A héja, aki kommandósnak állt

MH-60G Pave Hawk

1:72, Revell
Magamról röviden:
Nem olyan rég, olyan 6 éve kezdtem, de komolyabban csak 2 éve foglalkozom ezzel a hobbival. Ezen cikk írásakor a XX. életévemet taposom, ami valljunk be, elég szerény. Ez a forgószárnyas volt az elsők közt, amit elkészítettem, de ez látszik is rajta. Azóta lényegesen többet fejlődtem, de mégis megszeretném mutatni, hogy honnan kezdtem.

Egy kis érdekesség:
A Pave Hawk egy ízig-vérig kommandós helikopter, amit időjárás- és napszakkorlátozás nélkül használható, bármilyen terep fölött. Számos modernizálást követően növelték a Pave Hawk helikopterek által hordozható és bevethető fegyverzet skáláját is. Ennek nyomán a szárnycsonkokra már felfüggeszthették a lézeres irányítású Hellfire harckocsi-elhárító rakétákat, gépágyúkonténereket, valamint nemirányított rakétákat tartalmazó blokkokat. A különlegessége ennek a héjának, hogy csak 16 db MH–60G-t szereltek fel AN/AAQ–16-os FLIR-toronnyal. Az MH-60G a fő feladatul a speciális egységek rejtett kirakását, illetve azok felszedését kapta, de hatékonyan dolgoztak a kutató-mentő feladatkörben is. Számos pilóta és kommandós nekik köszönhetik a megmenekülésüket.

Pár szó a makettről:
A makett alapját a Revell HH-60G kitje adta, ami alapnak kiválónak bizonyult, bár némi kifogásolható van rajta, de a későbbiekben ezekre is kitérek. Ez volt az második nagy projektem, amibe belekezdtem. Ami azt jelenteti, hogy javarészt újraépítettem ezt a gépet. Egyébként sem szeretek dobozból építeni, mindig az egyediségre törekeszem, a lehető legújabb, legmodernebb típust akarom a vitrinben látni. Ezért döntöttem az átépítés mellett.

Az építés:

A BELSŐTÉR
Maga a belsőtér és az egész kit nagyon szépen ki van öntve, amolyan Revell minőség (bár az Italeri-nek is van egy szinte ugyanilyen kitje, ezért feltételezhető, hogy valaki másolt valakiről). A műszerfalhoz és az ülésekhez nem nyúltam, mert nem volt rajtuk mit javítani. Mivel szép,színes matricát mellékeltek a műszerfalhoz, így azokat is feltettem.

Először a két törzsfélbe építettem bele a Minigun-okat. Sajátépítésűek, így próbáltam az eredetihez hasonlót készíteni, Revell 9-es színt kaptak.

Mikor kész voltam vele jöhetett az a bazi nagy "doboz" az ajtónál - amiben eredetileg lőszereket és egyéb dolgokat tárolnak - és a Minigun-ok lőszerrekesze. Szerencsére volt elegendő maradék műanyagom hozzájuk és jópár szabad órám. A szíjakat húzott szálból készítettem el, a "doboz" Revell 49-es színt kapott,a lőszerrekesz Revell 9-est.

Az ajtókban található két M249 Dragon készletből maradt és csak az állványokat kellett elkészítenem hozzá. Az állványok Revell 49, a fegyverek Revell 9 színt kaptak.

A pilótafülke Revell 9, a deszanttér Humbrol 125-ös színt kapott. 3 napomba tellett,mire elkészítettem. Most jöhetett a két fél összeragasztása, egész jól illeszkedtek, bár a belső résszel meggyűlt a bajom az alakítás miatt, de csak összepasszoltak.

A TÖRZS
Felragasztgattam,amiket úgy gondoltam,fel lehet,és nem kell rajtuk sokat alakítani. Most jött a radar és a Flir torony. A Flir torony adva volt a készlethez, így nem kellett,csak egy keveset alakítanom rajta,és már ment is a helyére. A radarral már nem volt ilyen könnyű dolgom - csak egy fél napom ment rá -, de sikerült megcsinálni és egész jó lett.

A vágóéllel a főrotor előtt és a futóműveken, a két antennával a hajtóműveknél, az infracsapdaszórókkal és a szenzorokkal a faroknál sokat szöszmötöltem, de ezek is elkészültek.

A főrotorral és a hajtóművel volt a legnagyobb bajom, az előbbi iszonyatosan gyengére sikeredett, főleg ott,ahol ragasztani kell, így hagytam egy napig kötni a ragasztót,és még áthúztam LOCTITE Super Bond Power Gel-lel, biztos,ami biztos alapon. A hajtómű pedig egyáltalán nem sikerül jól a gyártónak, ha megnézzük a HobbyBoss-nak a HH-60H Rescue Hawk kitjét, érthető, mire gondolok. A rotoragyat sötétített Revell 91-el, a lapátokat Revell fényes feketével kentem le. De csak a leges legvégén került a helyére a két M249-essel együtt.

A FESTÉS
Mindig is kedveltem az feltűnő festéseket, a terepfestéseket meg főleg, ezért döntöttem a homok és a barna mellett. A homokszín Humbrol 121 a barna Humbrol 186, a mintát az Afganisztánban állomásozó gépekről vettem.

Összességében nagyon élveztem a makett építését, a végeredmény pedig magáért beszél.
A vadász héja
A vadász héja
Minigun és M249 (bal oldal)
Minigun és M249 (…
Minigun és M249 (bal oldal)
Minigun és M249 (…
Minigun, M249 és a FLIR-torony (jobb oldal)
Minigun, M249 és a…
Minigun és M249 (jobb oldal)
Minigun és M249 (…
Radarkupola
Radarkupola
Farok
Farok
Fölül nézet
Fölül nézet
"Move Bradley, move!"
"Move Bradley, move…
2013.07.09.
Mata Gergő (GMat)
MATRICASZERKEZTÉS: Maár Péter
Honlap: http://g10.dragnet.hu
E-Mail: maar.peter@jegszoras.hu

MATRICANYOMTATÁS: Szabados Roland
Honlap: http://www.szabiroli.hu/
E-Mail: szabiroli@hotmail.com
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Toopac
2013.07.15. 10:57:19
Szia,

Jó végre egy "új" sólyomot is látni az oldalon! Én mondhatni Hawk buzi vagyok. Ugyanezt a kitet én is megépítettem csak US grey színben. Az én véleményem szerint hányadék egy készlet! Pozitív panelvonalak és borzasztó gyenge és részlet szegény minőség. A bolti árát sehol sem éri meg. Ezért is tértem át a 1/48 méretre (SH60 Seahawk) ami megint nem volt egy sokkal jobb választás. Ott meg súlyos illeszkedési problémák vannak. A méret szempontjából azonban sokkal jobb a végeredmény! Sajnos 1/48-as méretben szinte csak az Italeri és Revell érhetők el melyek ugyanazok az átvételek és a problémák szinte azonosak. Pont most sikerült 1/48-as méretben megszereznem a kedvencemet a Jayhawokot de az alap öntés ugyanugy egy Italeri készletből jön, tehát itt is szenvedés lesz!! De valahogy a szenvedésnek ez a formája a nagyobb méret szempontjából kifizetődőbb.

A te makettodról sajnos nem tudok nagyon mit mondani, mert alig látható! A túl sötét háttér a vakuval fűszerezve egyesen megöli az összképet és a részleteket! Nem tudnál világosabb környezetben képeket készíteni?

Üdv
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció