Páncélozott terepjáró a pesti utcán - 1946 tavasza
1:72
Már befejeződött a világháború. Rengeteg fegyver maradt szerte-széjjel. A közbiztonság gyenge lábakon állt. Vetkőztetők, csempészek, feketézők után kutattak a korabeli rendőrség tagjai. Az éles helyzet megkövetelt rendkívüli intézkedéseket. Létrehozták az R-csoportot. Ez az azonnali csapás, üldözés, razziák végrehajtásának csapata volt. Tagjai gyakran civil ruhában vettek részt a bevetéseken. Mivel gyakran ütköztek fegyveres ellenállásba, járműveik egy részét, egyes, kritikus helyeken páncéllemezekkel erősítették meg. A szélvédőre is került lemez. Hogy ezen ki lehessen látni, két különböző méretű, lőrésszerű ablakot vágtak rá. Ezeket a nyílásokat befedték vastag - talán golyóálló - üveggel. Maga a szélvédő-védő lemez leereszthető és felvonható volt, mint a középkori várak felvonóhídjai. Hidraulika, pneumatika? Á, dehogy! Két, a szélvédő felső keretén átvetett madzaggal vagy dróttal lehetett mozgatni.

Egy 56-os oldalon találtam képeket. Ezeken szedett-vedett egyenruhában vagy éppen civilben lévő emberek álltak több, láthatóan szemlére felsorakoztatott terepjáró mellett. A terepjárók hűtőjén és szélvédőjén fémlemezek. Elkezdtem nyomozni. Fóti Andor egyik könyvében találtam egy mondatot: „A Mária Valéria telep mellett kilőtték az R-csoport egyik páncélozott vipponját.” Sokáig ennél többre nem jutottam. Végül eljutottam a rendőr-múzeumhoz. Ide írtam e-mailt. Rövidesen sok infó jött ugyanezen az úton. Köszönet érte Bőcs Úrnak! Ő hívta fel a figyelmemet a járművek motorházán látható jelvényre, a fehér körlapba rajzolt háromágú kék csillagra.

Nos, a feladat adott volt. Megpróbálom megépíteni ezt a fura járművet. Az Italeri Weapon Carrierjét vettem alapul. A makett könnyen megépíthető. Persze nem árt figyelni az összeállítási rajzot!
A „sufnitunningot” egy sztirollapból oldottam meg. Szükség volt egy szélvédőt takaró lemezdarabra, két, a sárhányók mögé kerülő, hajlított lemezre, melyek az amúgy nyitott kabinban ülőket védték. A kocsi elejére egy zsalurendszer került, mely a hűtő épségére vigyázott. Ez hasonló volt a BTR-152-esek zsaluzatához.

A járművek színéről nem kaptam adatot. A képeken látszott, hogy a jármű és a páncélozás legalábbis más árnyalatú, vagy más színű. A platót valójában is ponyva takarta. Ezt egy papírzsebkendő feláldozásával oldottam meg.

Miután elkészült a makett, megpróbáltam valamiféle környezetbe elhelyezni. Egy bútorlap-darabra készítettem egy üres telket, egy Pál utcai fiúk dizájnt idéző deszkakerítést és triplex kartonból egy csíkot vágva járdát és kocsibehajtót készítettem. Az utca macskaköves. Így egy kartonlapot ragasztottam fel, majd szikével bevéstem a kockaköveket. Nem unatkoztam. Az utcát temperával színeztem.

Figurákat is találtam. A Caesar Minature készletéből, francia ellenállókat képeztem át R-csoportos rendőröknek. Innen került ki a sarokba szorított és elfogott fegyveres bandita is.

Nos, így sikerült.
minfo1

Ő a páncélozott "vippon".
minfo1
minfo3

akció!
minfo3
minfo6

elfogás
minfo6
minfo5

a palánkon innen
minfo5
2008.07.24.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció