Star Trek NX-01 Enterprise

Star Trek NX-01 Enterprise

1:1000, Polar Lights No.POL807 (2008)
„Közel egy évszázadon át gázoltunk bokáig az űr óceánjában,
most végre eljött az úszás ideje!”
Adr. M. Forest

A II. világháborús bombázópilóta Eugene W. Roddenberry utópisztikus álomvilágát –úgy gondolom- ezeken az oldalakon senkinek nem kell bemutatni. Bevallom, mióta csak olvasom a makettinfo.hu-t mindig is hiányoltam innen a ”trek modelleket”, ha már egyszer science-fiction. Szóval saját hiányom pótlására ezt az írást hiánypótlónak tekintem!

A szóbanforgó makett az utolsó, (dicstelen véget ért) Star Trek sorozatban szereplő kutatóhajót volt hívatott ábrázolni. Az említett sorozatról nem áll szándékomban hosszas bemutatót írni, aki ismeri, tudja miről is van szó, akit akkor sem érintett meg azt pedig kár untatni. A történet Kirk kapitány 5 éves küldetése és a Bolygók Egyesült Föderációjának megalapítása elött játszódik. Sokak szerint a sorozat közelebb állt a producerek lelki világához, mintsem Roddenberry univerzumához,és 4 évad után 2005-ben be is fejezték a forgatást. Mellékesen, én nagyon is kedveltem a sorozatot. Így hát feleségem meg is lepett ezzel a makettel, nem kis örömömre.

Lelkesedésem csak új lendületet kapott a doboz grafikája láttán! Az általam birtokolt Star Trek modellek dobozai egyébként mind igen tetszetősek! Ám jelen esetben a külcsín és a belbecs kontrasztja igen erősre sikeredett. Hogy hány öntőkeretet találunk a dobozban -bontás után- szándékosan nem írom, döntse el mindenki maga, a képek alapján, hogy ez pontosan hány öntőkeret. A kit rém egyszerű, nagy darabokból álló, ha nem is sorjamentes nagy utókezelést nem igényel ezen a téren. Kezdőknek is bátran ajánlható, az alkatrészek, ha nem is mindig pontosan, de nagyon szorosan illeszkednek. Az ember már-már a Revell easy kit-jeivel (sic!) érzi parallelnek. A Polar Lights ennél a termékénél elment egészen odáig, hogy az összeállítási útmutatóban fennen hirdeti: a festése sem szükséges(?). Azért a színkódokat mellékelték.

A makett 2008-as kiadású, néhol elnagyolt mégis. Az érzékelők, manőverező hajtóművek és a dokkolózsilipek kivitelezésének minősége elemenként váltózó, néhol a méretarányokhoz képest igen jóra sikeredett, néhol gyalázatos. A mellékelt színkódok a Testors színei, én Revell és Humbrol színeket használtam. Szokásomtól eltérve matt feketével alapoztam,gondolva, hogy a végső szín így megfelelőbb lesz. Sosem tudom meg milyen lett volna fehér alapozóval, szerintem ugyanilyen.

Ám ami igazán sokat dob egy ilyen maketten az az, ami majdnem minden föderációs hajó sajátja: az úgynevezett ”azték minta”. Az igazán ügyesek és bátrak bizonyára festéssel oldották volna meg ezt a problémát. De van egy másik út ami ”simább, könnyebben járható”. Ez pedig a matrica! A matricát beszerezhetjük külföldről, a makettel megegyező áron. De egy kis kitartó keresgélés után megtalálhatjuk az interneten a szükséges mintát, amit egy ráérő ”rebellis barátunk” már elkészített. Innentől az eljárás ismert: matricalap, matricalágyító, etc. A készlethez adott matricalap jónak mondható (nálam azért egyszer szakadt), az Enterprise és a Columbia jelzéseit mellékeltékés a Columbia eltérő deflektortányérja is a készlet része, ami szintén dicséretes.

Ami nem dicséretes az a makett ára, míg kis országunkba eljut a nagyjából 22 dolláros ár megtriplázódik, ebben természetesen semmi újdonság nincs. Így valószínűleg a hardcore rajongókon kívül az ár/érték arány mindenkit elriaszt. Fanoknak ellenben majdhogynem kötelező.

A talpazat Okos Attila asztalos barátom keze munkáját dicséri.
Doboz1
Doboz1
Doboz2
Doboz2
Elemek
Elemek
Folyamatban1
Folyamatban1
Folyamatban2
Folyamatban2
Folyamatban3
Folyamatban3
ent0
ent0
ent1
ent1
ent2
ent2
ent3
ent3
ent4
ent4
2012.10.20.
Utolsó módosítás: 2012.10.28.
Sági Géza (BB-75), Pusztaszabolcs
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
baumi94
2012.10.29. 11:54:50
Gratulálok! Nagyon szép lett!
atu71
2012.10.29. 16:29:58
nem az en stilusom,viszont tetszik,gratu.
Snowman
2012.10.29. 22:17:27
Szia!
Én is szeretem a Star Trek-et, (akárcsak minden sci-fit) és nagyon tetszik a hajód! Gratulálok hozzá! Nálam a Deep Space Nine állomás készült el tavaly, most pedig egy Workbee épül. Szóval nem vagy egyedül! :D
További jó munkát !
lkalmar
2012.10.30. 13:19:39
Szia,

Tényleg csinos darab lett, es tényleg nem vagy egyedül, én éppen a Voyager sorozatból a Maquis fighter-t rakom össze (rewell).
BB-75
2012.10.30. 15:59:19
Uraim!
Köszönöm a dicsérő szavakat! Kedves Snowman, természetesen kiszúrtam a Workbeet és kíváncsian várom, mint ahogyan remélem lkalmar kolléga Maquis fighter-ét is hamarosan megcsodálhatjuk! Ha időtök engedi és tennétek fel képeket ezekről a kitekről (pl. az adatlapotokra) annak igazán örülnék! De a fórum is megteszi. Szeretném felhívni figyelmeteket a Ragadozómadár dobozbontásomra! Kommenteket kérek!
Luthor
2012.10.31. 16:34:43
Nagyon csecse lett, várom a ragadozót is készen...
Bár én SW fan vagyok, egy szép Trekker makett ugyanúgy tetszhet. És tetszik is.
Grat.
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció