Speeder Bike - Star Wars Ep.VI

Speeder Bike

1:11, MPC/ERTL (1990)
Pintér György - Múzeumi krimik Star Wars filmben szereplő járműveket kevés gyártó kínál. A legismertebbek az AMT/MPC/ERTL (/Airfix újradobozolt) makettjei, amik a '90-es években szinte az összes makettboltban kapható volt. Ma már csak az internetes oldalakon találkozhatunk egy-egy darabjával. Sokáig én is csak gyűjtögettem és tervezgettem, hogy megépítem, de kellő felszerelés (kompresszor és rendes szórópisztoly) hiányában vártam az építésével. Most végre elérkezettnek láttam az időt, hogy megépítsem a Speeder Bike-ot.

Az építés menete:
Az szürke alkatrészek könnyen törnek az öntőkeretről, köszönhető a kemény és rideg műanyag anyagnak. Még szerencse, hogy dobozon belül, gyárilag zacskóba csomagolják. A sorjákat és némi öntési hibát szép számmal találni, ami köszönhető a régi öntőformának. A kora ellenére viszont meglepően pontos és részletes makett. Nem nagyolták el a részleteket úgy, mint pl: az X-wing esetében.
Az építést kezdetben az útmutató alapján végeztem. A motor alsó részével nem volt gond. Az alsó rész, amely fekete színt kapott külön készült a barna színt kapó felső résztől. A legfontosabb, hogy sokszor végezzünk szárazpróbát ragasztás előtt, így látjuk a hibákat. A robogó felső részén a kormánykarokat a figurával érdemes összepróbálni és úgy rögzíteni. Apropó figura, csupán két darabból áll, azonban az illeszkedés elsimítása és tömítése adja majd a legtöbb munkát... Utólag már azt javasolnám, hogy a lábpedálokat a festés után rögzítsük, mert különben meggyűlik a bajunk vele.

Festés:
Elsőként a motort és az orrszárnyakat tartó rudakat alapoztam Humbrol 33 matt feketével, majd erre fújtam a Humbrol 85 félfényes feketét. A robogó felső testét árnyékoltam szintén Humbrol 85-ös feketével. A barna szín eltalálása és kikeverése nem kevés fejfájást okozott. A végső bevált receptem: 4ml Humbrol 133 Satin Brown + 1 ml Humbrol 62 matt Leather +1ml sebbenzin (Benzinum medicinale) ez lett a sötétebb alsó barna. Erre jött a világosabb barna 2ml , amivel átködöltem az alsó sötétebb barnát. Ezután már csupán a híg fekete befolyatása volt hátra és a szárazecsetelés. A szárazecsetelésre Humbrol 56 matt Aluminiumot használtam. A kezelő gombok Humbrol 19 fényes vörös színt kaptak. A mozgató rudak Humbrol 11 ezüstöt. A robogó alsó részén a port egyedi módon oldottam meg. Mivel nem volt alapanyagom, amivel a felverődő port imitálhattam volna, így rögtönöztem. Improvizációm eredményeként feleségem szegényebb lett egy MaxFactor alapozóval... ;) A dolog bevált, a por megül az alsó részeken, csak figyelni kell rá, hogy a matt felületen jól tapad és ne vigyük túlzásba a felhordást.
Ezután jött a figura. Mint említettem itt sokat kell csiszolni és tömíteni. Sok esetben csak az alapozás után derülhet ki, hogy milyen munkát végeztünk. Az alapozást Humbrol 34 matt fehérrel végeztem, amikor kijavítottam a maradék hibákat ezután jött a Humbrol 130 félfényes fehér, majd a legvégén a Humbrol 22 fényes fehér. A fekete ruharészeket Humbrol 85 félfényes feketével festettem. A szem résznél Humbrol 21 fényes fekete színt használtam. A sisak hátsó részén a szürke szín Humbrol 128-as félfényes szürke. Amikor megszáradt jöhetett a híg feketés befolyatás a résekbe. A felesleget sebbenzines fültisztító pálcikával töröltem vissza. A csizma talpán a világos sárga gumi részre Humbrol 7 gloss Buff színt használtam.
Már csak a ponyva festése maradt. Ennek a szíj részét Humbrol 113 matt rozsda színre, a ponyvát pedig a maradék saját keverék világosbarna többszöri felvitelével festettem, minden réteghez egyre több Humbrol 62 hozzáadásával világosítva.
Röpke levezetésként 0,3 mm-es fúróval felfúrtam a lézer löveget.

Néhány jó tanács a végére:
- Végezz szárazpróbát minél többször!
- Pillanatragasztót érdemes a kormánykarnál alkalmazni, hogy stabil legyen, de előtte próbáld össze a figurával.
- A lábpedált a tartó rudazatával egyszerűbb a legvégén feltenni, amikor a figurát már rögzítetted a kormányhoz és a robogóhoz.
- Az orrszárnyak csapját érdemes levágni és úgy beállítani, mert ha nincs szerencséd, akkor biztosan elfordul a tartó rúd miatt.
- Én Humbrol Enamel festéket használtam, na nem azért, mert a Humbrol cég szponzorálna (azt sem venném rossz néven,ha megpróbálnák), hanem mert ez vált be a legjobban számomra (Revell-t most hagyjuk...az építés alatt próbálkoztam azzal is, de a kukában landolt). Természetesen akril festékeket is lehet használni, de abban nincs sok tapasztalatom (most kezdek átváltani rá).

Felhasznált festékek kódok alapján (Humbrol Enamel):

7 Gloss Buff
11 Silver (metalic)
19 Gloss Red
21 Gloss Black
22 Gloss White
33 Matt Black
34 Matt White
56 Matt Aluminium
62 Matt Leather
85 Satin Coal Black
113 Matt Rust
128 Satin US Compass Grey
130 Satin White
133 Satin Brown

Referencia kép könyvből:

Virgin Books: The Star Wars Archives ISBN-13: 9781852275877


Jó építést mindenkinek! :)
SPEEDER BIKE DOBOZ
SPEEDER BIKE DOBOZ
iSE Speeder Bike 01
iSE Speeder Bike 01
iSE Speeder Bike 02
iSE Speeder Bike 02
iSE Speeder Bike 03
iSE Speeder Bike 03
iSE Speeder Bike 04
iSE Speeder Bike 04
iSE Speeder Bike 05
iSE Speeder Bike 05
iSE Speeder Bike 06
iSE Speeder Bike 06
iSE Speeder Bike 07
iSE Speeder Bike 07
iSE Speeder Bike 08
iSE Speeder Bike 08
iSE Speeder Bike 09
iSE Speeder Bike 09
iSE Speeder Bike 10
iSE Speeder Bike 10
iSE Speeder Bike 11
iSE Speeder Bike 11
iSE Speeder Bike 12
iSE Speeder Bike 12
iSE Speeder Bike 13
iSE Speeder Bike 13
iSE Speeder Bike 14
iSE Speeder Bike 14
iSE Speeder Bike 15
iSE Speeder Bike 15
iSE Speeder Bike 16
iSE Speeder Bike 16
iSE Speeder Bike 17
iSE Speeder Bike 17
iSE Speeder Bike 18
iSE Speeder Bike 18
iSE Speeder Bike 19
iSE Speeder Bike 19
iSE Speeder Bike 20
iSE Speeder Bike 20
iSE Speeder Bike 21
iSE Speeder Bike 21
iSE Speeder Bike 22
iSE Speeder Bike 22
iSE Speeder Bike 23
iSE Speeder Bike 23
iSE Speeder Bike 24
iSE Speeder Bike 24
2014.07.09.
Bishop
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Ceró
2014.07.12. 06:52:36
Szia!
Nagyon szép lett! Diorámát tervezel? Úgy az igazi! :D
T.: Tibi
Israti71
2014.07.12. 09:07:29
Üdv!
Bár nem vagyok S.W. rajongó,mint makett,nagyon tetszik amit alkottál.Dió tényleg jó lenne alá. Üdv:D.A
Bishop
2014.07.12. 09:52:44
Sziasztok!

A dioráma ötlete bennem is felmerült, mert a kész makett szinte könyörög érte. Azonban a megrendelővel szimpla dobozból épített kategóriát beszéltük meg. Na sebaj, ha a sajátomat építem majd, akkor lesz alá dio is. Én pont a bunker bejárata elé tenném, ahogyan a dobozon is van. Már van rajzom a bunkerről, csak át kell konvertálnom a méretarányt. Így utólag pár dolgot változtatnék az építés/festés menetén a fentiek tapasztalatában, például túl óvatos voltam az árnyékolással és a legvégső világos barna átködölésénél sokat eltüntettem az árnyékolásból. Utólag azt mondom, hogy nyugodtan hagyhattam volna erősebb árnyékolást is. A másik a ponyva színe. Ez világos barna-len-khaki színű. Referencia fotót, filmet is kockáról kockára néztem, illetve a dobozfedél képét, mindenhol más árnyalatúnak láttam... Persze a fényviszonyok sokat számítanak, de ma már inkább a khaki szín felé hajlanék festés terén.
zsocate
2014.07.12. 13:59:05
Egy fehér ruhás salakmotor-versenyző ráült egy túlméretezett szarvasbogárra.
Csakhogy mindenki azonosítani tudja a makettet.
Alfio
2014.07.13. 09:29:04
Szia!
Gyerekkorom jut eszembe erről a makett figuráról. Szerintem nagyon szép lett. Mondjuk nem vagyok vérprofi, de talán a barna lehetett volna kicsit világosabb és amolyan "szürkébe hajló" inkább, mint a doboz elején lévő fényképen, de ennyi.
Alfio
2014.07.13. 09:40:37
Egyébként - nem birom ki, hogy ne poénkodjak ezzel - magának a rohamosztagos figurának a kinézete a Speeder nélkül, tisztára olyan, mintha a gangnam style-t járná. :-)
Bishop
2014.07.13. 10:16:21
Nézőpont kérdése. Lehet, hogy Psy alól lopták ki a motort... ;)
Lipi
2014.07.13. 18:54:28
Szia!
Szerintem szuper lett. Maximum annyi, hogy noha nem vagyok ugyan profi, de bevallom, elbizonytalanodtam, vajon a filmen a szürke vagy a barna árnyalat dominál?! Sürgősen újra kell néznem a filmet..... :) Én az X-szárnyúmat is az alapján színeztem, szürkésre, mert noha fehéret írtak mindenhol, de a filmen egyértelműen szürkésnek látszik.
Bishop
2014.07.13. 19:21:59
Szia Lipi!
Azt tudom javasolni, hogy szerezz be egy fújt színkatalógust, mert ott sokkal jobban össze tudod hasonlítani.
A sima fehér nagyon vakító, én maximum élfénynek használnám. Sokat dob az összképen, ha aláárnyékolod, mert ha fújod , akkor "átüt". Persze egy réteg nem elég. A fotókon nem látszik annyira, de élőben a barna átmenetei (alá árnyékolt barna-sötétbarna-világosbarna) jobban kijönnek. A fotózásnál vakut használtam, az picit rontott a képen, így nem lehet annyira kivenni a finom átmeneteket a megcsillanó vaku miatt. A dobozgrafika valóban szürkés, de szerintem árnyékban fotózták. A feltett referencia fotó a gyári makettről készült és a barna festék mellette a világosabb (Humbrol 62). A filmben rozsdabarna-csokoládébarna összhatása van a festésnek. Ettől függetlenül érdemez végignézni a filmet még egyszer... :)
Az X-winghez még segítek, de azt átteszem a sci-fi fórumba, mert ott tudok képet is mellékelni hozzá. Nézz be a fórumba!
Üdv
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció