Skyraider

Douglas A-1H Skyraider

1:48, Revell No.04584
A katonai repülés egyik leghíresebb csapásmérő repülőgépét még a 2. világháború végén kezdte el tervezni a Douglas repülőgépgyár legendás tervezője, Ed Heinemann. Az XBT2D-1 jelzéssel illetett gépe első felszállása 1945-ben történt. Annak ellenére, hogy a sugárhajtású korszak beköszönte miatt egyre másra mondtak le a katonai vezetők a légcsavaros gépek megrendeléséről, a Skyraiderre mégis igényt tartottak. A pilóták a gép anakronisztikus megjelenését kifigurázva el is nevezték SPAD-nak, utalva az 1. Világháború híres kétfedelűjére.
Az alsó szárnyas együléses, robusztus sárkányt egy Wright R-3350-26WA csillagmotor emelte a magasba, és maximum 520 km/h sebességgel repíthette. A hatótávolsága 2100 km volt, fegyverzet gyanánt négy beépített 20mm-es gépágyút kapott. A szárnyak alá 7-7 fegyverfelfüggesztő ponton szállíthatott bombákat, rakétákat, tartályokat.

A Skyraider-ek a koreai háborúban debütáltak, ekkor még a US NAVY és a USMC színeiben, sötétkék festéssel. Ekkor még AD-1 néven repültek, ezért néhol Able Dog néven emlegetik. Ez idő alatt egy dokumentált légi győzelemre is futotta: egy Po-2 lett a trófea. A koreai háború alatt 128 Skyraider veszett el.

A vietnami háború alatt már az USAF és a dél-vietnami légierő is alkalmazta, meglehetős hatékonysággal. A Skyraider-ek legismertebb feladatköre a lelőtt pilóták felkutatása, és a mentés idején a terület biztosítása volt. Az Intruderek támadása (Flight of the Intruder) című pompás mozifilm végén egy ilyen jelenetet lehet látni, remekül megkoreografálva.

Az A-1-et a brit Royal Navy is használta, de harcba csak a szuezi válság idején vetette be, a HMS Bulwark fedélzetéről.
Franciaország is az üzemeltetők közé tartozott és az Algériai háborúban alkalmazta az A-1-est.
Svédország 12 darab ex-brit gépet kapott, amiket fegyverzet nélkül célvontatásra használtak.
A Skyraider-nek készült légcsavaros-gázturbinás változata is, igaz csak prototípus szinten.
A típusnak rengeteg alváltozata létezett, és jópár gép még ma is repül bemutatókon, bizonyítva a konstrukció sikerességét.

A Revell 1/48-as makettje az igazi géphez hasonlóan egy igazi túlélő. Valaha az ESCI dobta piacra, majd ez a makett volt a Monogram dobozaiban is. Bár még nem néztem bele, de nem csodálkoznék, ha ugyanez lenne az Italeri-féle csomagolásban is. Egy szó mint száz, régi makett.
A szép grafikájú dobozt kinyitva 3 fehér és egy parányi átlátszó öntőkereten találjuk az alkatrészeket. Kevés sorja azért akad, és a felületekre is a régi pozitív panelezés a jellemző.

A pilótafülke a korához képest szépen részletezett, a csillagmotor is, viszont ha a zsalukat a helyükön hagyjuk, ebből semmi sem fog látszani. A doboz tartalmazza a felhajtott szárnyú állapothoz az alkatrészeket, de ha így akarjuk gépünket megcsinálni, akkor bizony fűrészelni kell majd. A futóművek szintén szépek, az aknák oldala egybe van öntve az aknafedelekkel. Az aprócska farokkereket egybeöntötték a kerékillával, így egy kicsit nehéz a festése. Sajnos a jókora és látványos törzsféklapokat nem készíthetjük el nyitott állapotúra. A fegyverzetre nem lehet panasz, minden pilonra jut függesztmény. 8db bomba, 4db nem irányítható rakéta tubus, 2db napalmtartály, és a törzs alá egy méretes üzemanyagtartály a rakomány.
A kabintető két részből áll, karcmentes.

Bár a makett elég koros, a gyártó ezt megpróbálta azzal kompenzálni, hogy háromféle géphez adott festési utasítást és matricákat. És ezt milyen jól tette! Egy szürke-fehér látványos díszítésű US NAVY, egy terepszínű USAF és egy ezüst francia gépet készíthetünk el. A matricák nagyon szépek, vékonyak, pontosak, és tartalmazzák az aprócska szerviz feliratokat, sőt, a bombák végére való Remove Before Flight (RBF) szalagokat is.

Noha a Revell makettje nem említhető egy lapon a Tamiya 48-as Skyraider-ével, mégis jó szívvel ajánlható úgy a kezdő makettezőknek, mint a haladóknak. A kezdőknek a viszonylag könnyű összeépíthetőség adhat sikerélményt a haladóknak pedig a feljavítás kihívása. Ja, és nem utolsó szempont, hogy az ára igencsak barátinak mondható.
Boxart
Boxart
keret1
keret1
keret2
keret2
kere3
kere3
keret4
keret4
matrica
matrica
s1
s1
s2
s2
s3
s3
2009.11.06.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Guliver
2009.11.23. 10:05:46
Szia Trooper!
Szép lett,gratulálok! Erre a masinára én is fenem a fogam,eredetileg az Italerit szándékoztam beszerezni,de azt hiszem,ha ugyanaz lesz az is mint a Revell akkor úgyis mindegy.
tankos_srac
2009.11.23. 10:06:44
Szia! Az építésről, festésről, a felhasznált festékekről nem írtál semmit. A kész makettről pár megjegyzés, de előre bocsátom, hogy szinte teljesen kihoztad a maximumot a dobozból!!! 1. a Mk. 82-esek extendere (nem tudom a magyar nevét) brutál vastag. 2. A kipufogók koromcsíkjai nagyon nem így néztek ki a valóságban. 3. A fotókon nem láttam a drótantennát. És végül 4. bár ebben nem vagyok teljesen biztos, a SEA színek sem smakkolnak, leginkább a földbarna hajaz a mustárságrára, de ez lehet a fénykép hibája, vagy általam nem ismert festésminta is. Amúgy tetszik!

Üdv: Viktor
trooper
2009.11.23. 10:15:49
Guliver, köszi! Csak ajánlani tudom, mert nem túl nehéz makett. a haditengerész változat pedig még látványosabb, én csak azért választottam a terepszínűt, mert az ilyen festésű makettből nekem kevés van:)
Tankos_srác
Jogosak az észrevételek. A festékek mind Humbrol, a zöldek a 106, és 107, tehát az stimmel, a barna valóban nem. Sajnos ahány kép, annyi féle barna árnyalat, így maradtam ennél. A kipufogó koromcsíkjának elkészítése nekem egy szűz terep volt, sajna ilyen lett.. A bombák extendere valszeg azért ilyen vastag, mert valamiféle vezetéket is ráöntöttek. Amúgy a fegyverzet ideiglenes, mert mással szeretném majd felváltani ezeket. A drótantennával sokáig küzdöttem, végül feladtam. és akkor készült a kép. Azóta a dolgot megoldottam, de nem lett feszes.
ElGatoNegro
2009.11.23. 13:43:35
Hogy én hogy rühellem a revell termékeket.
Mert:
Észreveszel egy 2009-2010-es újdonságot( buy it now, csak előrendelhető vadi új termék...mondja a doboz felirat), örülsz hogy mekkora királyság hogy végre kiadták rendesen, megrendeled, kinyitod a dobozt, és ugyan azt a makettet tartod a kezedben amit 15éve sem akartál megvenni.
El is határoztam, hogy soha többé revell nekem nem kell (és ez még rímelt is)
Guliver
2009.11.23. 17:33:20
Na ezért szoktam én belenézni a dobozba már az üzletben,még fizetés elött. Korábban párszor már megjártam (naná,hogy Revell makettel!!), de a múltkor pont leskelődés mentett meg a pénzkidobást az egyik "gazdaságos" áruházban.
Ne ítéld el a Revellt, vannak álomszép makettjeik. Pl. F15-E 1:48
ElGatoNegro
2009.11.23. 18:14:58
Guliver:Áruldd már el nekem, hogy hogy nézel bele egy két oldalán nyíló leragasztott dobozba?
Amúgy nem aggitáltam senkit a véleményem mellett/ellen, ezt tartom a revellről és kész.

Az a problémám isten igazából, hogy ha már egy régi makettet csomagolnak újra, akkor azt fel kellene tüntetni.
Mióta az eszemet tudom makettezem.
Ha lenne, akkor a mai napig vennék machbox makettet...vagy monogramot, vagy esci-t.
...és akkor egyértelmű hogy mi lenne a dobozban.
A revell egy lutri....nos ez nem tetszik nekem.

Lásd két példa:
2009 new makett T-2buckeye...megrendel..kibont...matchbox (kb 1970-80ból)
2008 new makett he-70 blitz...megrendel...kibont matchbox (kb1970-80ból)....b@szott ideges lesz...
érted már?
tyimosenko
2009.11.23. 18:36:38
Azert ezt nemcsak a revell szokta eljatszani szerintem. Nezni kell a netes dobozbontasokat es akkor nincs ilyen meglepi. De legalabb igy van meg matchbox makett! :)
Guliver
2009.11.23. 18:43:30
"Gazdaságoséknál" pl. simán feltéptem a ragasztást és megnéztem,de amúgy minden normális makettboltban bele lehet nézni. Nekem eddig legalábbis nem volt gond. A véleményedet természetesen tiszteletben tartom,ha így gondolod nincs nekem ezzel semmi gondom és semmi rosszat nem gondoltam Rólad. Amúgy tökéletesen értem,mire gondoltál,én is vettem egy "vadiúj" kiadású MiG3-at és kiderült olyan kőkorszaki,hogy még mammutcsont is van hozzá mellékelve :-)
Szóval különbözik a véleményünk,de azt hiszem ez semmit nem von le Trooper kolléga munkájának értékéből és milyen jól elbeszélgettünk.
trooper
2009.11.23. 18:50:24
A Revell mellett az szól, hogy sok makettet csak ez a cég gyárt. Vagy már ez se. Hiába a régi technológia, egy 1/48-as F-89-re sokan vevők lennének. Amúgy 1/48-ban az A-7 Corsair II asszem Hasegawa, ami egy nagyon szép makett.
Én is a külföldi netes oldalakon szoktam megnézni, hogy az adott makett újra csomagolt, vagy tényleg újdonság.
Amúgy a Matchbox T-2 Buckeye volt az első igazi makettem. 198 Ft volt:)Nem is tudom, hogy létezik e ez a makett ebben a méretarányban más cégtől...
Tibcsi
2009.11.23. 19:01:41
ElGatoNegro,

Rá van írva a dobozra is, hogy honnan származik a makett. Igaz, virágnyelven. :)) A doboz oldalán a fehér mezőben olvasható, hogy "Made in ..." A "..." helyén látható ország alapján jó eséllyel beazonosítható.

Italy = Italeri
Japan = Hasegawa
United States = Monogram
Poland = jó eséllyel új Revell szerszámos makett

Bár ez sem szentírás...
ElGatoNegro
2009.11.23. 19:10:24
Trooper:Mostmár tudod hogy van:O)
Tibcsi:Érdekes dolgokat mondassz, ezt nem figyeltem
Tyim:Pont olyan dobozbontásra gondolsz mint például ez is?...akkor ismét témánál vagyunk:OD
De nem folytatom, mert az már tényleg kötözködés lenne.

Bocs Trooper hogy a jó kis dobozbontást más irányba tereltem!:O)
trooper
2009.11.23. 19:24:58
ElGatoNegro
Semmi gond! Azt hiszem, hogy a nickneved lehet a balszerencséd forrása. "A Fekete Macska" :)
És igazad van, azért bombázom a Makettinfót dobozbontásokkal, hogy Te és a hozzád hasonló kollégák képben legyenek. És lám, az imént fent még plusz infókhoz is jutottunk Tibcsi jóvoltából. Hovatovább egy fórumtopic lett ebből a cikkből, de én örülök neki:)
Fodi
2009.11.23. 19:28:26
A Revell felteszi az összes összerakási útmutató a netre, pdf formátumban, elég könny űbelelesni, mi is van a dobozban. A netes leírásban fel szokták tüntetni, hogy új vagy régi szerszámos a makett.
Otto
2009.11.23. 19:45:05
trooper
"Svédország 12 darab ex-brit gépet kapott, amiket fegyverzet nélkül célvontatásra használtak." - erről van esetleg +infod

ElGatoNegro,
szerintem ezen az oldalon elég 1értelmű, hogy mi van a dobozban
http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Hersteller_News/Revell_News_2009_I.html
http://www.ipmsdeutschland.de/FirstLook/Hersteller_News/Revell_News_2009.html
trooper
2009.11.23. 19:52:35
Otto:
A linken az egyik ilyen gép látható. 1952-ben gyártották, és a Royal Navy állományából 1962-ben került a svédekhez. 1978-ig szolgált, most az Arlanda Aviation Museum-ban látható.
http://www.arnoldstechart.se/seebb.htm
Tibcsi
2009.11.23. 20:12:55
Megnéztem: az 1/72-es La-5FN dobozán Made in Russia szerepel. Vagyis Zvezda. :)
zoli1989
2009.11.23. 23:22:56
Megnéztem én is, 1:72-es Mi-8 oldalán Made in Russia. Tehát tényleg igaz. Mert ez valóban Zvezda.
magyarzoli1@vipmail.hu
2009.11.24. 14:47:18
Szia ? Én alapjában véve láncos vok,de mind a írásod , mind a géped tetszik! Szép munka! Csak így tovább! Hozd el Baktára dec. 12 -én.
Üdv Tigris6.
Otto
2009.11.24. 19:30:19
trooper
köszönöm szépen
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció