Rudy, a legendás 102-es számú

T-34/85

1:72, Revell
„Ébredő mezőkre terült hosszú éj… karakteres férfihang éneke. A képernyőn a kép fekete-fehér. A harckocsi búvónyílásán egy német juhász nézeget. A síkságon T-34-es oszlop vonul. A szőke főhős kikacsint a nézőkre, majd távcsövével a távolt szemléli. Janek, Grigorij, Olgrield, Gusztlik és a többiek” - Négy páncélos és a kutya. Gyermekkorom egyik meghatározó filmsorozata.

Úgy gondoltam, elkészítem a lengyel sasos 34-est. Keresgéltem. Kiderült, hogy a főszereplő páncélos ma is Poznanban, egy telephelyen tölti nyugdíjas éveit. Bár tornyát kissé átláthatóbbá tették, és gyerekcsoportok próbálhatják ki, úgy hogy apu nem veszti szem elől csemetéjét. Lehet, hogy csak nálunk nem lehet vki próféta a saját hazájában?

A Revell készletét használtam fel. Könnyen, szépen megépíthető. Németes precízség. Egyetlen bökkenő volt csak. A lengyel sast más makettek matricalapján megtaláltam, a számozás sem jelentett gondot – de hogyan készítsem el a híres 102-es egyéni jellegzetességét, a RUDY feliratot és a tenyér- meg kutyapracli nyomokat?
Több ötletem is volt. Ami gondot okozott, az a méret. 1:24-ben a lengyelek papírmakettjére egyszerűen rányomtatták, de mit tegyek én 1:72-ben? Előszedtem egy ősrégi Szu-25-höz kapott csehszlovák matricaívet. Ezt ugyanis anno teljesen belakkozták, azaz van rajt' olyan lakkréteg, ami nem fed festett részt, vagyis átlátszó. No, erre próbáltam 00-ás és 000-ás ecsetekkel felrajzolni a betűket és az alakzatokat. Jó sűrű fehér festéket használtam. A harmadik nekifutásra sikerült így, ahogy a képen látszik. Némi koszolás és egyéb felületkezelés után befejezettnek nyilvánítottam „művemet”.
Czterej_pancerni_i_pies_movieposter1

Az eredeti, lengyel moziplakát
Czterej_pancerni_i_p…
102-es Rudy szellős toronnyal
102-es Rudy szellős…
a kicsi

Ez már az én változatom
a kicsi
kicsi2
kicsi2
2008.02.16.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció