Panzer I ausf B, Dragon módra

Panzerkampfwagen I Ausf. B

1:35, Dragon No.6186
Pintér György - Múzeumi krimik 2007-11-29
Ez az első "komoly" makettem, amiben már olyan ördögi praktikáknak is jutott hely, mint például a fotomaratás, amihez eddig még élőben nem volt szerencsém. A készletet még áprilisban vettem, hirtelen felindulásból, és mint ilyenkor lenni szokott, jó drágán is (késő bánat), de eddig nem bántam meg. A perthmilitary-s leírás alapján ez egy késői modell, 6.a vagy mi, de mivel nem ahhoz az irányzathoz tartozom, amelyik minden csavar évjáratát számon tartja, és szigorú történelem- és korhűséggel rögzít egy-egy járműről egy "képet", így ennek nem tulajdonítottam nagyobb jelentőséget a helyszín és az évszám kiválasztásakor.
Mivel ez a készlet még nem rendelkezik a magic track nevű csodás találmánnyal, így mind a kétszázvalahány lánctalp-szemet egyesével kell leválasztani a keretről, igen óvatosan, mert nagyon aprók, és a letüdőzés veszélye mellett még az anyag törékenysége is erősen fenyegeti a makettező mentális stabilitását. Lásd a fotót az egyforintossal párban.
Hasonló idegőrlő feladat a fotomaratott Notek-lámpa, és a tartóelem elkészítése is, elbíbelődtem vele néhányszor fél órát, mire készen lett. De leszámítva azt a nyolc órát, amit a lánctalp megtisztogatása igénybe vett, és a már említett fél órákat, amíg fél milliméteres rézdarabkákat próbáltam összeragasztani visszafolytott lélegzettel, a makett gyorsan halad. Az illesztések pontosak, sorja szinte nincs is, és a felületek szépek, a hegesztési varratokkal együtt mutatós lesz majd a kis drága, ha elkészül.
Saját "feljavítás" annyi van (egyelőre) rajta, hogy az első fényszórók vezetékelését 0,2mm-es rézdróttal magam oldottam meg, miután lecsiszoltam a Dragon által odaálmodott, ám az eredetire nem hasonlító vezeték-imitációt. Szintén lásd fotók. További feljavításnak minősül, hogy a láncvédő lemezt, amit a Dragon meglehetősen vastag műanyagból önt ki, némikétt átszabtam. Ennek oka az volt, hogy ha már 8 órám beleöltem a lánctalp kidolgozásba, akkor legalább látsszon is belőle valami, másfelől viszont a neten talált fényképek közül egyes egyedül a parádékon készült felvételeken van teljes láncvédő, a vékony lemez valószínűleg az első komolyabb bozótos után letörhetett, így én is letört állapotában ábrázolom. A fent említett vastagon öntött műanyagot pedig úgy "orvosoltam", hogy (maróeszköz hiányában) reszelővel elvékonyítottam az anyagot, amennyire lehetett.
A további lépésekről később... ahogy időm engedi.

2007-12-13
Miután az utóbbi napokban apránként elkészült minden láncvédőre-felszerelendő eszköz, elérkezett a szívdobogtató pillanat, a festés kezdete. Eredeti terv szerint Gunze Mr Base White lett volna az alapozó, de ez valami miatt nem jött a festékszóróból, sőt negyed órát pucoltam mire ismét használható lett, így maradtam Krisztián cimborám javaslatánál, hogy enamel alapozás után fújjam az akril végleges színt. A gyári RAL8012-es színből sajnos nem volt itthon se Humbrol, se Model Master közelítő árnyalat, így szabadon engedve a fantáziát a Burnt Siennára esett a választás (MM). Természetesen pancser kezdőként azt gondoltam, hogy némi fújkálás elég lesz portalanításnak, hát nem volt az. Így festés után ragyás lett a felület itt-ott. Mielőtt a gazdaságos lefolyótisztító torkába dobtam volna a makettet, tettem még egy próbát, erős sörtéjű fogkefével átdörzsöltem, ez leszedte a "ragyákat", miközben az alapozót fenn hagyta, így az újrakezdéssel megvárom, hogy az első réteg akril után mit mutat a drága... Remélem, hétvégén lesz időm festeni (a karácsonyi vásárlással már megvagyunk, szerencsére), és megúszom a leáztatást-újrakezdést. Folyt.köv.

2008-01-01
Az utóbbi hetek során felfújtam a H32-es Gunze szürkét, majd erősen hígított égetett umbra olajfestékkel "befolyattam", miután pedig nem tetszett, befolyattam még egyszer, ezúttal fekete ModelMaster enamel festékkel. Kezdett alakulni. Tovább finomítva a dolgot, a H32-es szürkét fehérrel erősen világosítottam, majd óvatosan kivilágosítottam az elemek középső részét, szimbolizálván némi kopott-napfényszítta festett felületet.

2008-01-19
A világosított felületek fújásakor sikerült némi szürkével elrontani az egyébként kiválóan és buborékmentesen sikerült matricázást a hátsó falon és a jobb oldalon... sebaj, gondoltam, elő az acetonmentes körömlakklemosóval, majd leáztatjuk róla a halványszürke réteget - na ezt sikerült a legnagyobb óvatosság mellett is úgy megoldani, hogy az alap szürkéig visszakopott a festék a matrica körül. Most meg törhetem a fejem, hogy hogyan "tüntessem el" az elrontott, és központban lévő részt, mivel az egész makettet lefolyótisztíval nullázni nincs kedvem. megpróbálom majd ecsettel (hígított világosszürkével) és koptatással korrektúrázni a dolgot, de nagyon bosszant. Hagynom kellett volna ezt a körömlakklemosót.
Viszont a lánctalp festésére kipróbált módszer működni látszik, egy vörösesbarna alap enamel réteg (2:1 humbrol csokoládébarna és téglavörös) óvatos, de alapos felkenésével "alapoztam", majd nagyon híg fekete enamellel kétszer átmostam, bár a sima átmosásnál azért sűrűbb volt a festék. A koszolás során további poros réteg jön majd rá, fakítás céljából, és persze a futófelületet acéllal fogom szárazecsetelni.
A fényszórók... nos... gyönyörűen néztek ki addig, amíg a búrák belsejét ezüst színű model masterrel kifestettem, fényes és szép felület volt. De aztán, a Dragon által adott műanyag "búrák" felragasztásával ez sem lett olyan, mint szerettem volna, de hát mit lehet tenni... ezt már csak megszokni, vagy letörni lehetne. Inkább az előbbi :)
Amivel elégedett vagyok, az az emelő alátét fatuskó, fényes akril fa-barnával alapozva, fekete enamel mosás, majd világos fa színnel szárazecsetelés... egész jó, bár a pántokkal még elrontható, igyekszem majd óvatosan intézni a dolgot. Egyelőre ennyi. Közben készül a diorámához egy rakás marmonkanna és néhány hordó, a figurák közül három már készen van, a toronyan könyöklő parancsnok még festésre vár. De remélem, Szolnokra készen lesz az egész (optimista vagyok, és ráadásul még nem is csináltam soha "rendes" diorámát, tehát első próbálkozásra kíváncsi vagyok, mi fog összejönni. Folyt.köv.

2008-07-19
Hosszú hónapokra dobozba került szegény kis járgány, de most ismét előkerült, és pigmentes ámokfutásomnak köszönhetően került rá por, kosz, rozsda, miegymás. Jelen állapotában késznek nyilvánítom, a parancsnok-figura és a jelenet másik három résztvevője is készülget, bár egyelőre igen alacsony intenzitással. De ami késik, nem múlik.
Lánctalp-szem

Így néz ki egy szem a lánctalpból, tisztogatás után... összerakva bizonyára szép lesz majd, csak bírjam ki idegekkel addig.
Lánctalp-szem
Notek tartóelem részei
Notek tartóelem ré…
Notek tartó, felszerelve

Itt már összeraktam a pirinyó darabkákat, és igen mutatós lámpa-tartót sikerült kihozni belőle. Szerintem.
Notek tartó,…
NOTEK felszerelve

A gépezet fara, illetve a világítás... nekem tetszik, remélem festés után is jól mutat majd.
NOTEK felszerelve
reflektorvezetekhelye

Itt lecsiszoltam az eredeti öntött "vezetéket", majd fúrtam két lyukat, amibe a drótot (0,2mm) "belehajtogattam".
reflektorvezetekhely…
bedrotozva

És alig néhány perc szentségelés után sikerült olyanra formálnom, amilyenre szerettem volna. Mutatós.
bedrotozva
Alapozás után

A gyári RAL szín hiányában Model Master enamellel fújtam az alapozást (burnt sienna), majd fogkefével "vékonyítottam" ahol vastagabbra sikeredett vagy a por miatt nem lett szép a felület.
Alapozás után
A másik oldal, alapozva

...mert ez az oldala is szép ám. :)
A másik oldal,…
A másik oldal, alapozva

És a felszerelt lapát, kurbli, fakocka...
A másik oldal,…
kopottan

Az eredeti szürkét világosabb árnyalatával fújtam át a panelek közepénél, befolyatásokkal kiemeltem a csavarok-szegecsek és ajtók környékét, valamint a heggesztési varratokat.
kopottan
DSC02741

A lánctalpat a felszerelés után vagyok kénytelen festeni, így némileg idegőrlőbb, de első lépésben Humbrol csokoládés és vörösesbarna színek keverékével kentem át, ecsettel, nagyon vigyázva. A továbbiakban kerül még majd rá sötétebb barna árnyalat, némi rozsda meg koptatás a futófelületen, fémszínnel szárazecsetelve.
DSC02741
Lakkozva, fakítva
Lakkozva, fakítva
itt a tuskó
itt a tusk
másik oldal

Hát sajnos a kereszten meglátszik, hogy bénán próbáltam eltüntetni a rárakódott szürke réteget...
másik oldal
Készen lennénk...
Készen lennénk
pz1b_finito2
pz1b_finito2
pz1b_finito3
pz1b_finito3
pz1b_finito4
pz1b_finito4
2007.11.29.
Utolsó módosítás: 2008.07.19.
Ram
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
sziklakks
2008.07.20. 21:52:56
Nagyon szép lett!nem tünnek nagyobbnak sokkal az alkatrészek,mint az én 1/72-esemen.Sajnos minőségben nem hasonló az elkészült hk-m.:(
Rommel93
2009.05.20. 08:47:15
Hát volt vele munkád...de az eredmény ragyogó!!!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció