Star Wars: A-wing

A-wing

1:48, AMT/ERTL
Pintér György - Múzeumi krimik Volt egy időszak, nem is olyan régen, amikor a Star Wars téma iránt érdeklődő modellezőket nem tekintették olyan vékony vásárlórétegnek, és szép számmal adtak ki ebben a témában szereplő modelleket. Sokaknak fűződik szép emléke a kezdetben MPC, majd az AMT/ERTL által kiadott, igaz, néha csak nagy vonalakban hasonlító, modellek összeállításához, tuningolásához. Igazi hőskorszak volt ez egy modellező számára. Házilag gyártott kiegészítő "kütyük" és rongyosra nézett VHS kazetták háttéranyag gyűjtéséhez. Sajnos mára csak a Revell által képviselt előre festett, összepattintható borzalmak maradtak... :(
Halvány reménysugár a nehezen beszerezhető Fine Molds által gyártott új szériás és elképesztő minőségű modellei. :)
Egy sorozat keretében szeretném bemutatni és megörökíteni ezeket a még összeépítetlen modelleket az utókornak is, hogy tudják miből faragtak (néha szó szerint) élethű modellt a rajongók.
Első klasszikus darab egy A-wing. Méretarányt nehéz lenne meghatározni hozzá, én kb. 1/76-ra tippelek. A doboz tartalma két öntőkeret, egy átlátszó kabintető és egy pici matricasor és persze az összeállítási útmutató. Az átlátszó kabintető torzít és picit sorjás (bocsánat a képminőségért, de a makrófotózáshoz nincs elég jó obim). Az öntőkereteken található alkatrészek anyaga kicsit a KP csehszlovák maketteket idézi (bár kevesebb a sorja), félkemény fényes felületű és pozitív panelezésű. Ezek lecsiszolása és újrakarcolása embertpróbáló feladat. Az illeszkedés közepes, van ahol lyukak tátongnak és van ahol még nekünk kell csiszolni. Szárazpróba minden ragasztás előtt ajánlott.

A figura elég anonym. Arcnélküli humanoid fajta, kicsit hosszú kezekkel.
A matrica minősége nem a legjobb, jobban járunk, ha magunk festjük fel a nem túl bonyolúlt ábrát.
Összességében sok munkával szép makettet kaphatunk és bár kritkus szemmel tekintettem a minőségre, ne felejtsük el, hogy a 80-as éveket képviseli az öntési technika. Mindezt és a témaválasztást, illetve a konkurencia hiányát tekintve hiánypótló darab.

Végezetül feltettem egy régi képet, egy makettkiállításon készült A-wing-ről. Sajnos a készítőjéről nincs semmi infóm, de elismerésem számára. Kérem, aki többet tud a modell készítéséről, ossza meg a többiekkel is!
StarWars_A-wing01

A doboz.
StarWars_A-wing01
StarWars_A-wing02

A leírás.
StarWars_A-wing02
StarWars_A-wing03
StarWars_A-wing03
StarWars_A-wing04

A kabintető.
StarWars_A-wing04
StarWars_A-wing05

Panel 01
StarWars_A-wing05
StarWars_A-wing06

Panel 02
StarWars_A-wing06
StarWars_A-wing07

Az anonym pilóta.
StarWars_A-wing07
StarWars_A-wing08

Panelvonalak.
StarWars_A-wing08
StarWars_A-wing09

A matrica.
StarWars_A-wing09
StarWars_A-wing_Q

Egy kiállításon szereplő A-wing. Az egyik legszebb, amit eddig láttam. Sajnos a kép minősége nem a legjobb, de aki tud valami közelebbit a modell készítőjéről, vagy a modell összeállításról, az kérem ossza meg a többiekkel is!
StarWars_A-wing_Q
2008.02.25.
Utolsó módosítás: 2008.03.03.
Bishop
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Solo
2008.02.28. 15:22:34
Helló!

A méretarány meghatározása nem egyszerű, de ha a filmben használt makettet vesszük alapul akkor inkább 1/48. Egyesek 1/32-es figurát is ültettek bele, de szerintem az már túlzás. :)
A maketthez adott figura nagyon kicsi, azt ne vedd alapul.
Bishop
2008.02.28. 15:56:56
Szia Solo!

A méretaránnyal kapcsolatos észrevételed, helyes. Egy 1/72-es X-wing, vagy TIE-hoz képest valóban nagy.
Az MPC-AMT/ERTL modelleknél valóban nehéz meghatározni a méretarányt. Az eredeti leírásban a ~ jel is kint volt, nem tudom, hogy miért nem jelent meg...
Mekett
2008.02.28. 19:18:03
A kérdéses A-wing készítőjét éveken át próbáltam rávenni, hogy mutassa be a makettet, mert tényleg szép - sajnos sikertelenül :(
Solo
2008.02.28. 19:22:03
Helló!

Az első makett, amit készítettek, nagyobb volt, mint a filmben használt. Lucasnak nem tetszett. Kissebb, gyorsaságot sugalló járművet akart. Ezt szerintem úgy oldották meg, hogy beleraktak egy nagyobb pilótát. :) Ha érdekel van pár képem az eredeti makettről, amin jól látszanak a méretek. Habár lehet te is megtaláltad már ezeket a neten. :) Ha mégsem keress meg magánban.
Tibcsi
2008.03.03. 15:01:58
Amikor ezt a járművet meglátom, mindig az jut eszembe, hogy egy F-14-esből alakították át a film kedvéért. :-))
Joe
2009.02.20. 18:59:51
Jó a kit, tetszik, bár szerintem nem sok ideig tart összerakni. Honnan lehet ilyet szerezni?
Nem tud valaki ilyen A-wing makettet olcsón?
Ceró
2009.12.15. 11:31:14
Szia!
Szeretném megkérdezni,hogy a doboza és összállítási rajza megvan-e és eladó-e?
Köszi: Ceró
cercsi@freemail.hu
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció