészgyalogságnál az F/A-18 Hornet, illetve a Haditengerészetnél az F-14 Tomcat ki nem váltotta.

A makett

Régi kit új dobozban - talán így lehetne tömören jellemezni ezt a makettet. De azért nézzük egy kicsit részletesebben.

A dobozt kibontva két szürke és egy átlátszó öntvénnyel találjuk szembe magunkat. Első pillantásra kiderült: pozitív panelos a gép teljes felülete. Ebből adódóan lesz vele munka. Ennek ellenére (legalábbis szerintem) egy szép makett.

A kabin meglehetősen egyszerű, semmi „luxust” nem tartalmaz, viszont könnyen kifesthető a műszerfal és az oldalkonzolok. Az ülés jó alapot biztosít, de be kell hevederezni.
A törzset két félből kell összetenni, illeszkedése jó. A szárnyakat ugyancsak két félből kell elkészíteni, de nem kell külön bajlódni a külső szárnyrész beállításával, azt gyárilag egybeöntötték, és megfelelő szögbe hajlították. A szívócsatornák belső falait csiszolni kell, mert ott látszódik a kilökőtüskék nyomai. Szépre sikerültek a futóműaknák és a futószárak , minden lényeges megtalálható rajtuk,hasonlóan jól néznek ki a hajtóműkiömlők is. Az átlátszó alkatrészeket külön csomagolva mellékelték, alakhűek, víztiszták, nem torzítanak, viszont karcosak egy kicsit. Fegyverzet terén megkapjuk a gép egyszeri légiharc javadalmazását: Négy AIM-7 Sparrow és négy AIM-9 Sidewinder-t, ezek mellé még mellékeltek 3 póttartályt is.

Festésileg két gép közül választhatunk:
Egy 1983-as, az Amerikai Haditengerészet jelzéseit viselő, és egy 1987-es, az Amerikai Tengerészgyalogság kötelékébe tartózó gép közül lehet választani.
Itt van a legnagyobb hiányossága a makettnek: nem kapunk külön folttérképet, csak abból tudunk dolgozni, amit a doboz hátuljára mellékeltek, illetve pluszba keresett képekkel tudjuk kiegészíteni a festést.

Ahhoz képest, hogy nem mai kit, és meg vannak a maga hiányosságai (kabin egy kicsit elnagyolva és az előbb említett festés), mindenképpen érdemes beszerezni, mert egy kis munkával egy nagyon szép gépet építhetünk 72-es léptékben (főleg, ha zárt kabinosra készíti az ember, mert akkor nem töri meg a gép szép vonalát).

Végeztem eme makettommal, nem lett túl szép a végeredmény, de sokat tanultam ebből is.
A doboz
A doboz
Őntvények
Őntvények
Őntvények - A
Őntvények - A
Őntvények - B
Őntvények - B
Átlátszó alkatrészek
Átlátszó alkatré…
matricalap
matricalap
Ősszeállitási rajz
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 1
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 2
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 3
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 4
Ősszeállitási…
Ősszeállitási rajz - 5
Ősszeállitási…
Festésvariációk
Festésvariációk
F-4S

US NAVY VF-301
F-4S
F-4S MARINES

Sajnos a U.S Marine Corps VMFA-232 századának gépéről nem találtam fotót, de a festése megegyezik az alábbival.
F-4S MARINES
A kész gép
A kész gép
2008.08.22.
Utolsó módosítás: 2008.10.31.
Hunyo, Kecskemét
Bázis Makettklub Kecskemét
Köszönet a képekért a www.airliners.net-nek.
Pintér Árpádnak a segítségért és Papp "Levix" Leventének a festéssel kapcsolatos információkért.
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Levix
2008.09.03. 21:50:05
A megadott színek és a festésminta nem stimmel így igaz. A régi dobozon még volt felülnézet. Ajánlom a témában a http://makettinfo.hu/index.php?jobb=forum/article_list.php&&hash= Ferris festésről írt cikkemet. A második mintánál ez a gép lehet, hogy sötétebb festést horodott sok Marines társához hasonlóan, a berakott fotón a gép viszont a szabvány TPS festéssel lett festve. Részletek irán emailban érdeklődhettek pls@freemail.hu. Üdv. Papp Plasticwings Levi Levix
Hunyo
2008.09.04. 07:00:06
Szia!!!

Köszi az információt, ez sajna Italerinél szokás, hogy nem jó színeket ad meg...Olvastam a Ferris Festésről írt cikkeidet, nagyon tetszett.

Üdvözlettel: Hunyadi "HUNYO" István
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció