Spitfire

Supermarine Spitfire

1:72, Airfix No.02046
Pintér György - Múzeumi krimik Spitfire. Ez az a típus amit valószínüleg senkinek nem kell bemutatni, klasszikusan szép formáit mindenki ismeri. Korának meghatározó típusa volt, az "Angliai-csata hőse". Történetével könyvtárnyi irodalom foglalkozik, szerepelt regényekben, filmekben és a repülés történetének lapjaira is beírta a nevét.

Építés

A Spit a makettgyártók között is rendkívűl népszerű típus, szinte valamennyi gyártó kiadta már, több verzóban és méretarányban. Én ezek közül az Airfix kithez jutottam hozzá. A makett 35 alkatrészből áll, az egyik törzsfélben bedig 1974-es dátum utal az öntvény korára. Ennek ellenére a makett körvonalai, méretei meglepően pontosak, sorjával csak elvétve lehet találkozni. A dobozból két verzió készíthető el: az egyik természetesen egy RAF gép az egyik lengyel század színeiben, a másik pedig egy amrikai madár, mindkettő zöld-szürke színekben pompázik.

Az építést a kabinnal kezdtem ami nem túl részletes: áll egy padlóból, egy ülésből és egy hátfalból és kapunk még egy egész jól sikerült pilótát is, amely sok bepillantást nem enged a fülkébe. A fülke és a belső részek Humbrol 78 színt kaptak. Elkészítettem pluszban a botkormányt, valamint a műszerfalat is, bár ezekből sok minden nem látszik. Mindenkinek egyéni ízlése, hogy mennyire részletezi a kabint.

Amíg a kabin száradt, összeállítotam a szárnyakat, majd a kabint is beragasztottam a törzsbe és egyesítettem a törzsfeleket. Az alkatrészek szépen passzoltak. Felkerültek a törzsre a vízszintes vezérsíkok is.

Most érkeztem el az építés során abba a fázisba amikor el kellett gondolkodnom, hogy melyik felhasználó festésével készítsem el a makettet. Választásom az orosz légierőre esett. Mit lehet tudni az orosz gépek festéséről? Standard angol festéssel repültek, sok egyéni jelzéssel, érdemes tehát konkrét gépet alapul venni a festés elkészítéséhez. Fontos még, hogy a brit szerelők a szárny felső részére is felfestették a vörös csillagokat, ez az orosz gyártású gépeken nem volt jellemző. Tudom, ez így túl általános, de én is beleestem ebbe a csapdába (lásd kicsit lejjebb).

Előkészítettem a makettet a festéshez. Először a felső szürke szín került fel (Hu 106), majd az alsó világosszürke(Hu 64 picit világosítva), majd felfestettem a zöld rejtőszínt. A festés teljes egészében ecsettel készült. Volt tehát egy lefestett madaram, de matricám még nem volt hozzá. Bíztam benne, hogy Móváron tudok beszerezni matricát, de sajnos nem találtam (pedig a Tally ho' és a TOFF is gyárt matricát a típushoz).

Közben összeállt a makett, felkerült a légcsavar, a futóművek és a kisebb antennák is. A kabintető elég vastag, torzít is de jól illeszkedik. Végső elkeseredésemben feltúrtam a matricás dobozomat és találtam 6 db megfeleőnek látszó önkényuralmi jelképet, egy orosz számot és gárdajelvényt, ezekből készült a fiktív dekoráció, egy sosem-volt-de-lehetett-volna gépről.

Az elkészült makett azóta is a kedvenceim közé tartozik. Szakértő szem biztos talál rajta hibát, nekem azonban tetszik, és a következő biztos jobban fog sikerülni. Végül is ezért makettezünk.

Felhasznált irodalom:
Makettstúdió no. 7
Zlinek: Spitfire Mk. V
spit 01
spit 01
spit 02
spit 02
spit 03
spit 03
spit 04
spit 04
spit 05
spit 05
spit 06
spit 06
2009.04.22.
Mr_baracus, Pápa
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
juge75
2009.04.26. 07:50:41
Szia!
Gyönyörű gép, csak ha jól tudom akkoriban a vörös csillagot vagy keret nélkül, vagy fehér szegéllyel festették, nem volt a fehéren kívül még egy vörös szegély, csak a háború után.
Nekem is van egy MK.-1 angliai csatás és egy MK.-5-öm, de az angol felségjelű és lengyel pilóta jelzés van rajta, szintén Airfix.
Ezt a makettet ajánlom kezdő szinthez, jól illeszkedik és gyorsan szép gép építhető belőle!
Péter, a festés szép lett!
Mr_baracus
2009.04.26. 15:51:34
Szia!

Nem mondom, hogy nincs igazad:)) Annyi mentségem van, hogy a matrica egy LaGG-3 készletből származik, én onnan használtam fel. Egyébként a festéssel én is meg vagyok elégedve. Nekem is van egy Mk,1 és Mk Ix készletem, amik építésre várnak

Mrbaracus
Muzzy
2009.04.26. 17:02:42
Bocsi, de a fehér és piros szegélyű csillagot ha jól emlékszem 43-tól használták, 44-ről biztosan van róla fotó (Most kéznél lévő anyagból). Ha kell pontosan utána nézek a dátumnak. 41-től fekete szegély volt, később vezették be a fehér és piros szegélyt, valahol még a méreteket is olvastam (10 mm a piros szegély). Mivel a Spiteket inkább 42 végétől kapták, (összesen mintegy 1200 darabot, főleg V és IX-eseket) nyugodtam rakhatod rá a piros szegélyes felségjelet!
Egyébként szerintem 72-ben az egyik legalakhűségesebb Spit.
Muzzy
A
T.Csaba
2009.04.28. 21:16:44
Szia!
Én csak annyit tennék hozzá,hogy ne hagyd a repcsit teljesen matton,hanem legyen a felülete selyemfényű.Közelebb van a valósághoz.Ritkán matt a külsejük.
És ha még megoldható igazítsd meg a szélvédő-kabintetőt,mert el van csúszva!
Csak így tovább!Várjuk a másik két Spit-et is!
Üdv!
Csaba
Mr_baracus
2009.04.29. 14:23:43
Sziasztok!

Köszi az észrevétleteket. A csillaggal kaocsolatban: azt gondolom hibáztam.A kabintető nincs fixen rögzítve, nem figyeltem rá eléggé a fényképezéskor. A lakkozás: sajnos ezt még nem csináltam egyetlen makettem sem, félek, hogy ecsettel csak elrontanám. Ha van valami konkrét ötletetek, tanácsotok szívesen veszem.

Mr baracus
Muzzy
2009.04.29. 16:46:55
Szia!
Utánanéztem, 42-től északon használtak mintegy 10 PR IV-est de ezek folyamatosan "érkeztek" egyszerre 3-4-nél több nem volt bevethető ( az oda települt angoloktól vették át a gépeket, mikor azok hazamentek.)
43 tavaszán kaptak mintegy 150 Vb-t ezek először a Kubáni harcokban vettek részt, a fotók szerint ekkor még sima fekete szegélyt használtak. Később (43 nyara) átkerültek a Honi Légvédelemhez.
44 februártól kaptak 1185 Spit IX-et ezek biztos, hogy piros, fehér szegélyű csillaggal repültek.
Muzzy
Muzzy
2009.05.25. 14:02:35
Mr baracus!
Találtam Neked egy spit IX-ről fénykképet, nekem nagyon úgy néz ki, hogy fehér és pioros szegélye van a felségjelzésnek
http://farm3.static.flickr.com/2271/3528969638_b3b03e8038_b.jpg
Muzzy
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció