Sd.Kfz.222 német könnyű páncélozott felderítő jármű

Sd.Kfz.222

1:48, ICM No.48191
Körülbelül 12-15 éve foglalkozom makettekkel, de most jutottam el arra a pontra, hogy komolyabban foglalkozhassak a makettépítéssel. Már pénzügyileg is megengedhetem magamnak, és végre kinőttem a fiatalok türelmetlenségét. Eddig még csak repülőket építettem, és nagyon sok kis trükköt és praktikát kell elsajátítanom, hogy igazán szépek legyen a kezem alól kikerülő harcjárművek.

Ezt a felderítőt ajándékba kaptam, és nagyon örültem is neki. Maga a makett pontos, jól illeszkedik, és nem is sorjás. Az építéssel nem is voltak gondok. Az antenna egy darab damilból van.

A festéssel már támadtak apró gondjaim, festékszóró híján ecsettel festettem, ami nem is lett volna gond, de még ismerkedtem az akrilfestékekkel, és ecsettel kenve nem igazán úgy terült, ahogy azt az enamel festékeknél megszoktam. Leckének jó volt, tanultam belőle. Az éleket grafittal sötétítettem, illetve szárazecseteltem egy kicsit, ajtópántoknál kis kopást, rozsdafolyást húztam.

Ezután kezdtem matricázni,és itt jöttek igazán a gondok. Ahogy azt már másoktól is olvastam, az ICM matricák nagyon könnyen szakadnak, de nem gondoltam, hogy ennyire. A vége felé már örültem, ha 3 darabban fel tudtam rá tenni egy matricát. Volt,ahol csak kiigazítottam a koszolással, mintha csak lekopott volna, egyszerűen nem tudtam pótolni. Végül csak felszenvedtem őket, majd az egészet koszoltam egy homokszínnel.

A makettnek készült volna egy dioráma alap, amit eddig sajnos nem tudtam elkészíteni, de folyamatban van.

Szeretnék köszönetet mondani Nektek, sok hasznos dolgot olvastam itt a makett készítése előtt és közben.

Frissítés, 2014.02.06.:

Hosszú idő után végre sikerült megcsinálnom az alapot, amit szerettem volna. A keret egy egyszerű képkeret, melybe a terep durva vonalait gipszből készítettem el. Ezt követően ráragasztottam pár romot, amit ha jól emlékszem a Citadel gyártott Warhammer figurákhoz. Ragasztót fújtam az alapra és felszórtam homokkal. Felragasztottam a nagyobb sziklákat, köveket, majd ismét felszórtam homokkal, hogy mindehová kerüljön, ahová a szél felhordhatta.

A homokot és a sziklákat különböző színekből kevertem, éppen milyen árnyalat kellett, az alapszín a Humbrol 71 'Oak' volt. Aztán árnyaltam egy kicsit a felületeket.

A pálmafa levelei madártollból készültek, amit jobb lett volna a puhább, belső tollakból csinálni, így túl merevnek tűnnek, de azért kihoztam belőle amit lehetett. A törzset és a száraz növényeket valamiféle tengeri növény szárából csináltam. Végül műfüvet ragasztottam a kis zugokba, ahonnan nem tudná kifújni a szél.

Ahhoz képest, hogy az első makett alap amit készítettem, én elégedett vagyok a végeredménnyel.
ICM Sd.Kfz.222 doboza
ICM Sd.Kfz.222…
Sd.Kfz.222
Sd.Kfz.222
Sd.Kfz.222
Sd.Kfz.222
Sd.Kfz.222 első futó
Sd.Kfz.222 első fut…
Sd.Kfz.222 hátsó futó
Sd.Kfz.222 hátsó…
Sd.Kfz.222 oldal
Sd.Kfz.222 oldal
Sd.Kfz.222 oldal
Sd.Kfz.222 oldal
A kész alap
A kész alap
A kész alap
A kész alap
Pálmafa levelei
Pálmafa levelei
Sziklák, romok..
Sziklák, romok
A kész alap
A kész alap
Sziklák, növényzet..
Sziklák, növé…
2013.02.11.
Utolsó módosítás: 2014.02.06.
G4beM, Kecskemét
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Lapidus
2013.02.12. 23:38:10
Iszonyat rég óta kerülgetem a Dragonos SD.Kfz 223asom és az infógyűjtés során belefutottam ebbe a típusba is úgy rémlik, hogy az az antenna nem igazán görbült a valóságban és túlságosan hosszúnak is érzem az első fotód alapján. Különben nekem az is kicsit fura, hogy Afrika Korpsos változatot csináltál és páncélszürke az egész. Ezt kicsit erősíti az is, hogy inkább száradt sár színe van az alváznak, ráadásul a kosz jó vastagon meg is ül rajta. Szerintem sivatagi homok nem csinál ilyet. Vagy ez egy európában bevetett példány? A másik, hogy ha már így besarazod az alvázat és úgy egyáltalán magát a járművet, akkor a kerekeket ne hagyd szinte sterilen.

Ami még nagyon böki a szemem, hogy a kémlelőablakok ajtajain (tényleg erre mi a szakkifejezés? :D ) marha nagy rések vannak! Ugyan így zavaró, hogy a pótkerék ponyvája gyakorlatilag nincs is.. vagy nem is tudom, hogyan fogalmazzak és ez nem csak az ICM-nél van így! Most ott tartok, hogy lehet beruházok egy milliputba, hogy normális vásznat csinálhassak!

Különben maga a típus egészen hangulatos, szerintem amivel feldobhatnád még az az lenne, ha vannél egy tubus fehér lenolajos festéket (művészolajat) és majdnem olyan festékmennyiséggel, mint a száraz ecsetelésnél (szóval az ecsetből alaposan kitörölgetve) a nagyobb felületek közepét kifakítanád. Mert lényegében az élek sötétítése is ezt a hatást célozná, de már az alapszín is annyira sötét, hogy szinte semmi nem látszik a sötétítésből.
Lapidus
2013.02.12. 23:42:24
Tessék kis keresgélés után találtam is olyasmit, amire gondoltam a fakítással: http://www.ipmsdeutschland.de/Militaer/Kanzenbach//ICM_SdKfz222.html (különben a linken azt hiszem ugyan ez az ICM készlet van és szerintem, amiben "megvered" az a sár felverődés)
G4beM
2013.02.13. 17:36:39
Kedves Lapidus! Köszönöm az építő kritikát. Reagálnék is az észrevételekre szép sorjában. Az antennán is sokat gondolkoztam, mekkora legyen, mert nézegettem akkor az eredeti képeket és volt ilyen is, olyan is, ezért bizonytalan voltam. Végül csak a hosszú lett, amely most így ismételten végignézve valóban túl hosszú lehet az eredeti felvételekkel összevetve. Majd keresek egy hiteles adatot és méretre metszem :) A páncélszürke reális, mert az 1941-ben Európából Líbiába frissen áthelyezett 5. páncéloshadosztály járműve a makett. Még nem volt átfestve barnára. A koszolásban igazad lehet, poros hatást akartam elérni, de inkább sár lett. A kerekekre még finoman rámegyek azért, ne legyen olyan steril. A festést viszont tényleg megpróbálom majd kijavítani, ez a páncélszürke egy-két árnyalattal sötétebb is, mint a tényleges árnyalat, megpróbálom majd fakítani egy kicsit. Köszönöm még egyszer, legközelebb figyelek az ilyesmikre.
lacipapa
2013.02.15. 07:59:01
Szia!
A fenti kollégák által említett apróságokkal együtt,nekem is tetszik a gép.A matricázáshoz azt tanácsolnám,hogy szerezz be egy doboz fényes spray lakkot és áztatás előtt csapasd meg a matrica ívet.Egy nap száradás után,körül vágva,használható lesz.A HAD matricákkal és az öregebbekkel, így szoktam eljárni.További jó munkát.
G4beM
2013.02.15. 19:14:41
Köszönöm, a szintén ICM Mustang mk3-asomnál biztosan így fogom csinálni!
jános 81
2014.02.06. 21:43:52
Gratulálok!Az én kezdő szememmel szerintem jól sikerült,habár az egyik képen látszik,hogy ecsettel festetted,de tovább nézve már nem is olyan vészes inkább olyan mintha egy kopást javítottak volna ki és a páncéltest egyenetlen lenne.A falevél tényleg merev,vékony drót kellett volna a szárába, s meghajlítva formázni.Egy szó mint száz szerintem tetszetős!
Bogesz
2014.02.07. 06:03:50
Nekem valahogy hiányzik a jármű nyoma a homokban. De amúgy szép lett.
flora noel
2014.02.07. 11:21:33
Szia Gábor!
Én még csak 3 éve makettozom én is ecsetel kezdtem szerintem mindenki így kezdi.
Amikkor elkezdtem makettozni nekem egy tanácsot adót egy kiváló makettos.Ö azt mondta hogy Attila ne másnak akarj meg felelni hanem magadnak.Ha te Úgy gondolod hogy lefestesz egy tankot rózsaszínre akkor ha neked úgy jó akkor fesd le rózsaszínre.Idővel úgy is finomítod a képességeidet.Szerintem nagyon jó lett ez a dió.A hibákat meg te is észre veszed majd a igazán lelki ismeretesen fogod csinálni ezt a hobbit.Gratulálok ügyes vagy.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció