Skytrain

Douglas C-47 Skytrain

1:48, Revell No.04518
Kevés olyan sokoldalú repülőgép repült a világon, mint a DC-3/C-47. Története igazi sikersztori. A keresztségben Skytrain nevet kapó repülő a 2. világháborúban az amerikai légierő igáslova, de a brit RAF is rendszeresíti Dakota néven. Aktív résztvevője a koreai háborúnak, de még Vietnamban is repül, sőt felfegyverzett változatai AC-47 Spooky néven keserítik meg a Vietkong és a VNA harcosainak az életét. Számtalan légierő és légitársaság rendszeresítette. A mai napig sok DC-3/C-47 repül világszerte, hirdetve a típus kiváló konstrukcióját.

A Revell makettje a híres berlini légihídnak állít emléket. A hidegháború első jelentős konfliktusában a szovjet csapatok által körbezárt Nyugat-Berlin légi úton történő ellátásában a C-47-esek oroszlánrészt vállaltak.

A jókora, szép grafikával ellátott dobozban négy ezüstszínű és egy átlátszó öntőkereten sorakoznak az alkatrészek. A felületekre a néhai Monogram "védjegye" a jellemző: mindenütt pozitív panelek sokasága. Sorja elvétve akad, a nagy felületek ellenére beszívódás nem volt. A belső tér szépen kidolgozott, még a hátsó WC is megvan... kár, hogy az ég világon semmi sem fog ebből látszani. A pilótafülke is viszonylag részletes, bár az ülések kissé bumrfordiak. Feljavítani viszont nem érdemes őket, mert ezekből sem sok fog látszani, noha az átlátszó műanyagok, így a szélvédő is kristálytiszta, és karcmentes. A raktérből már több minden is látszódhat, ha a raktérajtókat tárva nyitva hagyjuk. Ekkor elkél némi feljavítás. Az illesztésekkel néha meg kell küzdeni, főleg a törzs és a szárnyak találkozása kemény feladat.

A csillagmotorok és a futóművek szépek, a farokfutót csak be kel pattintani, így önbeállós lesz, mint a valóságban.
A maketthez az egyik öntőkeret az összeállítási rajz szerint nem kell. Ezen a raktér ülései vannak, valamint kilenc ejtőernyős katona, teljes fegyverzetben. Ráadásul ezek szép kivitelűek, és 3 féle van belőlük. (Ebből is látszik, hogy a háborús Skytrain újradobozolásáról van szó)A maketthez jár még kettő szerelő, és egy pilóta is. Én személy szerint néhány ládát meg pár hordót hiányolok a készletből, de ez csak kukacoskodás. Ezeket bárki egyszerűen legyárthatja maga is.

A jókora matricalap három géphez ad jelzéseket. Két amerikai géphez és egy brit Dakotához járnak matricák. Nyomásuk pontos, vékony és nem hiányoznak a szervízfeliratok és más egyéb jelzések sem.

Ebben a méretarányban sokáig egyedülálló makett felett már eljárt az idő, de ára és könnyű összerakhatósága miatt akár a kezdő makettezőknek is igazi sikerélményt nyújthat. Összerakás előtt azonban legyünk figyelemmel a várható tekintélyes fesztávra, és jó előre válasszuk ki a helyét valamelyik polcon.
boxart
boxart
keret1
keret1
keret2
keret2
keret3
keret3
keret4
keret4
keret5
keret5
soldier1
soldier1
soldier2
soldier2
matrica
matrica
2009.07.18.
trooper
Pelikán Makett Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Rommel93
2009.08.18. 21:42:38
Üdv!
sok sikert hozzá!!
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció