P-51 Razzle-Dazzle

North American P-51 Mustang Razzle-Dazzle

1:72, Academy No.12401
Pintér György - Múzeumi krimik Rég szerettem volna különleges festésű Mustangot építeni. Kis nyomozás után találtam a zebrafestésű vadlovat, Papp Levente Makettinfós cikkében. (ld lenti hivatkozást.)
Razzle-Dazzle, röviven:
Az I. világháború korai szakaszában a brit haditengerészetnél rájöttek arra,hogy a hajók elrejtéséhez nem lehet megfelelő színt vagy színkombinációt találni, mivel a tenger és az ég színe mindig változik. A brit Norman Wilkinson, aki festőművész is volt egyben, a kubizmusból ismert Dazzle-art -ot igyekezett adaptálni a hajókon. A nagy kontrasztkülönbségű színek (Razzle-Dazzle = csiri-csáré; szabad fordításban) használatával hamis éleket képeztek, ezzel a hajónak hamis orrvonalat és téves haladási irány illúzióját kölcsönözték. Így jelentősen megnehezítették a tengeralattjárók dolgát, mivel a sebesség és az irány megbecslése is gondot okozott. Így már könnyebben előfordult, hogy a torpedó célt tévesztett.
Ezt egy idő után megpróbálták több repülőgéptípuson is alkalmazni. Ilyen irányú törekvés mindkét világháborúban volt. Részben a légvédelem, részben a közelharc során az ellenfél megtévesztése lett volna a cél. Amikor csak egy pillanatra villan fel az ellenfél, akkor nagy jelentősége van az optikai csalódásnak, amit a hamis árnyékok, hamis élek okoznak. Ha sikerül elérni, hogy az ellenfél tévedjen a haladási irány tekintetében, vagy abban, hogy a gép hogy áll, akkor abból nagy előny keletkezhet egy fordulóharcban. Ennek megfelelően a II. vh-ban több repülőgépet is zebrásítottak. Így került sor egy P-51A (A-36) repülőgép átfestésére is. Ez csak egy kísérlet volt, tehát a csíkos Mustangból egy példány létezett, és vele is tesztrepüléseket végeztek csak, harctéren nem járt. A hozzá fűzött reményeket csak mérsékelten váltotta be, így a Razzle-Dazzle Mustangot visszafestették az eredeti oliva színre. (Tegyük hozzá, hogy egy ilyen festés fenntartása nem egyszerű feladat.)
Viszont a Razzle-Dazzle napjaninkban is fellelhető. Folyománya a Ferris-festésként ismert kísérlet-sorozat, amit Papp Levente jól feltárt, és gazdagon illusztrált fotókkal itt a Makettinfón. De ezen túl a képek közt láthattok egy dél-afrikai csíkos házat is. Új fejlesztésű autókon is használják, ha tesztútra viszik őket. Így hamis hűtőmaszkokat, téves lemezillesztéseket, fals éleket adnak az autónak, ami a konkurencia dolgát eléggé megnehezíti. A Mercedes kamionjainál tudom, hogy alkalmazzák, de ha jól emlékszem, akkor a Opel az Astra G-t is csíkosan vitte tesztútra.
A végére hagytam, de a csíkozást nem mi találtuk fel. Természetanyánk ilyen köntösbe öltöztette a zebrát, de az okapinak is jutott legalább egy csíkos zokni..... és a tigris sem véletlenül csíkos.

Csíkozáshoz az Academy P-51A (North Africa) készletét gondoltam felhasználni. Nem kellet a készletben csalódni, a megszokott finoman vésett panelvonalakkal és minimális sorjával lehet csak a dobozban találkozni. Az építés során különösebb gond, vagy nehézség nem volt, tömíteni alig kellett, inkább csak a ragasztási varratok eltűntetéséhez használtam fel egy kis pasztát....
A kabinbelsőben semmi extra, a megszokott Academy stílus. Jól néz ki, de a tuningnak is van hely.

A festést az olivazöld alappal kezdtem. Erre került a fehér, majd következett a maszkolás a fekete mintához. Úgy számoltam, hogy ez elég időigényes lesz. Tévedtem, még annál is tovább tartott... Miközben másoltam a fotóról, átéreztem, hogy a fekete-fehér minta, mennyire zavaró tud lenni. Elsőre egyszerűnek tűnt a dolog, mert csak a fekete foltokat kellett kivágnom. Aztán egy fél órás vagdosás múltán már azt sem tudtam,hogy mit kellene kivágnom.... Érdekes volt, de nagyon, de meggondolnám, hogy mégegyszer belevágjak-e.
A maszkolás eltávolítása után volt egy kis hibajavítás, és kész is lettünk. Koszolni és koptatni nem akartam, tekintve, hogy a festés keveset volt használatban.

Maga az Academy-makett nagyon kezes, azt csak ajánlani tudom. A csíkos festés szerintem nem egyszerű. Ha ne adjIsten mégegyszer belevágnék, már lehet, hogy máshogy csinálnék pár dolgot.
A készletben van még egy "Follow me!" Willis Jeep, utánfutóval.

Köszönöm a figyelmeteket!

Ui.: Az én készletemhez két összerakási útmutatót csomagoltak. Ha valakinek nem "jutott", akkor jelentkezzen, szívesen odaadom.

Források:
http://www.core77.com
http://www.ww2aircraft.net/forum/aircraft-picture-requests/request-need-pics-b-w-p-51-experimental-splinter-camo-12255.html
http://makettinfo.hu/index.php?jobb=A_Ferris-festes_-_1._resz&&q=ferris%20fest%C3%A9s&hash=
DSCF1128
DSCF1128
DSCF1127
DSCF1127
DSCF1129
DSCF1129
DSCF1130
DSCF1130
DSCF1132
DSCF1132
DSCF1133
DSCF1133
DSCF1136
DSCF1136
DSCF1137
DSCF1137
DSCF1134
DSCF1134
__41-37320_m_before razzle-dazzle

Az eredetei festéssel
__41-37320_m_before…
__41-37320_i
__41-37320_i
razzledazzle

http://www.core77.com
razzledazzle
razzle3

Zebra-ház
http://www.mahala.co.za/art/razzle-dazzle/
razzle3
YACHTDAKISJOANNOU1
YACHTDAKISJOANNOU1
Dazzle031

http://p47.kitmaker.net/modules.php?op=modload&name=Sections&file=index&req=viewarticle&artid=1167&page=1
Dazzle031
Brewster F2a
Brewster F2a
BT-1
BT-1
sb2u2
sb2u2
tbd1
tbd1
2012.06.02.
Utolsó módosítás: 2012.06.05.
cserbal, Budapest
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
piratvitorla
2012.06.06. 08:08:05
Szia
Szép és érdekes lett!
Én egyébként anno pont az álcafestésekről (is) írtam a főiskolai szakdolgozatomat.
Új dolog számomra az autós vonatkozás...

Nem láttam az adatlapodon az email címedet. Van egy ilyen roncs makettem felújításra és szeretnék élni a felajánlott lehetőséggel... Sőt a maradék matrica is érdekelne. Cserébe valami hasonlót tudok felajánlani - ha érdekel...
piratvitorla@freemail.hu
piratvitorla@citromail.hu
üdv
Zoli
cserbal
2012.06.06. 09:13:51
Szia!

Köszönöm szépen!
A Mercedes kamionjait nemrég hallottam a National Geographic \"Gyáróriások\" sorozatában. Az Astráról meg csak dereng egy kép, de sehogy sem lehet fellelni a neten.
Az e-mail-címem:
balage981_kukac_yahoo_pont_com
Pótoltam az adatlapom ebbéli hiányosságát. Köszi, hogy szóltál érte.
Az útmutatót és a matricát le-e-mail-ezzük.

Üdv

B
Gotha
2012.06.07. 09:33:55
Nagyon jó összefoglaló, érdekes. A merci kamionost én is láttam, vannak itt autókról is érdekes képek, némelyik szemkápráztató. http://www.atimetoget.com/2010/06/razzle-dazzle.html
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció