Pz IVb Brückenleger - Német hidvető

Pz IVb Brückenleger

1:35, Trumpeter No.TRU00390
Talán 3 éve találtam a neten először képeket erről a nem mindennapi járműről. Már akkor is tetszett, a képzeletbeli makettlistámra is felkerült, igaz csak második felébe...Tavaly egy akció során sikerült lecsapnom rá, utána már csak a referenciaanyagok begyűjtése maradt hátra. Az Armorama-n van a kitről egy leírás, ott 80%-ot kapott, ami nem rettentett el, mert általában jókat irtak róla. A 2009/3-as Pro Modellben is volt egy épitési leirás a makettről,ami hasznosnak bizonyult sok téren.

Az eredeti járműről:
A jármű alapját a Pz IV Aus.f C/D variánsok adták, 1940 február és májusa között összesen 20 darabot alakitották át hidvetővé, ezeket a belgiumi illetve a francia hadjáratok során alkalmazták... A sors fintora, hogy 1940 végén a legtöbbet visszalakitották normál tankká. Ebből fakadóan minimális infó maradt fent róluk. Eredeti példány pedig egyáltalán nem (ha jól tudom).

A makettről:
A szokásos páncélos vonalból kilógó műszaki-mentő páncélosok valahogy sosem a kiállitások a fő attrakciói,nekem mégis valahogy közel állnak a szivemhez. Ezzel a hidvetővel sincs másképpen.
A legnagyobb fejfájást az összeállitási útmutató adta, mert szép csilivili leirás, csak éppen néhány mozzanatot nem vagy csak hiányosan mutat,illetve csak sejtet. A legszembetűnőbb a hidat tartó kábelek felrakása, a leírás erről nem közöl (szinte) semmi infót...A maketthez adtak nem kevés PE-lapot, amiből nem használtam fel semmit, mert a müanyag elemek is vannak olyan minőségüek, hogy bátran fel lehessen őket rakni... Most persze szerezhetek be egy Pz IV C-t vagy D-t, hogy a fölös PE-elemeket felhasználjam.

A kitben kettő igen gyenge pontot találtam:
1. A 390 elem között nem fért el a hídláb rögzitéséhez szükséges hosszabb rudazat. Ha valaki nem a szállitási módot akarná megvalósitani, akkor lehet sztirolból faragni.
2. A lánctalp... két változat van, vagy egybe vinil vagy szemenként összeilleszthető lánctalp. Elsőlátásra egyikhez sem volt nagy bizodalmam, inkább a Friul Pz III/IV láncát akartam felhasználni, VISZONT ezt nem lehet felrakni, mert ez szélesebb, mint amennyi hely van. Erre persze már csak akkor jön rá az ember, ha az egyik oldali láncot összerakta és próbálná felrakni...

Épités menete:
Épités során tömiteni alig kellett, az egyes elemek szépen illeszkedtek, nem voltak elvetemedve, a kinyomócsonkok is a legtöbb esetben felhasználóbarát helyen vannak. Abban nem volt nagy mozgásterem, hogy milyen színt válasszak, mert német páncélosszürkében készült az összes. Az épités során viszont kipróbáltam pár fogást, amivel egy monotónusos makett is feldobható.A teljes festést Gunze festékekkel készitettem el, mert a Gunzénak van a WWII páncélosokhoz "kitenyésztett" színkészlete, ráadásul vízbázisú,légecsettel fújható.

Festés menete:

1. Alapozás - Gunze H32 Field Grey
2. Preshading az élekre, panelhatárokra - Gunze H12 Flat Black
3. Hordozószin - Gunze H401 Panzer Grey - higitva, több rétegben vékonyan felvíve
4. Fakitás 1. - Gunze H401-H11 panzer grey-flat white 90-10% keverékkel
5. Fakitas 2. - higított Gunze 305 10-90% festék-higitó - csak a panelek közepét ködöltem át vele
6. Matricák,majd fényes lakk (Gunze H30) majd 2 nap száradási idő
7. Filterezés - navy blue, grey, brown vagy sienna nem emlékszem, light blue
8. Átmosás az élekre, a felesleg visszatörlése
9. Matt Vallejo lakk

A hid fa részeit H37 festékkel festettem kézzel.

Ezután már "csak" a koszolás volt hátra. Ezzel viszont rendesen elment az idő...A koszoláshoz a WarGammers által gyártott pigmenteket használtam fel kizárólag... Nem olyan, mint a Gunze, de ha már kiismeri az ember, akkor jól lehet velük dolgozni. Fixáláshoz 70%os alkoholt használtam.
A hidelem koszolásával kezdtem.
Mivel ez kellene a legleharcoltabb képet mutassa, nem bántam finoman a pigmentekkel. A fellépők fémes, rozsdás felületet kaptak, az oldalak pedig viseletes poros külsőt...
A jármű koszolásánál nem akartam túlzásba esni... Alapvetően nem kedvelem azt a megközelitést, mely szerint a minél koszosabb, mocskosabb, rozsdásabb jármű a király.

A koszoláshoz felhasznált WarGammers pigmentek:
Fekete, Sár, Terracotta, Rozsda x2, Króm kopás, stb.


A makett épitése közben igen hozzánőtt a szívemhez, egyfelől mert az elsőszülött fiam az épités során született, másfelől pedig a végeredmény is olyan lett, amilyet elképzeltem. Ha ránézek a vitrinben, akkor mindig jó érzés önt el...
Pz IVb Bruckenleger - Összeszerelés után, festés előtt
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Összeszerelés után - Festés előtt 2.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Összeszerelés után - Festés előtt 3.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - alap festés után 1.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Hidelem alap festés után
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - alap festés után 2.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - alap festés után 4.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Hidelem koszolás után,alatt
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Hidelem koszolás után, alatt
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Hidelem koszolás után, alatt
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Jármű koszolás alatt 1.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Jármű koszolás alatt 2.

A hidelem itt még nincs rögzitve.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Jármű koszolás alatt 3.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Jármű koszolás alatt 4.
Pz IVb Bruckenleger…
Pz IVb Bruckenleger - Jármű koszolás alatt 5.
Pz IVb Bruckenleger…
2010.07.31.
Utolsó módosítás: 2010.08.03.
Roadblock
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Gruandag
2010.08.12. 09:28:44
Nagyon jó lett,nekem is tetszenek ezek a különleges műszaki harckocsik,tényleg kár hogy nem látni belőlük sokat...a koszolás is nagyon jó lett,főleg a hídon
wwerta
2010.08.12. 12:19:43
Lenyűgöző példányt építettél. Gratulálok! A festés különösen tetszik.(és végre egy különleges harcjármű, amikért én is rajongok)
CrazyCharlie
2010.08.12. 17:44:55
Nagyon látványos! Grat!!
mate5200
2010.08.12. 18:49:20
Nagyon durva ezt!Grat:)
ATTIS
2010.08.12. 20:35:53
nekem is meg van és csak ajánlani tudom mindenkinek aki nem kezdő már.
"A 390 elem között nem fért el a hídláb rögzítéséhez szükséges hosszabb rudazat." ez így igaz......vagy mégse.ugyan is -bár én nem törődtem vele- de úgy rémlik mint ha az öntőkeretek részeként valahol ott lenne.Nincs sehol feltüntetve de rémlik mintha valamelyik öntő keret része egyszer csak téglalapura vált a kerek átmérőjű helyet.
cilus
2010.09.15. 11:12:49
Nagyon szép lett grat!Nekem az antikolás tetszik rajta a legjobban,a porozást én egy kicsit máshogy csináltam volna.De még egyszer nagyon jó lett!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció