Skyray

Douglas F4D-1 Skyray

1:48, Tamiya
A Douglas cég a 2. világháború után a német háborús kutatási eredményeket felhasználva elkészítette egy deltaszárnyú repülőgép terveit. Az amerikai haditengerészet figyelmét felkeltették a tervek, és két prototípus rendeltek. 1951 januárjában szállt fel először Skyray, akkor még az Allison sugárhajtóműjével. Ez viszont sok probléma okozója volt, íg a Prat & Whittney hajtóműve lett a sorozatgépek erőforrása. A gép négy 20 mm-es beépített gépágyút kapott, valamint elsők között rendszeresítették hozzá a Sidewinder rakéták első generációját. Összesen 419 darab Skyray-t gyártottak. 1956-tól 1962-ig 11 haditengerész, 6 tengerészgyalogos, és 3 tartalék (NAVY Reserve) alakulatnál állt rendszerben.

A Tamiya Skyray makettje pompás darab. A szemet gyönyörködtető doboz négy szürke és egy átlátszó keretet tartalmaz. Sorját sehol sem találni, a felületek szépek, a panelvonalak finoman vésettek. A pilótafülke szintén szép, bár az örök elégedetlenek ehhez is találnak majd feljavítót (talán csak a pilóta sisakja nem sikerült túl jól, de hát van ez így). A szárnyakat jó haditengerész módra felhajthatóra is elkészíthetjük, ehhez minden plusz alkatrész adott. A futóművek és az aknák szépen kidolgozottak. Függesztményként kapunk két póttartályt, két légiharc rakétát, két rakétavető tubust és egy elektronikai kütyüket tartalmazó tartályt a gép hasa alá.

A matricák jellegzetesen "tamiyásak", vagyis vastagok. Két tengerészgyalogos, és egy haditengerész gép jelzéseit tartalmazzák.
A makett összerakása kezdőknek és haladóknak egyaránt javallott, garantált sikerélményt okoz, és egy ritka gépmadárral bővítheti gyűjteményünket.
skyray1boxart
skyray1boxart
skyray2
skyray2
skyray3
skyray3
skyray4
skyray4
skyray5
skyray5
skyray6
skyray6
2009.02.15.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Toth_Gabor
2009.02.22. 21:27:38
Szia!

A tamiya matricák védelmében saját tapasztalatomat szeretném megosztani: Gunze Mr.Decal Softer segítségével rendkívül könnyen kezelhetővé, lággyá válnak , és én speciel könnyebben kezeltem azokat a Spitfire makettemnél, mint a techmod - matricalapon - szupervékony matricáit.
A Ford pedig - a Skyray egyik beceneve - a Tamiya egyi legjobb készlete. Én egyetlen hibájaként a hajtómű - beömlők kidolgozásának hiányát tudom felróni. Ha ezeket valaki építéskor lefedi takarókkal, a makett többi részét komolyabb "viszontagságok" nélkül leküzdheti.
(Az én makettemen a katapultülés jobb oldalának alsó része hiányzott. más hibát nem találtam rajta. Az illeszkedés nagyon jó, és a makett rendkívül látványos. Az eredeti gépekről az aircraftresourcecenter.com, primeprotal.net, philsaeronautaclstuff.com oldalakon találni részletfotókat.
Üdv,
Tóth Gábor
trooper
2009.02.22. 22:27:09
Szeva Gábor!

Teljesen igazad van. Ezt a matrica dolgot sok gyártónál nem értem. A Tamiya csodálatos makettje mellé ilyen nehezen kezelhető matricát ad, a Testors F-104 nevű fröccsöntött büntetéséhez meg egy pazar, könnyen kezelhető matrica jár...
Egyébként ehhez a maketthez is kiadtak már számtalan kiegészítőt, feljavítót, de szerintem szimplán dobozból is megállja a helyét.
Sasvarju
2009.02.23. 08:00:03
Szia!
A hüvelykivetőkről teljesen elfelejtkezett a gyártó! Pótolni kell! Valamint a gép sűrűn tele volt szervízfeliratokkal. Valamelyik matricagyártótól be lehet szerezni.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció