Sárga Meteor

Gloster Meteor Mk.4 "World speed record"

1:72, Special Hobby No.SH72361
Pintér György - Múzeumi krimik A Gloster Meteor volt az első brit sugárhajtású vadászgép és a egyben a szövetségesek egyetlen sugárhajtású repülőgépe, amely a második világháború alatt harci műveletekben vett részt. A Meteor először 1943-ban repült és 1944. július 27-én kezdte meg működését a 616-os RAF századdal. A Meteor aerodinamikája nem volt túl kifinomult, de ennek ellenére sikeres harci vadászgépnek bizonyult, amit az is mutat, hogy számos változata a háborút követően más országok légierejében évtizedekig használatban volt.
1945 végén két F.3 Meteort módosítottak a légi sebesség világrekordjának megszerzésére. 1945. november 7-én felállították az első hivatalos légi sebességrekordot sugárhajtású repülőgéppel 603 mph (969 km/h) sebességgel.

A makettet a mosonmagyaróvári rendezvényen vettem, mivel nagyon nagy szükségem volt még a 138. makettemre is, amit évekig nézegetek, meg különben is, milyen dolog lenne Móvárról makett és minden egyéb kütyü nélkül hazajönni!
Én sajnos az a típusú vásárló vagyok, akit a csomagolással meg tudnak venni. Makettek esetében ugye a dobozgrafika, ami elcsábít, ha hagyom magam. Jelen esetben a különleges festés volt az, ami felkeltette az érdeklődésem, így három kör nézelődés után és a párom unszolására meg is vettem, és még ajándékba kaptam egy maszkolófóliát is a típushoz.

Maga a makett az MPM 2006-os készlete, ami 2017-ben bővült néhány résszel és került át a Special Hobby forgalmazásába. A makett összeállítása közepes szintű, vannak illeszkedési problémák, lehet tömíteni és csiszolni érzésnek megfelelően. Igyekeztem minél precízebben ragasztani, illeszteni, hogy megspóroljam az előbb említett folyamatokat.

A makett felületét vésett panelvonalak ékesítik változó minőségben. Csiszolás, tömítés előtt mélyítettem a vonalakon, hogy ne kelljen sakkozni, hova lettek és mindenféle ragasztós vonalzókat felhelyezni az elcsiszolt vonalak pótlásához. Nekem legtöbb bajom a hajtóművek illesztésénél adódott. Ott kicsit eltérnek a keresztmetszetek, így hosszasan kellett koptatni az amúgy kellően vastagra öntött műanyagot. Nem is részletezném az építést, túl sok rejtett buktató nincs belekódolva, egy erős közepes szintű készlet.

A festés az említett sebességrekorder gép színeit adja vissza, sárga és ezüst egyszerű kombinációja. A matricázási folyamatnál egy kisebb bosszúság halványította az örömöt, mégpedig az orr-részen található brit zászló. Mérete miatt nehezen sikerült a minden irányba görbülő felületre applikálnom. Ebben nagy segítség volt a Microscale Micro Sol folyadéka, amivel bőkezűen bántam, többé-kevésbé sikeresen!

Miután beragasztottam a futókat és büszkén talpra állítottam a masinát, nemes egyszerűséggel hanyatt billent, a temérdek pecaólom ellenére, amit az orrba gyömöszöltem. Próbáltam a meglévő réseken még berakosgatni néhányat, de kevés volt. Kényszerből került alá egy reptéri betonrészlet, egy kis képkeret felhasználásával, valamint az AK Terrains Asphalt kencéjének alkalmazásával, amit most első alkalommal volt szerencsém kipróbálni. Határozottan tetszik. Kicsit poroltam, koszoltam, olajfoltoztam, festettem egy fehér csíkot, majd ráragasztottam a Meteort, így lezárva a néhány hetes építési folyamatot.
GM1
GM1
GM2
GM2
GM3
GM3
GM4
GM4
GM5
GM5
GM6
GM6
GM7
GM7
2023.07.29.
sajti, Polgárdi
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
warbirds
2023.08.06. 16:39:44
Szia! Nagyon jó lett, gratulálok!
Johnie
2023.08.06. 19:55:39
Csinos kis kanári!
Picit sterilnek tűnik, de gondolom egy sebességrekorder gépre akkoriban is vigyáztak, ápolták, mégsem lehetett leharcolt állapotban mutogatni.
Nagyon tetszik az első kerék sárhányója!
sajti
2023.08.06. 21:12:29
Köszönöm az elismerő szavakat! Igen, steril lett, gondoltam az első repülések ideje alatti állapot lesz mutatva. Nem nagyon akartam koszolgatni, örültem, hogy a sok csiszolás, tömítés után befejeztem...
pmheros
2023.08.07. 19:26:56
Üdv!

Szeretem ha fényes egy repcsi, jól kihozza a csillogás a gép vonalait, ennek is jól áll. A tésztaszűrő a hajtómű előtt nagyon feldobja a Meteor -t.
Szép lett, gratulálok!

Üdv.: pmheros
sajti
2023.08.08. 08:01:42
Szia!
Köszönöm! Igen, látványos lett a tésztaszűrő, bár nem volt egyszerű beragasztani. Bámulatos, hogy egy két apróság mennyire fel tud dobni egy makettet.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció