Réti héja

AV-8B Harrier II Plus

1:48, Hasegawa No.PT28 (2004)
Talán nincs olyan repüléskedvelő férfiember aki még nem látta volna az 1994-es "Két tűz között" (True Lies) című filmet. Annó a moziban (fiatal süldő koromban) a Harrier repülőkkel forgatott jeleneteknél csak Jamie Le Curtis sztriptíztánca tudott nagyobb vigyort csalni az arcomra. Egy órára "szerelmes" is lettem a színésznőbe. A Harrier-be is, felé az az érzés még tart valamennyire....

Egy 2004-es kiadású Hasegawa PT28 dobozszámú HarrierII AV8B Plus került a kezeim közé pár hónappal ezelőtt. Nagyon szép készlet, a japánok az eltelt évek alatt 14 féle újradobozolt változatban kiadták, de átvette és kiadta az Eduard, Revell, Hobby2000 is. Viszont vannak buktatói is az építésnek, megpróbálok inkább ezekre kitérni.

Furamód ezen makettnek csukottak alapból a futóműaknái.
A panelvonalak szépen, egyformán, részletesen vésettek, az alkatrészeken alig volt sorja. Öntési csík elő-előfordul, a legzavaróbb a két áttetsző kabintetőn végigfutó csík. Az alkatrészek illeszkedése zömében egész jó, kivételt képez a szárny és a hajtóműbeömlő összeállításra váró darabjai.
A szárny a Lerx-el együtt 6 darabból illeszthető össze. Bármilyen szépen is sikerül összeragasztani csavarással, feszítéssel, figyelemmel ezeket a darabokat, rengeteg hézag, szintkülönbség, csiszolni-való, tömíteni-való marad utána. Majd ha az ember végzett ,jöhet pár panelvonal újrakarcolás, szegecsek újrafúrása, mert csiszoláskor sajnos ledörzsölünk egyet-kettőt. Majd kezdődik mindez elölről...

A test összeállítása is érdekesen van kialakítva. A gép kabinjának végét szó szerint bele kell ragasztani a hajtóműbeömlő ventilátor lapátjának közepébe. De az illeszkedés itt is katasztrofális, alul-felül jó pár milliméteres hézagok maradnak, amit Milliput-al érdemes tömíteni.

A használati útmutató szerint az építés legvégén kerülnek fel a szárny kabintető mögötti részére a légfelvevő "szemölcsök" Van is nekik gyárilag kifúrt helyük, egyértelmű hova kell őket helyezni. DE! Ha a gyártó által jelölt helyre ragasztottam, nem lehetett tőlük teljesen hátratolni a kabintetőt. Sajnos itt annyira előre jártam ,hogy a géptest ekkor már le is volt színre festve. Nyitott kabintetős gépet akartam építeni, így a szemölcsöket le kellett szednem, (a helyét lecsiszolnom, újratömítenem, újrafestenem) majd 2-2 mm-el hátrébb-lejjebb visszaragasztanom.

Természetesen ma a net világában már körbenézünk építés előtt és alatt, megpróbálunk a lehetőségekhez mérten sok képanyagot találni az építendő gépről, illetve mások általi építéseket- leírásokat is meg tudunk már szemlélni. A doboz útmutatója és matricái két gép megfestésére adnak lehetőséget, nekem a VMA-231 század nagy, függőleges vezérsíkra helyezhető fekete Ace Of Spades matricája miatt kissé látványosabb gépére esett a választásom. Feltűnt hogy mások általi építéseken alig látszanak a Jet beömlő és a test kabintető alatti matricái. Pedig ott vannak, felhelyezték, de annyira hasonló a matricák árnyalata a géptest festéséhez ajánlott MrHobby 308, 307, 337 színkódokkal, hogy alig látszik a festett felületen az a pár stencil. Ezeken a részeken mindhárom festék színből próbáltam valahogy foltokban réteget fújni, de nekem sem sikerül sokkal jobban kiemelt kontrasztot összehoznom. Vagy sokkal sötétebb ,vagy sokkal világosabb színt kellett volna ide felvinnem. Vigasztal az a tudat, hogy a 2001-es az eredeti (nagyjavítás előtt álló?) gépről készült fényképeken ,a gép testen szintén alig látszanak ezek a feliratok.

A festés előtt úgy gondoltam kipróbálom a Bera Karcsi féle pacsmagolást , és ezáltal egy foltos -koszos, ütött-kopott gépet tudok létrehozni. Hát mire végeztem a gép lefújásával, maximum a póttartályokon látszott ebből a pacsmagolásból valami, annyi javítóréteget kellett ide-oda felvinnem, hogy szó szerint eltűnt a fekete-fehér színekből létrehozott folttenger...
Kénytelen voltam kibővíteni a Hasegawa által ajánlott nagyon kevés, mindösszesen 3 színből álló palettát is. A gép alja ,a szárnyak alja, a póttankok Tamiya 50%XF80 szürke + 50%XF2 fehér keverékéből lett lefújva. Majd a géptest alját MrHobby H308-al enyhén visszasötétítettem.(az aljára még ráférne jócskán a koszolás) A géptest kapta a Hasegawa által ajánlott 3 színt (MrHobby H307, 308, 337) foltosan felfújva. Az orrkúp Tamiya XF82 lett. A szárny tetején a nagy sötét folt XF82 + majd erre jócskán foltosan ráfújva Vallejo Dark Sea Green. Kissé kékes beütésű lett így a szürke összkép, de kis barnás olajos bemosással javul, sötétül a megjelenés.

Feljavítószettet nem vásároltam, hevedereket, csatokat, kapaszkodókat drótból, maszkolószalagból készítettem. Tervben van 3 visszapillantó tükör is.
cikkre8
cikkre8
borito
borito
beömlő hézag és tömítés
beömlő hézag és…
szárny felület tömítése
szárny felület tö…
szemölcsök áthelyezése
szemölcsök á…
matrica fura árnyalata
matrica fura á…
festési útmutató
festési útmutat
festési folyamat
festési folyamat
cikkre1
cikkre1
cikkre2
cikkre2
cikkre3
cikkre3
cikkre5
cikkre5
cikkre6
cikkre6
cikkre7
cikkre7
cikkre9
cikkre9
cikkrealja
cikkrealja
CG-01 (1)
CG-01 (1
CG-01 (2)
CG-01 (2
CG-01 (3)
CG-01 (3
CG-01 (5)
CG-01 (5
CG-01 (6)
CG-01 (6
CG-01 (7)
CG-01 (7
CG-01 (8)
CG-01 (8
2022.06.18.
Utolsó módosítás: 2022.07.05.
Johnie
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció