Stuart M3 Honey

Stuart M3 Honey

1:35, Academy No.1399 (2002)
Az Academy készlete külsőre az M3 korai változatát ábrázolja, ami még nyolcszögű toronnyal készült. A kivitel nagyon szép, az illeszkedések eddig pontosnak tűnnek, kilökőtüske nyom alig van. Kapunk hozzá hagyományos vinil és szemenkénti lánctalpat is, a maradékdobozba pedig egy komplett tömör futógörgő készletet. A szemenkénti lánctalp szinte ragasztás nélkül megépíthető, olyan pontosak csapok, hagyjuk az egybeöntöttet. Négy festés közül választhatunk, két angol sivatagi, egy amerikai kiképző és egy japán zsákmány tankot készíthetünk el. Az angolok közül az elsőről ("Bellman", 8th KRIH, 1942) több kép és leírás is található a neten, közülük a legrészletesebb:
http://www.clubhyper.com/reference/bellmanwm_1.htm

Sajnos az Academy trehányságfaktora itt is működött, a makett és a festési útmutató nem passzol össze. A festések az első eresztésből való Stuartokhoz készültek, azokban viszont még nem volt toronykosár (kár, mert szépen kidolgozott darab) és a löveg is inkább a korai, válltámaszos M5-ös kellene legyen a félautomata M6 helyett.
Figyelni kell az angol festés színkódjaira és a harckocsi elején lévő csíkok jelölésére, mert ezek nem pontosak. Az Academynél egyszerűen rosszul értelmezték a fekete-fehér archív képet, a három kékeszürke sáv helyett valójában a RTR fehér-piros-fehér azonosítója van az orron. A doboz - és sok makett - színes képein ezt a három színű, ú.n. Caunter álcázófestést világoskékkel ábrázolják, ami téves. A világoskék valójában egy zöldesszürke szín, hasonló a RAF Duck Egg Blue színéhez (állítólag volt olyan példány, amit Alexandriában jobb híján ezzel is festettek át).

Ami nem tetszett és hiányzik: a torony kupoláján a kitekintőket csak kívül ábrázolják, belül nem, pedig a nagy toronyfedél miatt ez jól látszanának, a homlokzati búvónyílás-fedelek kitámasztói hiányoznak, a lövegcső végén a furat egy külön darab, amit nekem még nem sikerült szépen összehoznom a csővel. Sajnos a kevés tüskenyomból kettő az íves lőszertár-imitáción található, nem is sikerült szépen lecsiszolnom. (Utólag jöttem rá, hogy ezek is az M3A1 változathoz tartoznak, nem az M3-hoz.) Nem túl szerencsés, hogy a futómű rögzítései benyúlnak a küzdőtérbe. Ha nyitott fedelekkel akarjuk megépíteni, akkor először rögzíteni kell a zsámolyokat, hogy belül eltüntessük a nyomokat, így viszont a lánctalp fölötti törzs illesztést nehéz összecsiszolni. A tornyon lévő két ködvetőt okvetlen fúrjuk ki!

Vegyes érzelmeim vannak a készletről. A kivitele nagyon szép, az illeszkedések is jók. Ha zárt fedelekkel építi meg valaki, akkor nincs is gond vele. A részletes belső tér viszont úgy, ahogy van hibás, pedig nagyon látványos lenne. A festési utasítás az angol példányokhoz téves, de ez némi kutatómunkával könnyen orvosolható. Biztosan neki fogok futni még egyszer, akkor már a feljavítókkal, a mostani darab festési kísérleti nyúlként szolgál.

Javasolt kiegészítők:
Eduard 35502: Kifejezetten ehhez a készlethez készült és minden olyan apróságot tartalmaz, amire szükségünk lehet.
Armorscale B35-035 lövegcső
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
Stuart M3 Honey
stuart 10

Együtt a törzs felső része és a torony, még a lövegpajzs nélkül. Az oldalsó géppuska nyílását borító négyzet nem véletlenül ilyen csálé, a Bellmanon így nézett ki.
stuart 10
a vezető és a géppuskás helye
a vezető és a gé…
A fölösleges lőszertartók

Az ív közepén lévő lőszeren látszik a tüskenyom. A jobb oldali tartó valójában nem ért el az átvitelházig, kb. a kis hárimszögű fedélig tartott csak.
A fölösleges lő…
Ilyen kellene legyen a belső

Forrás: www.primeportal.net
A rádió már hiányzik és persze a tűzoltó készülék is modern
Ilyen kellene legyen…
Ez pedig az M3A1 belseje

Ebből a példányból hiányzik a toronykosár
Ez pedig az M3A1…
2006.12.26.
Utolsó módosítás: 2008.01.09.
halaci
Makettinfo Online Klub
Értékeld a cikket! ?
A cikket csak bejelentkezett felhasználók értékelhetik. Bejelentkezés, regisztráció
Szólj hozzá! ?
Megjegyzést csak bejelentkezett felhasználók írhatnak. Bejelentkezés, regisztráció