"Sárga Angyal" páncélban - a T-34/85 műszaki mentő

T-34 műszaki mentő

1:72, Military Wheels No.7212
Pintér György - Múzeumi krimik Rendes második világháborús filmekben sokszor azzal kezdenek, hogy itt-ott lángol néhány harckocsi. Ha propagandafilm, akkor csupa ellenséges, ha valamennyire reális képet szeretne mutatni, akkor ebből is egy kicsi, abból is egy kicsi.
Nagyon kevés az olyan kép, ami afféle "tájkép csata után" jelleggel megmutatja, mi történik az után, hogy elhallgattak a fegyverek. Üdítő kivétel talán a "Fehér Tigris" című film első pár perce. (Amúgy itt a szétlőtt lövészárkokban kutató győztesek megállapítják, hogy ezek az itt heverő testek magyarok.)
Nos, a megholtak eltemetése mellett kezdődhet a fegyverzetben esett károk felmérése, menteni a menthetőt - a többi megy a nagyolvasztóba. Ebben a filmben látható egy műszaki mentő, amint megpróbál egy sérült, némileg kiégett T-34/76-ot elvontatni.

Erre a célra a szovjet oldalon, a tömegével gyártott T-34 bázisán alakítottak ki egy műszaki mentő felépítményt, részben a torony helyére, részben a motortér fölé. Megfelelően fölszerelték csörlővel, mindenféle egyéb eszközzel, ami szükséges lehet az efféle mentéseknél.
A Military Wheels nem tartozik az élvonalba a makettkészletek minősége szempontjából. A makett sem mai gyerek már. Van vagy harminc éves. Az ukránként nyilvántartott cég jelen működéséről nincsenek adatok. A készletek minősége a szovjet időkre emlékeztet. Egyetlen dolog, ami miatt érdemes vele foglalkozni, hogy kiadta a T-34 olyan változatait, mint kétfajta műszaki mentő, vietnámi légvédelmi páncélos, egyiptomi 122 mm-es változat, de van neki harckocsiszállító trélere is. Tehát olyasmit gyárt(ott?) amit más nem. Ezért pedig az ember szívesen vállal némi pluszmunkát.

Nekem itthon volt egy T-34-es maradványom torony nélkül, de teljesen elkészített lánctalppal. Ez volt a munka alapja. Egy másik dobozból pedig előkerült a komplett átalakító készlet. Adta magát a lehetőség - összeépíteni a két felet egy egésszé.
Persze oda kellett figyelni, hiszen sok olyan alkatrészt kellett a helyére ragasztgatnom, aminek adott esetben nem ismertem a feladatát és a pontos helyét is csak körülbelül mutatta a rajz.
A felépítményen variáltam egy kicsit. A leírás alapján a daru elemei felmálházva a jármű jobb oldalán vannak. Az összeállítási rajzon azonban az összeállított daruval ábrázolták a harckocsit. Így elkészítettem a kapott alkatrészekből a felállított darut. Felpakoltam a különféle reflektorokat és más apró alkatrészeket.
Végül sikerült vonóhorgokat is fölrakni a makett elejére és hátuljára. Így lassacskán befejezem ezt a munkámat.
mw7212
mw7212
lap1_4
lap1_4
lap2_3
lap2_3
DSC_0169
DSC_0169
DSC_0170
DSC_0170
DSC_0171
DSC_0171
DSC_0172
DSC_0172
DSC_0177
DSC_0177
T-34_tjagacs (2)
T-34_tjagacs (2
T-34_tjagacs (3)
T-34_tjagacs (3
T-34_tjagacs (4)
T-34_tjagacs (4
2023.12.27.
Miggyuri
Makettinfo Online Klub
Minimánia Makettépítő Kör
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
spenot
2023.12.31. 21:01:10
Nagyon tetszik a cikk és a téma, amit én is tervbe vettem. Gondom csak az, hogy ez a páncélos biztosan a második világháborút jelenti-e és nem inkább a háborút közvetlenül követő éveket. Háborús fotók bizonyíthatnák azt, hogy már akkor is használták. A kétségeimet a fotók (látszólagos?) hiányára építem, meg inkább a logikára: ugyanis a szovjetek csak a legszükségesebb eszközökre tudtak költeni -- ezt viszont mindenütt láttuk -- így költöttek a T-34-esnek a gyártására a lehető legnagyobb számban, mert az alap volt, nem pedig vmi "kiegészítő", mint ez a mentő harckocsi. Egy másik T-34 is elhúzhatta sérült társát, nem? Az is magyarázat lehet a hiányzó (kevés?) fényképre, hogy a szovjet szegénység viszonyai között nem fotózgattak "csak úgy" no meg az lehet ok, hogy tilos volt fotózni a titkosítás miatt és féltek is az NKVD-től. A fényképgyűjteményemben 1 ilyen kép van, ha jól emlékszem, de arról megállapítottam, hogy háború utáni. Az meg hogy az ICM 1/35-ben kihozta a T-34 vontatót, értjük, különösen hogy "papír-páncélost kiadnak úgy, mintha meg is valósult volna. Szívesen néznék több ilyen fotót, ami bizonyítja vontató-műszaki mentő 2. vh-s alkalmazását.
spenot
2023.12.31. 21:02:25
Kérdőjel lemaradt. :( "Gondom csak az, hogy ez a páncélos biztosan a második világháborút jelenti-e és nem inkább a háborút közvetlenül követő éveket?"
Miggyuri
2024.01.01. 00:43:33
Sehol nem írtam, hogy ez a példány, amit megépítettem a II. vh-hoz kötődik.
spenot
2024.01.01. 08:21:50
Ezt így szó szerint valóban nem, de az első két bekezdés a második világháborús filmjelenetet sugall. Ezért bátorkodtam. Meg a maketted kapcsán egy hadtörténeti-makettezős problémát, kérdést felvetni. Meg gratulálok a maketthez. :)
Miggyuri
2024.01.01. 12:01:36
Mivel csak abban találtam egyáltalában valami jelzés egy műszaki mentő T-34-ről. (Legalább is az általam elérhető forrásokban.) Az egyetlen "akció" közben látható egy fénykép ahol egy 76-os változatot vontat egy torony nélküli és semmi plusz felépítménnyel nem rendelkező 34-es.Boldog Új Esztendőt!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció